Wat is het Al-Qaeda netwerk
Al-Qaida is een wereldwijde organisatie met een islamitische paramilitaristische basis. Door velen wordt de beweging beschouwd als een terroristische organisatie. Het houdt zich onder andere bezig met het uitvoeren van terreuraanslagen op westerse landen. al-Qaida houdt zich ook bezig met logistieke ondersteuning of training van andere islamitische terreurorganisaties.
Het ontstaan
Al-Qaida is ontstaan uit een verzetsgroep tijdens de Afghaanse Oorlog. In deze oorlog bestreed Rusland de Afghanen: in 1989 trokken de Russen weg uit Afghanistan. Tijdens deze oorlog verenigden alle Afghaanse islamitisch-fundamentalistische groeperingen zich tot Moedjahedien. Dit betekent 'heilige strijders'. Ze werden financieel gesteund door de Verenigde Staten. De Moedjahedien bestreden de Sovjettroepen en de communistische regering. In hun interpretatie van de Koran zaten grote verschillen. Na 1989 begonnen de groepen met het bestrijden van elkaar. In 1994 greep de Taliban de macht. De Taliban bood al-Qaida een veilige haven.
Hoewel de organisatie al in 1988 werd gesticht door Osama Bin Laden, is de beweging wereldwijd vooral onder de aandacht gebracht door de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York. Het verzet zich vooral tegen de invloed van de Westerse wereld in de islamitische wereld. De Verenigde Staten zijn voor hen 'primary target' nr. 1.
In overeenstemming met de islamitische wet?
Al-Qaida handelt meestal in overeenstemming met de islamitische wet. Veel mensen weten dit niet. Er is echter wel een groot verschil met het toepassen van de islamitische wet en de manier waarop al-Qaida dit doet. al-Qaida past de islamitische wetten toe zonder de islamitische leermeesters te informeren. Deze maken de tafsir die in de loop der eeuwen door islamitische juristen is gemaakt. De tafsir is de interpretatie en de tekstverklaring van de islam. al-Qaida interpreteert dus waarschijnlijk de Koran anders dan dat hij ooit bedoelt was. al-Qaida zet hierdoor het islamitische geloof, met name de Koran, in een kwaad daglicht.
Strakke organisatie?
Van een strak door Osama Bin Laden geleide, georganiseerde en wereldwijde organisatie is waarschijnlijk geen sprake. Door het strafproces voor de bomaanslag van de Amerikaanse ambassade in Nairobi is de visie van zo'n gecompliceerde organisatie door de Amerikaanse overheid verzonnen. Volgens dit strafdossier moest, om aan de wetgeving te kunnen voldoen, een organisatie worden aangetoond. De wetgeving was echter bedoeld voor maffia en drugsorganisaties. Hier ontstaan duidelijke hiërarchische verbanden. Bij islamitische extremisten is dat niet het geval, zeker wereldwijd niet. Het vermoeden van een hypermodern bunkercomplex met hotelfaciliteiten, wapenopslagplaatsen en hydro-elektrische voorzieningen in Tora Bora bleek niet juist te zijn.
Er zijn natuurlijk wel een hoop islamitische extremisten die bereid zijn terreuraanslagen te plegen. Daarom is er waarschijnlijk wel sprake van een netwerk van onafhankelijke groepen met dezelfde islamitische ideologie. Zij kunnen wel met elkaar samenwerken, ze hebben ook onderling contact. Deze extremistische groeperingen maken echter graag gebruik van een link tussen hen en al-Qaida. Al-Qaida is een symbool voor angst. Er wordt in het nieuws ook vaker een aanslag opgeëist door groeperingen die 'banden met al-Qaida’ hebben. Zo lijkt het elke keer weer dat al-Qaida heeft toegeslagen. Omdat al-Qaida in feite niet bestaat, kan het ook niet met wortel en tak uitgeroeid worden.