Tips voor communicatie oefeningen
Inleiding communicatie oefeningen
Vaardigheden in communicatie zijn belangrijk. In dit artikel staan nuttige tips en oefeningen om je communicatie te verbeteren.
Goede communicatie is niet alleen belangrijk in het bedrijfsleven, maar ook in je eigen sociale kring. Sommige mensen zijn zo fortuinlijk dat ze in hun leven goede communicatie vaardigheden hebben opgebouwd. Veel mensen hebben echter een achterstand in deze vaardigheden. Het rare is dat veel mensen niet de moeite nemen om communicatieve vaardigheden te trainen, terwijl er toch genoeg cursussen worden aangeboden om je communicatie niveau te verbeteren.
Communicatie oefeningen en lichaamstaal
Uit een Engels onderzoek is namelijk gebleken dat rond de 80% van onze communicatie gebeurt via lichaamstaal en de manier waarop je praat. De woorden die je uitspreekt hebben dus weinig van doen met een goede communicatie. Een voorbeeld is het houden van een presentatie. Je kunt de tekst letterlijk uit je hoofd leren, maar als je geen passie of beleving toont in je lichaamstaal en je toon van spreken ben je niet overtuigend.
In dit artikel worden daarom een aantal tips beschreven om je communicatieve vaardigheden te verbeteren. Het (aan)leren van communicatieve vaardigheden is een tijdrovend proces, laat je hierdoor niet ontmoedigen. Probeer in plaats hiervan je te laten inspireren door alle vaardigheden die je nog kunt leren in de toekomst.
Oefening oogcontact
Oogcontact is van belang voor een goede communicatie. Maar wat is goed oogcontact? Iemand niet aankijken wordt gezien als onbeleefd en ongeïnteresseerd. Iemand aanstaren, aan de andere kant, is ook geen goed idee. Als iemand je aanstaart voel je je ongemakkelijk of geïntimideerd. Het vraagt wat oefening om goed oogcontact onder de knie te krijgen. Hieronder staan twee oefening die je kunt uit proberen:
- Wanneer je met één persoon spreekt probeer kijk hem dan aan. Kijk afwisselend naar zijn rechter- of linkeroog. Kijk niet te snel of te langzaam! Je moet hiervoor een bepaald gevoel voor ontwikkelen, in de loop van de tijd gaat dit vanzelf. Verbreek na ongeveer 5 seconden het oogcontact en kijk vervolgens naar links- of rechtsboven. Dit geeft aan dat je nadenkt over wat er gezegd wordt en dit geeft je ruimte om je gedachten te ordenen. Kijk vervolgens weer een aantal seconden naar de spreker. Als het even kan, vermijd dan het naar beneden kijken, dit toont namelijk (onbewust) onderdanig gedrag aan.
- Wanneer je met meerdere personen communiceert kijk dan alle personen aan. Vaak gebeurt dit niet. Let maar eens op tijdens een verjaardag, in een kroeg of discotheek. Vaak kijkt de spreker slechts één persoon aan (vaak de leider van de groep). Door de andere personen niet aan te kijken ben je eigenlijk behoorlijk onbeschoft. Door oogcontact te vermijden sluit je ze buiten van het gesprek. Hierdoor verliezen de andere personen hun interesse in het gesprek en raken geïrriteerd. Probeer in het vervolg dus alle personen bij het gesprek te betrekken.
Oefening lichaamstaal
Lichaamstaal is erg belangrijk voor een effectieve communicatie. Je lichaamstaal zegt altijd wat woorden proberen te verhullen. Wanneer je ergens tegen bent leg je je armen over elkaar. Wanneer je iemand leuk vindt ga je aan je haar zitten enzovoort. Kortom: lichaamstaal verraadt wat je denkt en hoe je je voelt. Wanneer je liegt wordt dit herkent door een lichaamstaal-expert (vaak zijn dit vrouwen want zij blijken hier extra gevoelig voor te zijn).
Lichaamstaal is onder te verdelen in verschillende aspecten, hieronder staat een oefening om je houding te verbeteren.
Je houding zegt veel over wie je bent. Loop je voorover gebogen, met je hoofd naar beneden, dan heb je grote kans dat je redelijk verlegen bent. Het mooie aan de houding die je van nature hebt is dat je hem makkelijk kunt verbeteren.
Er wordt wel eens beweert dat je houding je emoties beïnvloed. Ben je bijvoorbeeld verlegen, maar ga je rechter op lopen, dan voel je meer zelfvertrouwen.
- Ten eerste moet je rechtop gaan lopen. Dit maakt echt een wereld van verschil in hoe je bij anderen overkomt. Probeer je voor te stellen dat er aan je hoofd een touwtje zit die je lichaam omhoog trekt. Kijk nu in de spiegel en probeer te ontdekken of je nu rechter op loopt. Probeer een goede houding aan te nemen en het gevoel bij deze houding te onthouden. Vergeet vooral niet om ook je hoofd omhoog te houden. Een laaghangend hoofd met een rechte rug is natuurlijk geen gezicht. Dit lijkt misschien een rare oefening. Deze oefening is echter wel afkomstig van de Alexander etiquette school, grote kans dus dat het wel werkt.
- Ten tweede moet je proberen je schouders uit te strekken. Probeer het imaginaire middelpunt tussen je schouders te voelen, beweeg van daaruit je schouders naar buiten toe. Vooral voor de mannen onder ons lijk je ineens een stuk breder.
- Het is lastig om de twee bovenstaande houdingen permanent toe te passen. Maar, het streven is er natuurlijk wel. Probeer je hierbij voor te stellen dat je de hele dag door een camera gevolgd wordt. Niet alleen op het werk, maar ook als je thuis op de bank zit. Dit is een goede manier om bewust te blijven van je houding!
Conclusie tips en oefeningen
Door het uitvoeren van deze oefeningen verbeter je voornamelijk je non-verbale communicatie vaardigheden. Als je deze oefeningen goed en consequent uitvoert, zal je verbaast staan van de positieve reacties!