Wat wil je weten over bewindvoering
Inleiding
Sommige mensen zijn niet in staat om hun financiën zelf goed te regelen. Ze hebben bijvoorbeeld psychische of lichamelijke problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met dementie of mensen die een verslavingsprobleem hebben. Ook mensen met een verstandelijke beperking zijn niet altijd in staat om hun eigen financiën te regelen. Maar ook mensen die schulden hebben gemaakt kunnen een bewindvoerder krijgen. Bewindvoering houdt in dat iemand anders de financiën gaat regelen. Dit kan de partner of een familielid zijn, maar je kunt ook een bewindvoerder aangewezen krijgen. De bewindvoerder regelt alles wat de financiën betreft. Alle inkomsten komen binnen bij de bewindvoering en hij betaalt daar onder andere alle lasten van. Het geld wordt als het ware beheerd. Als je onder bewind staat dan heb je geen zeggenschap over je geld. Je mag geen geld uitgeven zonder toestemming van de bewindvoerder. Wat wil je allemaal weten over bewindvoering?
Wat is bewindvoering
Bij bewindvoering worden de financiën geregeld voor iemand die dat zelf niet meer kan. Dit kan door bijvoorbeeld ziekte of verslaving komen. Ook kan iemand teveel en te makkelijk geld uitgeven, waardoor iemand tegen zichzelf moet worden beschermd. Dit kan het geval zijn als iemand diepe schulden heeft gemaakt. Een aanvraag voor bewindvoering moet worden aangevraagd bij de kantonrechter. Dit kan vrijwillig gebeuren en anders zal de kantonrechter bekijken of het nodig is of iemand onder bewind komt. Meestal wordt een familielid de bewindvoerder. Die wilt het over het algemeen gratis of tegen lage kosten doen en hij kent de persoon in kwestie goed. Maar wanneer er geen familie beschikbaar is of wanneer je een onafhankelijke bewindvoerder wilt, dan kan je bij verschillende bedrijven een bewindvoerder in dienst nemen. Er worden dan wel kosten in rekening gebracht. Hoe hoog deze kosten zijn is meestal afhankelijk van iemands vermogen en inkomsten. Wanneer bewindvoering noodzakelijk is en iemand heeft weinig inkomen, dan heb je meestal recht op bijzondere bijstand.
Wat doet een bewindvoerder
Een bewindvoerder regelt alles op financieel gebied. Het geld maar ook de bezittingen van iemand worden onder bewind gesteld. Een bewindvoerder beheert het vermogen en alle inkomsten komen bij de bewindvoerder binnen. Er wordt een aparte betaalrekening gemaakt waar alleen de bewindvoerder aan kan komen. Op deze rekening komt bijvoorbeeld het loon binnen en belastingvoordelen. Ook alle post moet bij de bewindvoerder binnenkomen, zo kunnen alle rekeningen en andere zaken makkelijker geregeld worden. Toch is het niet zo dat iemand helemaal niks meer krijgt. Iedere week zal de bewindvoerder een vast bedrag overmaken. Van dit geld moeten bijvoorbeeld de boodschappen worden betaald. Voor andere en grote uitgaven moet toestemming aan de bewindvoerder worden gevraagd. Een andere taak van een bewindvoerder is het regelen van de belasting en andere regelingen. Misschien heb je wel recht op toeslagen of bijzondere bijstand. Een bewindvoerder zorgt er voor dat alles wordt aangevraagd waar je recht op hebt.
- Vermogen en bezittingen beheren.
- Alle inkomsten komen bij de bewindvoerder binnen.
- De belasting regelen.
- Aanvragen van toeslagen, subsidies en andere regelingen.
- Alle lasten betalen.
- Per week leefgeld overmaken.
Plichten van een bewindvoerder
Behalve bovengenoemde taken heeft een bewindvoerder ook nog een aantal plichten. Zo moet hij verantwoording afleggen, dit gebeurt in bijzijn van de kantonrechter. Hij legt één keer per jaar verantwoording af, maar ook als de bewindvoering ten einde loopt moet er verantwoording worden afgelegd. De bewindvoerder moet laten zien hoe hij met het vermogen, de bezittingen en de inkomsten is omgegaan. Alle geregelde zaken en uitgaven moet worden overlegd. Ook mag een bewindvoerder niet op eigen houtje beslissingen nemen over het geld. Indien mogelijk wordt er zoveel mogelijk overlegd. Een bewindvoerder regelt puur de financiële punten. Dit mag een bewindvoerder niet:
- Testament wijzigen
- Beslissingen maken over medische kwesties
Soorten bewind
Tijdelijke of permanente bewindvoering
Bij sommige mensen is het duidelijk dat ze permanent onder bewindvoering moeten komen. Hun lichamelijke of psychische problemen zijn van deze aard dat er niet kan worden verwacht dat ze ooit in staat zullen zijn om hun financiën zelf weer te regelen. Maar andere mensen kunnen tijdelijk onder bewindvoering komen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met verslavingsproblemen of schulden. Uiteindelijk als mensen herstelt zijn of uit de schulden zijn, dan kan verwacht worden dat ze hun eigen geld weer kunnen beheren.
Beperkte bewindvoering
Er kan ook worden gekozen voor beperkte bewindvoering. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand een groot vermogen heeft of veel dure bezittingen. De bewindvoerder beheert het vermogen en de bezittingen. Daar mag degene die onder bewind staat niks mee doen zonder toestemming van de bewindvoerder. Maar verder mag hij wel zelf keuzes maken en beslissingen nemen over bijvoorbeeld zijn inkomsten.
Bewindvoering stopzetten
Bewindvoering kan niet zomaar stopgezet worden. Iemand komt niet zomaar onder bewindvoering te staan! Ben je van mening dat je zelf je eigen financiën weer kunt regelen? Dan zul je een brief moeten opstellen aan de kantonrechter. Hij zal de zaak bekijken en een beslissing nemen. Dit is de enige manier om bewindvoering stop te zetten!
Conclusie
Het is hartstikke goed dat er zoiets als bewindvoering bestaat. Sommige mensen kunnen niet zelf hun financiële zaken regelen en hebben iemand nodig die dit voor hen doet. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een (psychische)ziekte of verslaafden. Een bewindvoerder regelt alle financiële zaken van iemand die onder bewind staat. Hij betaalt alle vaste lasten en regelt bijvoorbeeld belastingzaken. Degene die onder bewind staat krijgt één keer week geld om bijvoorbeeld de boodschappen van te doen. Overige uitgaven moeten worden overlegd met de bewindvoerder. Een bewindvoerder kan geen misbruik maken van zijn positie, want één keer per jaar moet hij verantwoording afleggen aan indien mogelijk degene die onder bewind staat en de kantonrechter. Van alle uitgaven en geregelde zaken moet een bewijs worden bewaard en dit moet overlegd worden. Zo weet iemand zeker dat zijn financiële plaatje goed geregeld wordt!