Elkaar veroordelen
Oordeel
Mensen vinden het niet zo moeilijk om elkaar te veroordelen. Wat ze daarbij echter vaak vergeten is dat ons oordeel over anderen ook iets zegt over onszelf. Als we anderen veroordelen dan vinden we onszelf beter dan die anderen. Maar we vergeten ook dat een oordeel niets verandert aan de wereld. Alleen als we actie ondernemen op basis van ons oordeel kunnen we de wereld veranderen.
Veroordelen
Het is niet zo moeilijk om elkaar te veroordelen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is zintuigen en een norm. Om het onszelf eenvoudig te maken hanteren we vaak onszelf als norm. Zoals wij zijn zo is het goed en iedereen die daar niet aan voldoet kunnen we veroordelen. Zo zijn Islamieten niet goed omdat ze niet zoals ons op zondag naar de moskee gaan. Joden zijn niet goed omdat ze niet in de heiland geloven. Negers zijn niet goed, want ze zijn niet blank. Vrouwen zijn niet goed, want ze zeuren teveel. Bazen zijn niet goed, want ze betalen ons te weinig. Werknemers zijn niet goed, want ze hebben geen hart voor de zaak.
Oordelen en veroordelen is dus niet zo moeilijk. Neem een norm pas hem toe en je bent klaar. Vervolgens moet je nog even bepalen wat de strafmaat is en je hebt een veroordeling.
Wat we daarbij vaak vergeten is dat zodra we gaan oordelen en veroordelen we onszelf ook beoordelen. Daarnaast is het vaak ook nog heel hypocriet, omdat we anderen vaak veroordelen
voor handelingen of gedrag dat we zelf ook vertonen. Maar wat we ook doen is de gelijkwaardigheid tussen mensen verwijderen. Door te oordelen stel je jezelf boven de ander. Of zoals Jezus dat zei:
Hij die zonder zonden is, werpe de eerste steen.
Waarmee overigens niet gezegd is dat oordelen slecht is. Het gaat namelijk niet om het zonder zonden zijn om te mogen oordelen, maar het werpen van de steen. Je mag dus wel oordelen, maar niet er naar handelen of te wel discrimineren of zoals wij ons oordeel vaak gebruiken de ander verlagen en onszelf boven de ander stellen.
Oordelen
Maar wat is het nut van oordelen als je er toch niets mee mag. Ten eerste kun je je oordeel gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Je kunt namelijk beginnen met het stellen van de vraag:
Waarom heb ik dit oordeel?
Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Je kunt namelijk een oordeel hebben om te laten blijken dat jij weet hoe het hoort volgens anderen. In zekere zin zeg je dan met je oordeel:
Jullie moeten me goed vinden, want kijk ik heb hetzelfde wereldbeeld als jullie.
Een andere reden om te oordelen is om jezelf een goed gevoel te geven. Dan wordt ons oordeel vaak uitgesproken in de vorm van:
Wat ben ik blij dat ik niet ben zoals jij!
Nog een reden om te oordelen is om jezelf een fijner leven te geven. Dat is wat we doen als we allerlei spullen kopen of als we uit iemands buurt blijven, naar aanleiding van een oordeel.
Mijn nieuwe fiets is een stuk beter dan mijn oude. Hij is sneller, hij zit lekkerder en hij is steviger.
Dan heb je nog oordelen om frustratie te uiten. Bijvoorbeeld als je iemand die het beter doet in het leven veroordeeld voor het feit dat hij het beter doet. Dat is vaker een uiting van frustratie over het feit dat je ziet dat de ander het beter heeft of doet dan jij, dan dat het gaat over de ander en zijn betere leven. Want vaak weten we helemaal niet of de ander ook een beter leven heeft. We zien namelijk alleen maar de uiterlijkheden van het leven van de ander. Niet voor niets zeggen we ook wel:
Ieder huis heeft zijn kruis.
Dat is in zekere zin alleen maar een manier om ons er aan te herinneren dat het uiterlijk niets zegt. Maar je kunt oordelen ook gebruiken om jezelf te verbeteren. Je kunt namelijk de vraag stellen:
Ben ik ook zo en wil ik wel zo zijn.
Veranderen
Het voordeel van een oordeel hangt dus sterk samen met de situatie die je nastreeft. Dat betekent overigens niet dat je genoodzaakt bent om iemand die jou naar het leven staat of je
eigendommen wil stelen altijd maar als je gelijke te behandelen. Je bent namelijk niet verplicht om de ander toe te staan jouw leven te verpesten. Je bent tenslotte gelijkwaardig aan elkaar, maar als de ander jou niet als gelijkwaardig wil behandelen, dan heb je natuurlijk het recht om je te verdedigen. Je mag dus best je omgeving of jezelf veranderen op basis van je oordeel. Je mag alleen niet je oordeel beschouwen als het recht om de ander minderwaardig te behandelen of te discrimineren. Dat kan ook niet als je stelt dat je gelijkwaardig bent aan elkaar. Maar gelijkwaardigheid betekent ook weer niet dat je niet mag oordelen. Het betekent echter ook niet dat je niet mag veranderen. Gelijkwaardigheid betekent namelijk niet dat je consequent hetzelfde moet blijven, maar dat je toegeeft aan je vermogen om te veranderen. Waarbij de ene mens makkelijker verandert dan de andere, maar dat is niet van belang, dat is slechts een waarneming en geen oordeel.
Conclusie
Veroordelen en oordelen zijn in zichzelf dus geen slechte eigenschappen. Het is wat je ermee doet dat duidelijk maakt of je jezelf beoordeeld of de ander. Gaat het je er om de ander buiten te sluiten of om jezelf te veranderen. Wil je ermee bewijzen dat je er bij hoort of dat je elkaar gelijkwaardig vindt. Wil je laten zien dat je de ander minderwaardig vindt of dat je ziet dat ieder mens fouten heeft maar daarom niet minder mens is.
Bron afbeeldingen
Index
Oordeel
Veroordelen
Oordelen
Veranderen
Conclusie
Bron afbeeldingen
Index