Colombiaanse guerrillabeweging FARC
De FARC is geregeld in het nieuws. Mede door de Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer. FARC staat voor Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia.
Informatie over de FARC
De FARC is de oudste guerrillagroep in Zuid-Amerika. Gesticht in 1964-1965 aan het begin van de Colombiaanse burgeroorlog. De oprichter van de FARC is Manuel Marulanda Velez. De FARC bestaat uit ongeveer 12.000 gewapende strijders en duizenden aanhangers. De organisatie kwam voort uit boeren die streden tegen de conservatieve Colombiaanse regering. Grootgrondbezitters werden het doelwit van ontvoeringen en afpersingen. De FARC wordt gezien als een terroristische organisatie omdat burgers en de infrastructuur ook vaak het doelwit zijn. De FARC heeft banden met het Colombiaanse bevrijdingsleger, de IRA en de ETA. Tijdens de koude oorlog steunde de Sovjet-Unie de FARC maar nu is drugshandel de belangrijkste inkomstenbron. Sinds 1998 waren er onderhandelingen met de president Pastrana en zou een vredesverdrag worden getekend in 2002. De leider van de FARC Marulanda kwam niet opdagen. De FARC wil dat de vrijgenomen rebellen vrijgelaten worden en dat sommige gebieden gedemilitariseerd worden. Zolang dit niet gebeurd, zal de FARC blijven strijden. Sinds 2002 heeft Colombia een andere president Alvaro Uribe. Hij staakte destijds de onderhandelingen tussen de regering en de FARC. De FARC houdt gevangenen vast, ook nu nog. Het zijn politieke gevangenen en militairen. U kunt zich vast nog wel de bevrijding van Ingrid Betancourt herinneren. Een presidentskandidate die geprobeerd heeft te onderhandelen met de FARC over de gijzelingen. Vorig jaar werd overigens de laatste buitenlandse ontvoerde vrijgelaten; de Zweed Erik Roland Larsson. Militairen en burgers worden nog vastgehouden door de FARC.
Tanja Nijmeijer
Hoe komt een Nederlandse vrouw bij de FARC terecht?
In 1998 ging Tanja voor haar studie een jaar naar Colombia om Engelse les te geven op een school. Op deze school raakte zij bevriend met een lerares, die later lid van de FARC bleek te zijn. In 2001 ging zij opnieuw naar Colombia en maakte een rondreis met de protestmanifestatie Caravana por la Vida. De protestmanifestatie vroeg internationale aandacht voor de positie van de arme boerenbevolking. De FARC was hier nauw bij betrokken. Na haar studie ging Tanja terug naar Colombia en sloot zich aan bij de FARC. Ze begon als vertaalster bij de Juventud Comunista Colombiana en nam deel aan de stadsguerrilla in Bogota. Zij wilde bij de strijders horen en kwam in de jungle terecht. Zij werd de secretaresse van de commandant bij de FARC Carlos Losada. In 2007 was er een aanval van het Colombiaanse leger op het kamp waar zij verbleef. Naast de computer van Losada werd ook haar dagboek buitgemaakt. Door de kritiek die zij in haar dagboek uitte op de leiding van de FARC, vreesden men dat haar leven gevaar liep. In een Colombiaanse krant werd in augustus 2010 gemeld dat Tanja Nijmeijer voor een andere commandant, Mono Jojoy, zou werken. In september van dit jaar werd Mono Jojoy samen met 20 anderen door het Colombiaanse leger gedood. Het was dus zeer waarschijnlijk dat zij ook onder de slachtoffers zou zitten. Na forensisch onderzoek bleek dit niet zo te zijn.
Vorige week bleek dat men Tanja Nijmeijer wilt gebruiken om de FARC internationaal op de kaart te zetten. De vicepresident adviseert Tanja om terug te gaan naar haar familie. Zij zal niet worden vervolgd door de Colombiaanse regering wanneer zij zou deserteren. Nederland heeft in ieder geval niet de middelen om haar uit de FARC te laten deserteren.