Wat is een competentie

Inleiding

Overal kom je het tegenwoordig tegen: Competentie management, Competentiegericht leren, Competenties die gevraagd worden in vacatures. Maar wat is nu eigenlijk een competentie. De meeste mensen weten "ongeveer" wel wat het is, maar als je op zoek bent naar een goede definitie, kom je wel verschillen tegen. Daarom hier in een notendop.....Wat is een competentie?

Uitleg

Ieder mens beschikt over aangeboren talenten.... Ieder mens doet tijdens zijn leven kennis op en leert vaardigheden aan.... Ieder mens bepaalt zijn eigen houding en gedrag....

Als je deze 3 factoren bij elkaar optelt, heb je het over een competentie . Iedereen beschikt automatisch over alle competenties. Alleen is bij de 1 een competentie meer ontwikkeld dan bij de ander. En iedereen kan altijd blijven werken aan de ontwikkeling van zijn competenties. Of je nu professor bent, of aan de lopende band staat.

Het ontwikkelen van competenties alleen, is niet genoeg om iets te bereiken in het leven. "Drijfveren" en "omgevingsfactoren" zijn hierbij ook van belang.

Welke competenties zijn er?

Ook hier ligt het er maar weer aan welke informatiebron je gebruikt. Er zijn verschillende "sets" van competenties te vinden. Grofweg kun je competenties indelen in 7 groepen:

  • Denken
  • Voelen
  • Doen
  • Zijn
  • Logica
  • Verbeeldingskracht
  • Interactie

Hoe beschrijf je een competentie?

Een competentie wordt meestal benoemd als een vaardigheid. Zoals bv. klantgerichtheid, doorzettingsvermogen, probleemanalyse etc. Onder de vaardigheden staan gedragsvoorbeelden. Je kunt je voorstellen dat bij de vaardigheid "schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid" een ander gedrag wordt verwacht van een professor, dan van iemand die aan de lopende band staat.

Hoe beoordeel je op competenties?

Competenties worden graag gebruikt om mensen te beoordelen in hun functioneren. Er zijn echter wel wat spelregels waar je rekening mee moet houden.

Vaak wordt er gewerkt met een aantal "corporate competenties". Deze gelden voor alle werknemers binnen een bedrijf omdat ze iets zeggen over de visie van het bedrijf zelf. Belangrijk is dat er voor verschillende functie niveaus wel verschillende gedragsvoorbeelden worden gedefinieerd. Ook hier weer: Als je het over "klantgerichtheid" hebt, verwacht je iets anders van een accountant dan van een klantenservicemanager.

Daarnaast worden meestal een aantal functie specifieke competenties benoemd. Een veel voorkomende valkuil is dat er teveel competenties worden gebruikt. Studies wijzen uit dat tussen de 5 en de 8 competenties per functie meer dan genoeg is om een medewerker goed te kunnen beoordelen. Je kunt beter meer gedragscomponenten per competentie benoemen dan teveel competenties neerzetten. Hoe specifieker het gedrag beschreven wordt, hoe makkelijker het ook is voor managers om de competentie te beoordelen en hoe makkelijker het ook is voor de medewerker om de competentie te ontwikkelen. Als je heel veel competenties gebruikt en daar niet genoeg gedragscomponenten onder hangt, wordt het beoordelen veel subjectiever en de ontwikkeling van de medewerker veel minder.

Conclusie: Wil je competenties gaan gebruiken in jouw organisatie, dan ben je er niet met alleen het benoemen van de competenties alleen...

Link

Kijk op de carriere.startbewijs pagina onder competenties [http://www.carriere.startbewijs.nl/] voor meer informatie.