Wat is de NAVO

NAVO als Noord Atlantische Verdragsorganisatie 2021

Wat_is_de_NAVO-IntroPlaatje.jpg

De NAVO staat voor Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. In het Engels spreken we over NATO, North Atlantic Treaty Organization. De NAVO bestaat officieel sinds april 1949 en het hoofdkwartier zetelt in Brussel. De NAVO is bij een opkomende nieuwe koude oorlog met Rusland weer erg actief geworden. Er wordt immers aan de NAVO landsgrenzen geklopt.

Noord-Atlantisch Verdrag

Het Noord-Atlantisch Verdrag, waarnaar in de naamgeving van deze organisatie wordt verwezen, is een militair verdrag. Dit verdrag regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen inclusief die van de VS. Een cruciaal artikel in dit verdrag is artikel 5.

Taken NAVO

De voornaamste taak van de NAVO is het verdedigen van de vrijheid en veiligheid van de lidstaten. Dit door middel van zowel civiele als militaire middelen.

Artikel 5 voor een collectieve beveiliging

In artikel 5 staat namelijk geformuleerd, dat in geval van een aanval op een van de staten van de NAVO, deze aanval door de andere staten van de NAVO zal worden opgevat als een aanval op ons allemaal. Dat betekent dat in een dergelijke situatie alle landen van de NAVO zullen meehelpen en samenwerken, om de aanvaller af te weren.

Michail Gorbatjov

Bij de totstandkoming van de NAVO was duidelijk wie de vijand was: dat het Oostblok met Rusland als spil in het web. Groot is dan ook de betekenis geweest van Michail Gorbatjov bij de verandering van het Oostblok en de Navo als verdragsorganisatie. In december 1988 maakte hij persoonlijk een einde aan de Koude Oorlog en verklaarde, dat de Oost-Europese landen voortaan hun eigen koers mochten varen. Daarmee was de aloude vijand Rusland van de radar verdwenen.

Ontwikkeling van de NAVO

Met de val van de Berlijnse muur en het einde van de Koude Oorlog, is het vijandsbeeld van de Westerse wereld sterk veranderd. De vraag deed zich voor of de NAVO nog wel bestaansrecht had. Tot afschaffing van de NAVO is het niet gekomen, maar de taken werden bijgesteld, en nieuwe leden traden toe. Het is inmiddels zo, dat iedereen, die een bijdrage kan leveren aan de Noord-Atlantische veiligheid, in beginsel lid kan worden van de NAVO. Zo traden in 1999 Polen, Tsjechië en Hongarije toe tot de NAVO. Dit tot leedwezen van het Warschaupact en Rusland in het bijzonder. In 2004 is de NAVO verder uitgebreid met landen als Bulgarije, Letland, Estland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië. Iets wat voorheen ondenkbaar zou zijn geweest.

De Noord Atlantische Raad

De secretaris generaal van de NAVO is tevens voorzitter van de Noord Atlantische Raad, de NAR. De NAR, waarin de permanente vertegenwoordigers van de aangesloten staten zetelen, kan alleen bij unanimiteit politieke besluiten nemen. De NAR zit ook in Brussel. De NAR bestaat uit de Secretaris-Generaal van de  NAVO  door wordt ondersteund door het Internationaal Secretariaat en de Internationale Militaire Staf.

NAVO-secretaris-generaal  Jens Stoltenberg

De huidige secretaris generaal van de NAVO is Jens Stoltenberg. Hij volgde in 2014 Anders Fogh Rasmussen op.