Social Performance

Inleiding: Wat is Social Performance?

Social Performance is een relatief nieuwe term in microfinanciering. In het verleden lag de focus met name op financial performance. Een microfinancieringsinstelling moest in ieder geval duurzaam zijn om geld te kunnen blijven uitlenen aan de allerarmsten en moest daarvoor kosteneffectief zijn, groeien om schaalvoordelen te bewerkstelligen en een strict financieel management voeren. Nu recentelijk, zie artikel Microfinance: op de goede weg?, is er sprake van een sterke commercialisering waarbij het belang eerder gelegd worden bij het behalen van hoge winsten (voor investeerders) in plaats van het bereiken van de (aller)armsten.

Daarom denkt men nu niet alleen na over Financial Performance, maar ook over Social Performance. Vragen die men zich stelt bij de microfinanciële dienstverlening zijn:

  • Wie worden er bereikt met onze kredieten? Zijn dit effectief arme mensen of minder arme?
  • In hoeverre dragen we bij tot het verbeteren van hun situatie?
  • Wat is de impact van onze dienstverlening op de samenleving, bijvoorbeeld op het milieu of op de sociale relaties binnen een gemeenschap?

Sociale missie

Social performance is gebaseerd op een sociale missie. Dit is belangrijk, want in de missie zegt een organisatie waar ze voor staat. Bijvoorbeeld: het bereiken van arme, alleenstaande vrouwen in Oost Senegal. Op basis van deze missie moet dan ook de organisatie beoordeeld worden. De organisatie moet proberen haar sociale missie effectief te behalen en moet hiervoor inspanningen doen. Dit noemen we Social Performance Management. Hierover meer in het volgende gedeelte: Social Performance Management; een nieuwe modegril???

Social Performance Management

Social performance management is dus het proces van het in de praktijk brengen van de sociale missie en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het ontwikkelen van producten en diensten afgestemd op de behoeften van de allerarmsten.
  • Een bewuste ‘targetting’van de allerarmsten
  • Een beleid om de samenleving als een geheel ten dienste te zijn, bijvoorbeeld door het investeren van de winsten in projecten ter armoedebestrijding of ten bate van het milieu.
  • Inspraak van de doelgroep in de microfinanciële instelling
  • Goed belonen en goede arbeidscondities voor het eigen personeel

Om een effectief social performance management is het ook noodzakelijk om te meten wat je sociale resultaat is, door bijvoorbeeld het doen van impactstudies. Dit brengt echter kosten met zich mee. Lange tijd was daardoor social performance het onderliggende kindje, aangezien social performance management ten kosten zou gaan van de financiele duurzaamheid van een microfinanciële instelling en dus haar overlevingskansen. Recente onderzoeken van bijvoorbeeld Cerise geven aan dat dit niet het geval is. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld een inspanning doet om dichtbij zijn klanten te staan, zal vaak ook de terugbetaling van de leningen beter zijn.

Conclusie

Gaat het hier om een modegril? Ik denk van niet. Het gaat om een vitale kwestie aangezien het bestaansrecht van microfinanciering in het gedrang is. Het is belangrijk dat het zich onderscheid van reguliere financiering en dat het effectief een oplossing biedt in armoedebestrijding. Social Performance is geen magisch woord maar wel een deel van de oplossing en niet uitsluitend een modegril.Er is een wereldwijde werkgroep die de Social Performance Taskforce is geweest. Deze denkt na over hoe verder de social performance van microfinancieringsinstellingen te verbeteren. Ze komt jaarlijks bijeen op verschillende locaties.