Hoe ziet de miljoenennota 2013 er uit

Miljoenennota 2013, een leesbare samenvatting

De Miljoenennota 2013 is een toelichting op de Rijksbegroting 2013. In de Miljoenennota 2013 staan de belangrijkste kabinetsplannen en keuzes voor het jaar 2013 samengevat en wordt duidelijk wat deze plannen gaan kosten. Verder wordt een toelichting gegeven op de financiële en economische situatie van Nederland. Ook komen verwachte ontwikkelingen aan bod.

De inkomsten en uitgaven voor het komende jaar worden weergegeven in de Rijksbegroting 2013. Het bevat de inkomsten en uitgaven van alle ministeries, ook de deelbegroting per ministerie is terug te vinden.

Het fiscale wetsvoorstel voor het komende jaar is weergegeven in het Belastingplan 2013. Dit Belastingplan regelt voor een belangrijk deel de wijzigingen die nodig zijn aan de belastingkant van de Rijksbegroting. De fiscale beleidsagenda wordt deels vormgegeven in het Belastingplan 2013.

 Hoofdstuk 1, naar een schokbestendige en veerkrachtige economie

Het eerste hoofdstuk gaat vooral over de vraag hoe de schokbestendigheid en veerkracht van de Nederlandse economie kan worden vergroot. Nederland is welvarend maar geraakt door de financiële crisis. Wereldwijd is er een lage economische groei terwijl er in de Eurozone sprake is van een scherpe groeivertraging. In 2012 is er in Nederland zelfs sprake van een kleine economische krimp. Naar de toekomst kijkend zien we grote onzekerheid en lage groei daardoor zijn aanpassingen noodzakelijk. 

Prioriteit komende jaren

  • Verbeteren overheidsfinanciën

Hoofdstuk 2, naar een schokbestendige begroting

In het tweede hoofdstuk komt de ontwikkeling van de Nederlandse overheidsfinanciën aan de orde. Hierbij wordt dieper ingegaan op de diverse budgettaire risico's en de stappen die het kabinet in 2013 zet om de begroting beter te wapenen tegen schokken.

Macro-economische veronderstellingen

De macro-economische ontwikkelingen hebben grote invloed op de overheidsfinanciën. Als werkloosheid of economische ontwikkelingen veranderen heeft dit invloed op de verwachtingen van de schuld. De belangrijkste macro-economische verwachtingen zijn de volgende:

  2012 2013
Bruto binnenlands product (in miljarden euro) 607 622
Volume BBP - 1/2% 3/4%
Inflatie (consumentenprijsindex 2 1/4% 2%
Contractloon marktsector 1 3/4% 2 1/4%
Werkloze beroepsbevolking (in duizenden personen) 500 555
Lange rente 2 % 2 1/2%
Eurokoers ($) 1,27 1,25
Olieprijs ($ per vat) 104 95

Begrotingstekort 2013

Het begrotingstekort komt uit op zo'n 2,7% van het BBP, zo'n 16,7 miljard Euro. De totale uitgaven bedragen naar verwachting 260,9 miljard Euro en de inkomsten bedragen naar verwachting 247,4 miljard Euro. Voor de goede rekenaars klopt het bedrag van 16,7 miljard tekort dan niet, dit komt uit op 13,5 miljard Euro. Deze 13,5 miljard Euro is het tekort van de centrale overheid, de lokale overheden hebben ook een tekort van zo'n 3,2 miljard Euro. Tezamen geeft dit het tekort van 16,7 miljard Euro.

Uitgavenontwikkeling

De zorguitgaven laten in 2013 de grootste groei zien. Verder is er sprake van een groei in de kosten van de sociale zekerheid. Vorig jaar waren de zorgkosten ook de grootste stijger, dit patroon zal de komende jaren blijven bestaan. Beheersing van de zorgkosten is dan ook een belangrijk attentiepunt van de regering.

Inkomstenontwikkeling

De belasting- en premieontvangsten nemen toe met 4,5 miljard Euro in 2011. Dit is het resultaat van beleidsmaatregelen en groei van de belasting- en premieontvangsten door de economische ontwikkeling. De belasting- en premieontvangsten nemen toe met 12,3 miljard Euro in 2013. 8,3 miljard Euro is het gevolg van beleidsmaatregelen, het gaat dan om maatregelen die door vorige kabinetten als door dit kabinet genomen zijn.

Overheidsfinanciën en het regeerakkoord

2013 wordt een jaar van forse bezuinigingen en inkomstenverhogende maatregelen. Dit traject is reeds in 2011 begonnen door in het Regeerakkoord een omvangrijk pakket met maatregelen af te spreken. Het is en blijft van groot belang de overheidsfinanciën te verbeteren gezien de oplopende overheidsschuld en onrust op de financiële markten. De overheid neemt in het Begrotingsakkoord voor 2013 maatregelen ter hoogte van 12,4 miljard Euro. Hierbij gaat het om uitgavenverlagingen en lastenverzwaringen. Een kort overzicht van de grootste posten op een rij:

  • Sociale zekerheid bespaart bijna 1,4 miljard Euro
  • Zorg bespaart iets meer dan 1,4 miljard Euro
  • Woningmarkt kost meer dan 1,2 miljard Euro extra (ivm overdrachtsbelasting 2%)
  • Vergroening bespaart bijna 1,9 miljard Euro
  • Collectieve sector bespaart bijna 4,5 miljard Euro
  • Belastingen en premies leveren bijna 4,8 miljard Euro extra op

Tot slot

Het is duidelijk dat Nederland zware economische tijd beleeft, hoewel de welvaart vergeleken met de meeste landen nog steeds hoog is.  De toekomstverwachtingen zijn gematigd en er is nog steeds veel internationale financiele onzekerheid. De strekking van deze Miljoenennota is dat Nederland beter bestand moet worden gemaakt tegen economische schokken en daarbij hoort een gezonder overheidshuishoudboekje. Dat is dan ook de grootste prioriteit van onze overheid en laten we hopen dat er belangrijke stappen gezet kunnen worden om dat te realiseren. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden