Bomenridders strijden voor bomen

Nederland voor 13 procent bebouwd

Eurostat , dat is het Europese statistisch bureau heeft in 2010 voor het eerst cijfers gepubliceerd over bebouwing van gebieden in Europese Unie. Nederland voert de lijst aan met 13 procent bebouwd gebied. Dat wil zeggen dan 13 procent van ons land wordt ingenomen door bebouwing zoals woningen, wegen, bedrijfsterreinen, enzovoort. Zo'n 38 procent bestaat uit grasland en 24 procent uit akkerland. Gebieden met bos beslaan slechts 12 procent van Nederland en dat is heel weinig. In Noord-Europa zijn ze wat bos betreft beter bedeeld, de landen Finland en Zweden bestaan voor meer dan 65 procent uit bos.

Zijn wij zuinig op ons groen en onze bomen?

Nederland moet dus zuinig zijn op bos en los staande bomen. Vooral in stedelijk gebied, waar de lucht vervuild is, zijn bomen nuttig omdat ze als groene longen fungeren. Zo ook in het zuidelijk stadsdeel van Rotterdam. In Rotterdam-Charlois ligt het Zuiderpark. Het is een prachtig park om als “groene long” voor dat stadsdeel dienst te kunnen doen. Helaas zijn er in het Zuiderpark 10.000 bomen gekapt om plaats te maken voor een enorme waterplas. In maart 2010 zijn daar nog eens 103 bomen bijgekomen, of liever gezegd af gegaan, om een zogenaamde Gemeentewerf (een werkplaats) te realiseren.

Gelukkig zijn er in ons land mensen die zich inzetten voor het behoud van bomen. Helaas winnen ze het niet altijd van de kettingzaag.

De Bomenridders

De Bomenridders strijden voor behoud van het bomenbestand. Zij zetten zich plaatselijk in. Surfend over het Wereld Wijde Web zie je onder andere websites van Bomenridders in Rotterdam, Amsterdam Leeuwarden en Spijkenisse. Het idee ontstond toen in Hoogvliet de Bomenridder Marcellius (die in het dagelijkse leven Marcel Hoornweg heet), zich ketende aan een boom die gekapt zou moeten worden. Bomenridders werken als vrijwilliger. Mensen die een cursus voor Bomenridder hebben gevolgd, worden officieel tot Bomenridder geslagen. De strijd wordt gevoerd voor meer groen en voor het behouden van het groen dat er al is. Als wapen worden worden onder andere brieven aan de verantwoordelijke instanties en bezwaarschriften gebruikt. Helaas wordt de strijd niet altijd gewonnen en worden en er kostbare bomen gekapt.

De Bomenstichting

Mooi plekje in het Zuiderpark, Rotterdam.

De Bomenstichting bestaat sinds 1970 en is een landelijke organisatie. De Stichting zet zich in voor de bomen in ons land. Voor de “gewone” bomen en ook voor de monumentale bomen. De Bomenstichting geeft advies en voorlichting. Als het nodig is oefent de Bomenstichting druk uit op de verantwoordelijke instanties.

Voorlichting

Op de website Bomenstichting.nl kan je veel informatie te vinden. Wat belangrijk is, je kunt er vinden wat je kunt doen als er een boom in je omgeving gekapt dreigt te worden. In de rubriek “Veelgestelde Vragen” worden allerhande onderwerpen behandeld. Komt jouw vraag niet voor, kan je die op het “Bomenforum” stellen. Kom je er met de Bomenstichting of met het Bomenforum niet uit, kijk dan onder de rubriek “Boomspecialisten” , Er zal vast wel een boomspecialist zijn die het antwoord op jouw specifieke vraag weet.

Als in jouw buurt gekapt gaat worden

Dreigen er bomen in je omgeving te verdwijnen, laat het er dan niet bij zitten. Je weet nu waar je moet zijn.

Lees ook: Een arboretum, meer dan een verzameling bomen.