Hoe zit dat met zelfreflectie

Inleiding:

Zelfreflectie is een belangijk gegeven in een goede communicatie naar de mede mens. Maar hoe zit dat in de paktijk? Wat als je bewust aan zelfreflectie doet en je komt een herhalend conflict tegen waar je je ten zeerste aan stoort? Waar is de scheidingslijn tussen de waarheid van je eigen gevoel en die harde zelf confrontatie?

Wat is zelfreflectie:

Bij zelfreflectie kijk je bewust terug naar een eigen gebeurtenis of een conflict hantering. Je neemt hierin het verhaal mee. Wat er is gebeurd. Hoe heb je gehandeld en hoe is de reactie van je directe omgeving. Wat speelt er feitelijk. Oorzaak en gevolg. Wat denk je, wat voel je, en hoe heb je het overgebracht. Ook is het handig om, als je begint aan zelfreflectie, de zaken op papier zet voor het overzicht. Daarnaast kijk je hoe de ander erop reageert en hoe de ander zich voelt. Dit schept meestal helderheid in hoe je omgaat met zaken zoals miscommunicatie en conflicten. Of hoe je misschien iets op een andere manier kan aanpakken.

Wat brengt zelfreflectie met zich mee:

Door aan zelfreflectie te doen krijg je in ieder geval duidelijkheid en helderheid. Iets wat meestal weg valt in het heetst van een strijd. Vaak genoeg zijn er van die ruzies die om niks gaan en ook vaak genoeg vragen mensen de bekende vraag zoals het waarom? Meestal is het zo dat als je niet goed terug kijkt op zaken en de kern niet vind, deze problemen zich blijven herhalen in je directe kring of op het werk en kan je er nogal wat last mee krijgen in de toekomst. Door zelfreflectie komt inzicht in bijvoorbeeld blinde vlekken. Dit is omschreven als je gedrag en handelen waarin je zelf geen overzicht hebt of wat je simpel weg nog niet ziet. Wat trouwens andere mensen misschien wel kunnen zien. Als je als voorbeeld altijd over je grenzen hebt laten lopen en deze gebeurtenissen overzie je vaker met zelfreflectie, kun je erachter komen dat je je grens en gedrag moet aanpassen om het te doen laten veranderen. Bij wijze van speken kan zelfreflectie ook leiden tot zelf confrontatie. Hierbij is het van belang of je open staat voor die confrontatie of niet. Het is in ieder geval van groot belang om niet bang te zijn verandering aan te passen. Het zal natuurlijk moeilijker zijn dan de veilige makkelijke bekende weg maar meer van belang is of je er gelukkig mee bent. Zelfreflectie kan leiden tot een aha moment en ook, uit eigen ervaring leiden tot een 180 graden verandering in je hele doen en laten.

Tot slot:

Als je steeds bekender wordt met zelfreflectie, zal het uiteindelijk net zo alledaags worden als tanden poetsen. Je bent je meer bewust van jezelf en alles om je heen. Dit geeft zeker wat rust met zich mee. Verder kan dit 'ankertje' ook mede beidragen aan een beter en stabieler zelfbeeld. Voor de assertiviteit kan dit ook een mooie bijdrage zijn. Je leert jezelf kennen, en je medemens. Je leert wat je om je heen tollereert en wat niet. Het brengt verandering naar een gelukkiger leven.

Do you want mercy or freedom?