Wat doet de vrouwenopvang
Voor wie is de vrouwenopvang?
De vrouwenopvang is voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. In veel gevallen wordt een vrouw of de kinderen doorlopend mishandeld. Deze vrouwen moeten (met hun gezin) zo snel mogelijk weg uit hun eigen omgeving omdat ze hierin worden bedreigt of worden mishandeld. Daarnaast biedt de vrouwenopvang in sommige steden ook opvang voor zwangere tieners en/of tienermoeders. Vrouwen die hulp zoeken bij de vrouwenopvang, kunnen in bijna alle gevallen ook hun kinderen meebrengen. Er moet dan wel sprake zijn van bedreiging jegens de kinderen.
Elke vrouw die hulp zoekt is welkom. Jong, oud, blank, gekleurd, katholiek of islamitisch, rood of zwart haar! Een vrouw is een vrouw. Geen enkele vrouw wil slachtoffer zijn/blijven van huiselijk geweld.
Waar zit de vrouwenopvang?
De vrouwenopvang heeft zich in het hele land gevestigd. Elke provincie heeft een aantal opvangplekken. De exacte adressen staan nooit vermeld. dit in verband met eventuele niet - genodigde 'bezoekers'. Logisch, want anders heeft vluchten/weggaan weinig nut.
Wat is huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld dat vanuit een persoon binnen de huiselijke kring wordt gepleegd. Dit hoeft dus niet altijd een familielid te zijn. Huiselijk geweld kan zich op verschillende manieren uiten; lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling en seksuele mishandeling.
Wat kost de vrouwenopvang?
De vrouwenopvang is niet helemaal gratis. Het is niet zo dat je gelijk geld moet betalen bij binnenkomst. Vaak heeft de vrouw die binnenkomt inkomsten uit werk of krijgt zij een uitkering. Van dit bedrag kan dan automatisch geld worden ingehouden. Bij geen inkomsten wordt er samen met de begeleiding gezocht naar mogelijkheden.
Wat doet de vrouwenopvang?
De vrouwenopvang is niet alleen bezig met het opvangen van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Naast de opvang geeft de vrouwenopvang ook voorlichting over het stoppen van huiselijk geweld en gaan zij met de opgevangen vrouwen aan de slag om weer een positiever toekomstbeeld te creeeren.
Hoe kom ik in contact?
Je komt in contact met de vrouwenopvang door te bellen. Natuurlijk kan ook een vriend, vriedin of familielid contact met de vrouwenopvang zoeken. Ook hulpverleners kunnen voor jou de vrouwenopvang contacten.
Elke dependance van de vrouwenopvang kent zijn eigen telefoonnummer. Deze telefoonnummers zijn in het telefoonboek en het telefoonboek via het internet te vinden. Deze telefoonnummer zijn eveneens bekend bij de hulpverleningsorganisatie en politie.
Andere opvangplekken/steunpunten
Elke provincie kent zijn eigen hulporganisaties. Om deze organisatie te vinden adviseren wij om het telefoonboek of internet te raadplegen.
Organisaties of steunpunten die in elke provincie te vinden zijn:
- Steunpunt Huiselijk geweld
- Slachtofferhulp
- Bureau Jeugdzorg
- Algemeen Maatschappelijk Werk
- Kindertelefoon
- Politie
- Ambulance
In de grote steden zitten vaak privé opvanghuizen. Deze worden niet gerund door landelijke organisaties maar door bijvoorbeeld een gemeente of hulporganisatie. Mocht je niet bij een van deze organisaties terecht kunnen neem dan contact op met uw huisarts of dienstdoende huisarts in uw gemeente. Zij hebben eveneens ingang tot opvanghuizen en/of hulporganisaties. Zij helpen u graag verder.
Jij bent toch ook voor een wereld zonder huiselijk geweld?