Vervolgonderwijs kiezen
Groep acht, en dan?
Het is weer bijna vakantie. Er is weer een jaar hard werken voorbij en we gaan genieten van enkele weken vrije tijd. Ook de basisscholen sluiten binnenkort voor zes weken hun deuren. De leerlingen gaan over naar een volgend leerjaar of ze sluiten hun periode op de basisschool af. Voor de kinderen van groep acht is het laatste schooljaar extra spannend doordat ze in de meeste de Cito-eindtoets moeten maken en vervolgens een keuze moeten maken voor het vervolgonderwijs.
Middelbare scholen vergelijken
Welke middelbare school?
In een klein dorp op het platteland is het vaak niet zo moeilijk om te kiezen: er zijn niet veel scholen in de buurt en daardoor blijft de keuze beperkt. In een wat grotere stad wordt het een ander verhaal. In steden waar meerdere scholen voor voortgezet onderwijs te vinden zijn is het vaak moeilijk om te bepalen waar het kind na de basisschool naar toe zal gaan. Er zijn ouders die zeggen: ‘Mijn kind gaat naar de school die het dichtst bij ons huis staat.’ Ook wordt het argument gebruikt dat er al een grotere broer of zus op een bepaalde school zit. De keuze van vriendjes of vriendinnetjes kan eveneens van invloed zijn. Dat is heel jammer want er wordt op die manier voorbij gegaan aan de vraag waar het kind het best op zijn plek is.
Middelbare school kiezen
Er is een aantal factoren dat meespeelt in het proces om tot een verantwoorde keus te komen.
- Hoe functioneert het kind cognitief? Zijn er achterstanden?
- Is het kind emotioneel stabiel?
- Hoe gaat het kind om met regels?
- Hoe is de situatie thuis?
- Hoe is de werkhouding van het kind?
- Hoe gaat de ontvangende school om met discipline?
- Kan de ontvangende school inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van het kind?
- Heeft het kind uitwijkmogelijkheden als het niet mee kan in de stroom waar het in is geplaatst?
- Is er goed overleg tussen de leerkracht van groep acht en de ontvangende school?
- Wordt er ingespeeld op cultuurverschillen?
- Is het kind weerbaar?
Doorverwijzen en kennismaken
Bij de doorverwijzing moeten de ouders, de leerkrachten van beide scholen en het kind zelf zich goed oriënteren op de mogelijkheden die de verschillende schoolgemeenschappen te bieden hebben. In de meeste gevallen zullen er open avonden worden gehouden. Daarbij kunnen eerst de ouders alleen en daarna met hun kinderen de verschillende scholen bezoeken. Het kind kan dan zien hoe een school eruit ziet, het kan kennismaken met leerkrachten en er kunnen vragen worden gesteld. Het kind kan dan als het ware een beetje aanvoelen of het zich op een bepaalde school thuis voelt. Het is raadzaam om op alle scholen een kijkje te gaan nemen. Dat geeft de mogelijkheid om de bezochte scholen met elkaar te vergelijken. Aan de hand daarvan kan men dan beter tot een keuze komen.
Advies
Als de basisschool een advies geeft is dat altijd gebaseerd op resultaten en ervaringen uit de hele periode dat het kind de basisschool heeft bezocht. Niet alleen de cognitieve vaardigheden worden bekeken maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling en de werkhouding worden daarin meegenomen. Nadat al deze factoren zorgvuldig zijn bekeken kan er aan de ouders en hun kind een gedegen advies worden gegeven en kan het kind zijn schoolloopbaan op het vervolgonderwijs vervolgen.