Hoe kun je het best woordjes leren

Inleiding

Een van de meest gevreesde dingen op de middelbare school is een proefwerk. Als je voor dat proefwerk dan ook nog eens Franse of Duitse woordjes + Nederlandse vertaling moet leren, is voor velen de chaos compleet. Hoe moet je grote hoeveelheden woordjes aanpakken? Hoe kun je woordjes het beste leren?

Inventariseer

Als je meerdere hoofdstukken of blokken aan woordjes moet leren, lijkt het al gauw of je een onmogelijke hoeveelheid aan woordjes moet leren. Om te beginnen moet je dit idee van je afschudden. Probeer de woordjes niet als één groot geheel te zien. Denk dus niet: o nee, ik moet nog 200 woordjes leren. Maar denk: over tien dagen heb ik een toets. Ik moet dus 20 woordjes per dag leren. In feite zeg je zo twee keer precies hetzelfde. De tweede manier komt echter minder duizelingwekkend en ontmoedigend over. 20 woordjes per dag is namelijk goed te doen, mits een goede leermethode gebruikt wordt. 

Dat brengt me op een tweede belangrijk punt: plan goed. Woordjes leren kost vaak erg veel werk en daarom is het belangrijk dat je er ruim op tijd mee begint. Begin niet een paar dagen voor je toets met leren. Bespaar jezelf al dat last-minute gestress maar plan het zo dat je iedere dag maar een paar nieuwe woorden (een stuk of 20) hoeft te leren. Als je deze planning consequent volhoudt hoeft het leren van woordjes je dagelijks maar een beetje tijd en moeite te kosten. Het consequent volhouden van een planning kan voor sommige mensen moeilijk zijn. Een tip om je beter n je planning te kunnen houden is om jezelf te belonen. Beloof jezelf wat snoep of wat anders leuks/lekkers als je geleerd hebt. Je kunt ook vragen of iemand anders hier op toe wil zien. Een laatste tip is om iedere dag op hetzelfde tijdstip te leren. Maak van het leren van woordjes een routine zodat je het makkelijker volhoudt. 

  • Begin ruim op tijd met leren. 
  • Plan hoeveel woordjes je per dag moet leren. 
  • Probeer je consequent aan je planning te houden. 

Woordjes leren en onthouden

Nu komt de belangrijkste vraag: hoe moet je dan precies al die woordjes in je hoofd zien te krijgen? Om te beginnen moet je de woordjes goed doorlezen. Doe ook dit weer in blokken van tien of twintig woorden. Lees de woordjes goed door en laat ze tot je inwerken. Kun je al bepaalde overeenkomsten met het Nederlands zien? Zijn er bijzonderheden met betrekking tot de schrijfwijze van de woordjes? Vind je deze woordjes moeilijk of makkelijk? Gewoon een paar keer intensief de woordjes doorlezen helpt vaak al goed om een groot deel van de woordjes te onthouden. Na het lezen van de woordjes kun je één kolom af gaan dekken. Probeer nu dus zelf de woordjes te vertalen. Doe dit een keer of twee, drie. Neem dan eventjes pauze en ga de kolom daarna nog een paar keer langs. Schrijf dan de moeilijke woordjes op een lijstje, de woordjes die je niet goed kunt onthouden. Lees dit lijstje goed door of stop het in je broekzak. Zo kun je, waar je ook bent, even op het lijstje kijken om de moeilijke woordjes op je in te laten werken. Het leren van woordjes komt uiteindelijk dus neer om veel herhaling. Als je de woordjes vaak herhaald, met tussenpauzes en dus verspreid over de dag, krijg je ze uiteindelijk allemaal wel in je hoofd. Herhaal de woordjes van iedere kolom dagelijks en geef niet op.

Vaak moet je woordjes beide kanten op leren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld van Duitse woordjes de Nederlandse vertaling op moet kunnen schrijven en dat je ook Nederlandse woordjes in het Duits moet kunnen vertalen. Als je eenmaal de woordjes in één richting goed kent, zal je merken dat het leren naar de andere richting een stuk makkelijker gaat. Dit komt doordat de woorden al goed in je hoofd zitten. Het switchen naar de andere taal is daardoor vaak niet heel erg moeilijk.

  • Lees de woordjes een paar keer goed door.
  • Probeer de woordjes te onthouden en schrijf de moeilijkste woorden op.
  • Herhaal de woordjes dagelijks.  

De moeilijkste woordjes

Dan zijn er helaas altijd nog die woordjes die je hoe dan ook niet kunt onthouden. Je leest ze nog zo vaak door, maar het lijkt maar alsof je hersenen ze niet op willen slaan. Deze woordjes vereisen een andere manier van leren. Proberen deze woordjes op een speelse manier in je hoofd te krijgen. Daar zijn verschillende manieren voor waar je veel op kunt variëren:

Spelletjes

Schrijf ieder moeilijk woord op een post-it. Plak deze post-its vervolgens op plekken waar je door de dag heen meerdere keren komt. Bijvoorbeeld op de koelkast, op je kamer, op de wc-bril enz. Als je de woordjes meerdere keren per dag leest, komen ze hopelijk in je gedachte en blijven daar ook hangen. Op deze manier kun je nog meer spelletjes gaan spelen. Je kunt ook memory maken, waarbij je een woord aan de juiste vertaling kunt koppelen. Er zijn op internet verschillende websites waar je zo spelenderwijs woordjes kunt leren. Gratis websites als www.wrts.nl en programma's als Teach2000 zijn aan te raden.

Ezelsbruggetjes

Verzin ezelsbruggetjes. Ezelsbruggetjes zijn geheugensteuntjes. Denk bijvoorbeeld aan het Duitse woord ‘’verschwimmen’’ wat ‘’vervagen’’ betekent. Met een beetje fantasie kun je daar zo iets van maken: als iemand heel erg ver in de zee zwemt, kan ik hem niet meer zien. Hij vervaagt dan. Laat je fantasie de vrije loop bij het maken van ezelsbruggetjes. Het Latijnse woord ‘’tacitus’’ betekent ‘’stil’’. ‘’Tacitus’’ lijkt op het woord ‘’cactus’’, en een cactus staat altijd stil. Het Griekse woord ‘’ballo’’ betekent ‘’gooien’’, en je gooit met een bal. Dit soort grappige ezelsbruggetjes zullen in je gedachte blijven hangen en je helpen om de betekenis van een woord te achterhalen.

Conclusie

Het leren van woordjes kan erg moeilijk zijn. Het is daarom belangrijk dat je het leren van woordjes altijd overzichtelijk aanpakt. Begin met het maken van een planning. Hoeveel woordjes of blokken moet je per dag leren? Begin ook ruim op tijd met plannen. Daarna kun je met de woordjes beginnen: lees ze eerst een paar keer door. Bedek daarna één kolom en probeer de vertalingen uit je hoofd te doen. De moeilijkste woordjes schrijf je op. De aller moeilijkste woordjes kun je op een speelse manier, bijvoorbeeld het bedenken van ezelsbruggetjes, proberen te onthouden.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, russavia

Reacties (2)

Reageer
Aylin reageerde 10 jaar geleden
10 Jul 21:54
Een handige site waarop je woordjes kunt leren is: www.wrts.nl/
Paul reageerde 11 jaar geleden
20 Nov 16:57
Een nieuwe en handige manier van woordjes leren is met de gratis site:
www.leermetstrips.nl/woordjesleren