Wie staan op de kandidatenlijst van het CDA voor de verkiezingen van 2012
Inleiding
Het is al een aantal maanden geleden dat het kabinet Rutte I is gevallen. Dat betekent dat de nieuwe verkiezingen niet heel erg lang meer op zich zullen laten wachten. Op 12 september zullen een paar miljoen Nederlanders stemmen op hun favoriete partij en politicus/politica. Welke politici verkiesbaar zijn, bepalen de leden van iedere partij op hun partijcongres. Op zaterdag 30 juni hebben de leden van het CDA gekozen wie zij op hun kandidatenlijst willen hebben staan.
De lijst
Er zijn 57 personen gekozen die een plek hebben gekregen op de lijst:
1. Sybrand van Haersma Buma
Sybrand van Haersma Buma staat op de eerste plek van de kandidatenlijst van het CDA en is ook de fractievoorzitter, de leider, van de partij. Dit is het eerste jaar dat Van Haersma Buma fractievoorzitter is. Tijdens de vorige verkiezingen stond voormalig minister-president Jan Peter Balkenende op deze positie. Bij de interne verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van de partij kreeg Sybrand van Haersma Buma 51,4% van de stemmen.
Ook veel andere leden van de familie Van Haersma Buma zijn/waren actief in de politiek. Zo waren zijn vader en opa leden van (voormalige) Christelijke partijen en burgemeesters van verschillende steden.
Sybrand van Haersma Buma heeft een zware taak voor de boeg. Het afgelopen jaar is het CDA namelijk steeds verder weggezakt in de zetelpeilingen. Aan Van Haersma Buma de taak om hier in september verandering in te brengen!
Sybrand van Haersma Buma houdt zich vooral bezig met de onderwerpen veiligheid en justitie.
2. Mona Keijzer
Maria Cornelia Gezina Keijzer, roepnaam Mona, heeft haar populariteit de afgelopen paar maanden enorm zien groeien. Was ze vóór de lijsttrekkersverkiezing in mei 2012 nog een ‘’gewone’’ wethouder in Purmerend en bij het landelijke publiek volslagen onbekend, nu staat ze op de tweede plek op de kandidatenlijst van het CDA. Ze heeft landelijke bekendheid gekregen wegens haar deelname aan de lijsttrekkersverkiezingen.
In één week verdubbelde haar populariteit volgens een peiling van Maurice de Hond. Uiteindelijk kreeg ze 26,4% van de stemmen en belandde daarmee op een tweede plaats. Keijzer heeft in Amsterdam de studies Nederlands recht en bestuurskunde gestudeerd. Na de afronding hiervan werd ze advocaat bestuursrecht en mediator, een soort conflictbemiddelaar. Van 1994 tot 2006 zat ze namens het CDA in de gemeenteraad van Ilpendam. Vanaf 2007 is ze wethouder in Purmerend.
3. Sander de Rouwe
Sander de Rouwe is een politicus uit het Friese Bolsward. Tijdens de verkiezingen van 2010 stond hij nog op de 22e plek van de kandidatenlijst. Hij heeft dus e
en enorme sprong vooruit gemaakt. De reden hiervan kan zijn dat het CDA een jonger publiek aan wil trekken. Sander de Rouwe is 31 jaar en met die leeftijd relatief gezien een jong kamerlid. Een aantal jaren geleden, toen hij medewerker was van de Provincie Friesland, was hij ook leider van een campagne om meer jongeren naar de stembus te trekken. Deze man moet er dus voor zorgen dat het CDA voor jongeren een aantrekkelijkere partij wordt.
4. Raymond Knops
De persoon die tijdens het CDA-congres op de vierde plek van de lijst is geplaatst, is Raymond Knoops. In de jaren 1998-1999 was hij lid van de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Vanaf 1999 tot 2005 was hij wethouder namens diezelfde gemeente. In 2005 maakte hij zijn debuut in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van 2006 en 2010 stond hij te laag op de kandidatenlijst om direct een zetel in de Kamer te krijgen. Echter, door het vertrek van verschillende CDA-kamerleden en de toetreding van anderen tot het kabinet, kon hij later in die regeerperiode toch toetreden tot de Tweede Kamer.
5. Michel Rog
De top vijf wordt afgesloten door Michel Rog. Van 2002 tot 2005 was hij actief in Amsterdam namens D66. In 2008 werd hij directeur van de vakbond CNV Onderwijs. In 2012 nam hij ontslag om zich volledig te kunnen focussen op de Tweede Kamerverkiezingen.
6. Eddy van Hijum
7. Hanke Bruins Slot
8. Jacco Geurt
9. Agnes Mulder
10. Peter Oskam
11. Pieter Heerma
12. Madeleine van Toorenburg
13. Herma Boom
14. Erik Ronnes
15. Martijn van Helvert
16. M. Amhaouch
17. Marieke van der Werf
18. B.A. Schermers
19. P.C.A. de Milliano
20. M.J. Jager
21. H. van der Molen
22. E.D. Ekkel
23. Arjan Erkel
24. T. Yazir
25. Michiel Holtackers
26. E. van der Mik
27. D.S.C. Ensberg-Kleijkers
28. E. Andreou
29. W.J.F. van der Rijt - van der Kruis
30. T. Sweyen
31. A.M.Th. Vreman
32. D.Y.S. Kloosterhof
33. Nelleke Weltevrede
34. G.A. Karssenberg
35. M. Snoek
36. E. Ozture
37. J.F. Hoogma
38. P. J.H.D. Verkoelen
39. Pieter Omtzigt
40. J. Vonk-Vedder 39. Pieter Omtzigt
41. Jan Eerbeek
42. Dirk van de Mast
43. Chantal van Steenderen-Broekhuis
44. John van Hal
45. Margriet van de Vooren
46. Claudia Füss-Buitenhuis
47. Hans Moerland
48. Geeske Telgen-Swarts
49. Mitra Rambaran
50. Jan Kramer
51. Jeffrey Agtmaal
52. Fons d’Haens
53. Jan-Jaap de Haan
54. Remko ten Barge
55. Gert Boeve
56. Erik de Ridder
57. Hugo de Jonge
Veranderingen
Op 12 juni 2012 was er al een concept van een kandidatenlijst gepresenteerd. De uiteindelijke lijst die hierboven staat wijkt op een aantal punten af van dat concept. Zo verdween Elly Blanksma van de lijst om burgemeester van Helmond te worden. Madeleine van Toorenburg steeg van plek 14 naar 12. Pieter Omtzigt kwam niet voor op de conceptlijst, maar staat nu toch op plek 39. Erik Ronnes steeg tien plekken ten opzichte van het concept, naar plaats 14. Remko ten Barge is nieuw op de uiteindelijke lijst; hij komt binnen op plek 54.
Handige links
● De officiële website van het CDA
● De kandidatenlijst van de PvdA
● De kandidatenlijst van de SP
● De kandidatenlijst van de VVD
● De kandidatenlijst van GroenLinks
Conclusie
Op de kandidatenlijst van het CDA staan veel mensen. Op de eerste plek staat Sybrand van Haersma Buma. Hij is vanaf dit jaar fractievoorzitter van de partij. Naast hem staan nog 56 anderen op de lijst. Zij hopen allemaal om bij deze verkiezingen de glans van het CDA weer terug te brengen.
Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons