Politierangen

Inleiding

Benieuwd wat de rangen van de Nederlandse politie zijn door de jaren heen?

Rangen politie van 1945 tot 1993

De Nederlandse politie van 1945 tot 1993 bestonden uit de volgende rangen:

Aspirant Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Surveillant Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Agent Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Hoofdagent Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Brigadier Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Adjudant Deze rang is na de reorganisatie in 1993 vervallen.

Inspecteur Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Hoofdinspecteur Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Commissaris Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Hoofdcommissaris Zie politie rangen vanaf 1993 tot heden.

Politie rangen vanaf 1993 tot heden

De politie rangen van Nederland vanaf 1993 tot heden:

Binnen de Nederlandse politie zijn er verschillende rangen. De rangen worden afgebeeld op een epaulet, deze zitten op de schouder van een politie man / vrouw.

Deze zijn als volgt:

  • BOA: Deze rang is te herkennen aan het vlammetje op de schouder. Hij/zij is buiten gewoon opsporingsambtenaar. Deze vervullen meestal de functie van arrestantenverzorger, persvoorlichter of baliemedewerkster. De opleiding tot BOA hangt af van de functie waar je voor aangesteld wordt.
  • Aspirant: Deze rang is te herkennen aan 1 horizontale streep('galon'). Als je begint bij de politie krijg je deze rang, deze rang draag je zolang de opleiding duurt. De duur van de opleiding hangt af voor welke functie je wordt aangesteld.
  • Surveillant: Deze rang is te herkennen aan 2 horizontale strepen('galon'). Dit wordt ook wel assistent politiemedewerker genoemd, hij / zij draagt geen vuurwapen. Maar is wel het zelfde bevoegd als een agent. De opleiding tot surveillant duurt 1,5 jaar.
  • Agent: Deze rang is te herkennen aan 3 horizontale strepen ('galon'). Dit wordt ook wel de politie medewerker genoemd, deze houdt zich voornamelijk bezig met de basispolitiezorg. Hij/zij draagt wel een vuurwapen. De opleiding tot politieagent duurt 3 jaar.
  • Hoofdagent: Deze rang is te herkennen aan 4 horizontale strepen('galon'). Dit wordt ook wel de allround politie medewerker genoemd, Hij / zij draait de noodhulpdiensten en houdt zich ook bezig met de basispolitiezorg. De opleiding tot hoofdagent duurt sinds 2011 3 jaar. (voor 2011 bedroeg dit 4 jaar.)
  • Brigadier: Deze rang is te herkennen aan twee halfronde lauwertakken met een kleine rijkskroon met zwaar. Dit wordt ook wel in de volksmond wijkagent genoemd, hij / zij houdt zich voornamelijk bezig met de wijkzaken.
  • Inspecteur: Deze rang is te herkennen aan een rijkskroon. Dit is meestal de leidinggevende binnen een afdeling.
  • Hoofdinspecteur Deze rang is te herkennen aan een rijkskroon met een horizontale streep ('galon') eronder. Deze houdt zich ook bezig met leiding geven van een afdeling binnen de Nederlandse politie.
  • Commissaris: Deze rang is te herkennen aan een rijkskroon met een gebogen lauwertak eronder. Ook wel districtchef genoemd,hij / zij kan werkzaam zijn bij verschillende onderdelen van de politie en vervult vrijwel altijd een leidinggevende functie.
  • Hoofdcommissaris: Deze rang is te herkennen aan een rijkskroon met daaronder twee gekruiste zwaarden en een gebogen lauwertak. Deze naam is beter bekend als korpschef, Hij/zij geeft leiding aan een politiekorps.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden