Prinsjesdag 2011

Prinsjesdag 2011

Dinsdag 20 september 2011, de derde dinsdag in september, is het Prinsjesdag 2011. In tegenstelling tot vorige jaren worden dit jaar al de vrijdag daarvoor, de 16e september, de stukken openbaar gemaakt. Het gaat dan om de miljoenennota, het belastingplan en alle andere begrotingsstukken 2012.

Wat is Prinsjesdag en wat gebeurt er allemaal op de dag zelf. Behalve Prinsjesdag zelf gebeurt er nog meer in de aanloop naar Prinsjesdag en in de weken daarna. Dit artikel hoopt meer inzicht te geven in de bedoeling van Prinsjesdag en overzicht te geven van alles wat erbij hoort.

Programma Prinsjesdag 2011

's Ochtends De laatste aanpassingen in de Rijksbegroting en de Miljoenennota worden verwerkt op het Ministerie van Financiën. Als de stukken gereed zijn dan worden ze bij elkaar gebonden met een oranje strik en in het beroemde koffertje gelegd.
12:45 Alle genodigden zijn aanwezig in de Ridderzaal waar de Koningin de Troonrede zal voorlezen.
12:50 Vanaf Paleis Noordeinde vertrekt de Koninklijke stoet richting Ridderzaal.
13:00 De voorzitter van de Eerste Kamer opent de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal.
12:50/13:15 Elke minuut, vanaf het vertrek van de Koningklijke stoet bij Paleis Noordeinde tot aankomst bij de Ridderzaal, wordt er een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) op het Malieveld.
13:15 Aansluitend op de aankomst van de Koninklijke stoet bij de Ridderzaal leest de Koningin de Troonrede voor.
14:00 De Troonrede is voorgelezen en de Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde voor de balkonscène.
15:00 De minister van Financiën biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Prinsjesdag, de geschiedenis

In 1815 is Nederland als Koninkrijk ontstaan, sinds 1815 is er een jaarlijkse officiële opening van het werkjaar geweest. In het begin was dat de eerste maandag van november, later werd de eerste maandag van oktober gekozen. In 1848 werd dit veranderd naar de eerste maandag van september. De reden voor deze vervroeging was dat de kamerleden meer tijd hadden om de Rijksbegroting te bespreken voordat het nieuwe jaar zou beginnen.

In 1887 is Prinsjesdag verplaatst van de eerste maandag naar de derde dinsdag van september. Veel Kamerleden moesten al op zondag van huis vertrekken om maandag op tijd in Den Haag aan te komen, dit was vooral voor de Christelijke partijen een probleem. Dit is de belangrijkste reden dat wij nu Prinsjesdag kennen op de dinsdag.

Prinsjesdag, de naam

Waar de naam Prinsjesdag vandaan komt is onduidelijk. In ieder geval wordt de officiële opening van het werkjaar van de Staten-Generaal sinds 1930 Prinsjesdag genoemd. De verjaardag van Prins Willem V (1748-1806) op 8 maart werd Prinsjesdag genoemd en werd gebruikt door de bevolking om hun liefde voor de Prins te laten zien. tevens was dit één van de populairste feesten in ons land van die tijd.

Prinsjesdag, chronologie

Behalve Prinsjesdag zelf, de derde dinsdag in september, hoort er nog meer bij deze historische dag. De Rijksbegroting wordt namelijk gepresenteerd en wordt in de weken na prinsjesdag besproken. Verder moet er in de aanloop naar Prinsjesdag natuurlijk van alles gebeuren om de dag zelf tot een succes te brengen. Hier een Chronologisch overzicht van de gebeurtenissen.

6 september 2011 Uitnodigingen Troonreden worden verstuurd
7 september 2011 Prinsjesdag website online
13 september 2011 Ceremoniële tenues klaar voor gebruik
16 september 2011 Nieuwe hoefijzers voor de paarden gereed Kabinetsplannen 2012 openbaar
18 september 2011 Generale repetitie vindt plaats
19 september 2011 Oefening op het Scheveningse strand Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag en de Ridderzaal wordt gereed gemaakt voor gebruik
20 september 2011 Prinsjesdag 2011
21 september 2011 Algemene beschouwingen deel één
22 september 2011 Algemene beschouwingen deel twee
04 oktober 2011 Algemene financiële beschouwingen deel één
05 oktober 2011 Algemene financiële beschouwingen deel twee
06 oktober 2011 Algemene financiële beschouwingen deel drie

Prinsjesdag, samenvatting

Tot slot een korte samenvatting zodat de bedoeling van Prinsjesdag goed blijft hangen. Prinsjesdag is bedoeld om het werkjaar van de Staten-Generaal officieel te openen. Tevens wordt op Prinsjesdag de Rijksbegroting voor het komende jaar gepresenteerd. In de weken daarna wordt deze Rijksbegroting besproken en officieel vastgesteld voor de start van het nieuwe jaar. Prinsjesdag bestaat al sinds het jaar 1815 maar heet pas vanaf 1930 Prinsjesdag. Tot slot is het onduidelijk waarom Prinsjesdag Prinsjesdag heet, een overeenkomst tussen het Prinsjesdag van Prins Willem V en het huidige Prinsjesdag is in ieder geval dat op beide dagen de liefde van het volk voor het Koningshuis getoond wordt.