Wat is de vitaliteitsregeling

Algemeen

Het huidige Kabinet Rutte 1, is een uniek minderheidskabinet met gedoogsteun op een aantal plannen door de PVV. Voor de plannen die niet in het gedoogakkoord staan en de PVV tegen zal stemmen, zal het kabinet steun moeten zoeken bij de oppositie om toch een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen krijgen. Het kabinet heeft veel nieuwe plannen zoals de “vitaliteitsregeling”. Maar wat is de vitaliteitsregeling.

Wat is het doel van deze regeling

In het gesloten regeerakkoord van Mark Rutte en Maxime Verhagen, het kabinet in Nederland sinds 14 oktober 2010, is het plan voor de vitaliteitsregeling opgenomen. Een vervanging voor de huidige levensloop- en spaarloonregeling. Deze laatste twee worden budgetneutraal geïntegreerd in de nieuw te introduceren vitaliteitsregeling.

Al in het verkiezingsprogramma van het CDA in 2010 dook deze regeling al eerder op. Deze regeling ondersteunt deelnemers in:

  1. Zorgtaken
  2. Scholing
  3. Opzetten van een eigen bedrijf
  4. Demotie of deeltijdpensioen

Bij vervroegd uittreden kan deze nieuwe regeling (opgebouwd kapitaal) niet worden gebruikt.

Levensloopregeling

Het is nog niet helemaal bekend hoe de nieuwe vitaliteitsregeling er uit gaat zien, wanneer deze ingaat en of de opgebouwde tegoeden van de levensloop automatisch worden overgezet of misschien vrij besteedbaar worden.

Het lijkt er naar te gaan uitzien dat de levensloopregeling een soort doorstart maakt. Dit zou betekenen dat er een einde komt aan de beperking van de werknemer over zijn eigen opgebouwde kapitaal. Toch wordt er al gezegd dat deze te verwachten regeling op voorhand gedoemd is te mislukken, aangezien vervroegde uittreding niet langer mogelijk is, een reden voor veel deelnemers om aan de levensloopregeling te beginnen. Vooral werknemers in fysiek zware beroepen als onder andere machinisten, buschauffeurs en railwerkers weten dat zij voor de pensioen leeftijd al fysiek “versleten” zijn. Voor hen was de levensloopregeling een ideale uitkomst.

Spaarloonregeling

Wat wel zeker is is het verdwijnen van de spaarloonregeling. Deze eindigd per 1 januari 2012. Werknemers konden met deze rgegeling maximaal euro 613 per jaar belastingvrij sparen.

Dit heeft het kabinet besloten, om de verlaging van de overdrachtsbelasting voor de periode van 1 jaar, van 6% tot 2%, te kunnen financieren. Tot 30 juni 2012 geldt namelijk het percentage van 2%, daarna weer 6%.

Welke stappen leiden tot de nieuwe regeling

  1. Een regeling in plaats van twee is effectiever en overzichtelijker
  2. De doelen van de levensloopregeling gelden ook voor de loonspaarders
  3. De voordelen van spaarloon en levensloopregeling gecombineerd in een flexibele regeling

Echter er moeten nog details worden uitgewerkt. Nadere informatie over de invulling van de vitaliteitsregeling, is te verwachten op Prinsjesdag, op de 3e dinsdag in september 2011. De plannen moeten daarna nog worden voorgelegd aan de Tweede, en daarna de Eerste Kamer.

Na al deze overleggen en de debatten in de Eerste en Tweede Kamer zal pas naar voren komen wat met de opgebouwde tegoeden van de levensloopregeling en het spaarloon gaat gebeuren.

Wel of geen deelname aan de oude regelingen

De vitaliteitsregeling is dus nog in de voorstelfase. Tot die tijd is deelname aan spaarloon (tot 1 janauri 2012) en de levensloopregeling gewoon mogelijk.