Huiswerkvrije scholen slecht idee
Inleiding
In Nederland worden de Huiswerkvrije scholen steeds populairder. Want wat is er nou fijner dan lekker na school geen gezeur meer aan je hoofd of je je huiswerk wel af hebt. Dat je na school kan doen wat je zelf wilt, gewoon lekker met je vrienden op stap. Nooit tot ’s avonds laat werken! Heerlijk, of? Zoals we vaak zien heeft alles zijn voor en nadelen, ook in dit geval. Ik had de volgende voordelen al opgenoemd hierboven, namelijk; ‘Dat je na school kan doen wat je zelf wilt, gewoon lekker met je vrienden op stap. Nooit tot ’s avonds laat werken!’ Maar wat zijn de nadelen?
Huiswerkvrije school in het kort
Wanneer je naar een huiswerkvrije school gaat en dus geen huiswerk krijgt houd dit in dat je dit op school maakt. Er zijn verschillende systemen, op de ene school zijn de lesuren langer dan op de andere om zo in de les het huiswerk te maken. Maar zo kan het ook zijn dat je na al je lessen, studielessen krijgt. Deze studielessen houden in dat je na de gewone lessen nog een aantal uur op school huiswerk maakt.
Gemakzucht
Tijdens deze studielessen heb je het voordeel dat er een leraar rond loopt en dat je vragen kan stellen wanneer je iets niet begrijpt. Dit alles lijkt natuurlijk erg voordelig en fijn, maar ook hier zijn er nadelen. Wanneer je iets niet snapt en je de mogelijkheid hebt het te vragen, leer je niet kritisch te lezen of te kijken, want waarom zou je het zelf uitzoeken als je het ook gewoon kan vragen? Hierop is het antwoord erg simpel; Wanneer je zelf dingen moet uitzoeken in het dagelijkse leven is er niet altijd iemand die alles weet. Dit in tegenstelling tot als je thuis huiswerk maakt, kan het zijn dat je ouders er niet zijn of niet altijd tijd hebben om je te helpen. In zo’n veel voorkomend geval moet je het zelf wel zelf uitzoeken. Zo kom je er al snel achter dat je ook zelf aardig ver kan komen door goed te kijken. Maar wanneer je dit niet gewend bent en je snapt iets niet en er is niemand om te vragen, kun je snel in de stress schieten.
Plannen
Wat ook een probleem is dat kan voorkomen is dat men niet goed leert plannen. Dit wordt namelijk meestal al voor je gedaan. Er is vaak al een vaste planning bekend wat je in deze zo geheten studieuren doet. Zo hoef je slechts te doen wat je wordt opgedragen en is het niet snel het geval dat je zomaar op een bepaalde dag enorm veel huiswerk hebt. Maar ook nu komt er weer dat elk voordeel een groot nadeel heeft in dit geval. Want wanneer je nooit wat voor je zelf in hoeft te plannen zal je hier later veel last mee krijgen. Door huiswerk zelf in te plannen krijg je een betere inschatting in alles, over hoelang je ergens mee bezig bent. Wanneer je namelijk in eens zelf moet gaan plannen kan je het overzicht snel kwijt raken aangezien je niet weet hoelang je nou precies ergens mee bezig bent.
Concentratie opbouwen
Je moet jezelf leren te concentreren. Op school tijden de studieuren zijn er vaak zoals ik al eerder heb vermeld; leraren aanwezig. Tijdens deze studieuren wil natuurlijk iedereen graag zijn werk geconcentreerd maken. Soms heeft iemand nog wel eens wat te zeggen maar hier zal de leraar op letten. De leraar zal als het goed is ervoor zorgen dat iedereen bezig is en niemand niks te doen heeft en/of anderen kinderen afleid. Er zal direct iemand reageren als je dus niks zit te doen, maar wanneer je thuis werkt zal niemand erop letten of je wel bezig bent. Dan klinkt het logisch, dat het handig is om het dus in een studieuur te kunnen maken. Maar je kan je je hele leven niet onder toezicht werken. Wanneer je thuis huiswerk maakt en je niet erg geconcentreerd bezig bent zal je er al snel achter komen dat je harder moet werken om alles bij te houden. Op deze manier leer je al snel in stapjes je beter te concentreren en heb je geen toezicht nodig.
In het kort
Ik vind dat huiswerkvrije scholen een slecht idee zijn omdat je je niet goed ontwikkeld voor het latere leven. Je leert geen verantwoordelijkheid te nemen of er mee om te gaan. Wanneer je op een huiswerkvrije school zit worden de meeste dingen die erg belangrijk zijn allemaal al voor je gedaan of makkelijker voor je gemaakt. Je leert niet zelf te plannen of zelf kritischer te gaan kijken wanneer je iets niet snapt. Door alsmaar de mogelijkheid te hebben iemand wat te vragen word je te gemakzuchtig. Ook leer je niet te leren of te concentreren omdat er altijd iemand is die er streng op let of je wel goed bezig bent.
Stijn Wijnsma