Wat is vettax

Inleiding

Vettax is een belasting op vet eten. De reden voor deze belasting is om de strijd tegen obesitas in te zetten. Uit de huidige stand van zaken blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders te zwaar zijn. Dit betekent dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in Nederland te kampen hebben met overgewicht. Mensen met overgewicht lopen een groter risico op het krijgen van onder meer hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten. Voorkomen van overgewicht is daarom heel erg belangrijk.

Haalbaarheid

De discussie omtrent de haalbaarheid van deze belasting is al meermalen ter sprake gekomen. Tot nu toe zijn er in dat opzicht nog geen concrete maatregelen aangekondigd. Dit in tegenstelling tot in een ander EU-land, namelijk Hongarije. De Hongaren moeten vanaf 1 september extra belasting gaan betalen over ijsjes, chips, frisdranken en andere producten die te veel vet, zout, cafeïne of koolhydraten bevatten.

De invoering van zo'n vettax is namelijk niet zo eenvoudig, omdat voedingsmiddelen niet per definitie slecht of goed zijn. Bij de samenstelling van een gezondere voeding moet er aandacht zijn voor totale hoeveelheid energie, het zoutgehalte, de hoeveel verzadigd vet en voedingsvezel. Essentiële vetzuren zijn bovendien belangrijk in de voeding en een onderdeel van de Schijf van Vijf en kunnen niet zomaar uit de voeding geschrapt worden.

Rookwaren en alcohol

Als we kijken naar hetgeen gebeurt met de verhoging van de accijnzen op tabak en alcohol, dan blijkt dat de gewoonten van de gebruikers moeilijk te beïnvloeden zijn. Hetzelfde zien we trouwens ook bij de brandstoffen.

Alternatieven

Zijn er dan alternatieven, waardoor aan de discussie over de vettax een einde kan worden gemaakt. De meest voor de hand liggende vinden we opgenomen in de Schijf van Vijf :

  • eet gevarieerd;
  • eet niet te veel en beweeg;
  • eet minder verzadigd vet;
  • eet veel groente, fruit en brood.

Daarnaast zou een bonussysteem door de zorgverzekeraars ingevoerd kunnen worden, om op deze wijze een gezonde levenswijze te bevorderen. Vergelijkbaar met het bonus-malus systeem bij de autoverzekeringen.

Verder valt te overwegen om reclames voor dergelijke producten te beperken of zelfs geheel af te schaffen, op een zelfde wijze als met de rookwaren is gebeurd.

Tip:

Bron

Voedingscentrum

Afbeelding door Eric Bagchus

Vettax per 1-10-2011 in Denemarken ingevoerd