Welke landen zitten er in de G20
Wat is de g20 eigenlijk
De G20 bestaat uit de twintig grootste economieën in de wereld. Samen maken ze grofweg 90% van het bruto nationaal product uit in de hele wereld. Stel je voor: slechts 20 landen maken dus in feite economisch samen de dienst uit in onze wereld. De afspraken, die deze landen geregeld op een top maken, hebben grote impact op de wereldeconomie. Nederland zit soms op uitnodiging bij de G20. Dan mag onze minister president aanschuiven, wat Nederland als een hele eer ziet. Belangrijker is dat we zo ook onze eigen inbreng kunnen leveren.
Welke landen maken deel uit van de G20
Het gaat om de volgende 20 landen die lid zijn van de G20:
- Argentinië;
- Australië;
- Brazilië;
- Canada;
- China;
- Duitsland;
- De Europese Unie;
- Frankrijk;
- India;
- Indonesië;
- Italië;
- Japan;
- Mexico;
- Rusland;
- Saoedi-Arabië;
- Turkije;
- Het Verenigd Koninkrijk;
- De Verenigde Staten;
- Zuid-Afrika;
- Zuid-Korea.
Nederland maakt dus op basis van de economische inbreng in de wereld geen deel uit van de G20, maar neemt soms op uitnodiging wel aan de beraadslagingen van de G20 deel. Niet onbelangrijk, want het zet ons land op de kaart en geeft ons land de kans om met de grootste landen in de wereld te netwerken, in de wandelgangen afspraken te maken en contacten te leggen. Bovendien verneem je als land zo uit de eerste hand hoe de besluitvorming tot stand is gekomen, en wat de heikele punten zijn.
De G20 en de krediet crisis
Door de krediet crisis en wereldwijde economische crisis is het belangrijker dan ooit, dat de g20 tot gezamenlijke plannen van aanpak komen. De wereldhandel is inmiddels fors lager, en de neiging tot protectionisme groeit. Maatregelen om protectionisme te voorkomen zijn meer nodig dan ooit. Dit vraagt om meer internationale samenwerking en meer steun aan arme en opkomende landen. De G20 is niet alleen economisch gezien machtig, maar ook gebaat bij een adequate aanpak van de crisis.
Aanpak krediet crisis
In reactie op de krediet crisis en ter herstructurering van de financiële sector zijn een aantal belangrijke afspraken binnen de g20 gemaakt. Een paar afspraken die gemaakt zijn, zijn:
- FSAP. Alle leden van de G20 moeten een Financial Sector Assessment Program, FSAP, report uitbrengen. Daarmee wordt van een groot deel van de wereld de financiële situatie in kaart gebracht.
- Banken en verzekeraars worden geëvalueerd. Er komen voorstellen om het bank en verzekeringswezen te verbeteren.
- De faillissementswetten worden geëvalueerd en waar nodig herzien.
- Banken zullen een stress test ondergaan en het risico management zal waar nodig worden bijgesteld. Een stress test is belangrijk, om vast te stellen wat de zwakke punten zijn van een bedrijf als een aantal belangrijke factoren ingrijpend veranderen
Al met al belangrijke stappen in een wereldwijde aanpak van de krediet crisis, maar sinds kort is er een nieuw probleem bijgekomen. Niet alleen de bankensector en verzekeraars kwamen geld tekort, maar ook enkele landen zoals Griekenland blijken een veel hogere schuld en een veel groter tekort te hebben dan door de EU is toegestaan. Dat brengt ook het risico van een landencrisis dichterbij. Dit zal eerder iets zijn dat binnen de EU zal moeten worden opgelost, maar aangezien tegenwoordig bijna alles wereldwijd is verweven, zal ook de G20 op dit punt misschien in actie moeten komen. Wat zal men doen met de crisis in Griekenland.