Wie staan op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de verkiezingen van 2012

Inleiding

GroenLinks heeft het sinds de verkiezingen van 2010 niet makkelijk gehad. Fractievoorzitter Jolande Sap kreeg een hoop kritiek over zich heen en tientallen leden zegden hun lidmaatschap op de partij op nadat GroenLinks een politiemissie naar de provincie Kunduz in Afghanistan steunde. Eerder dit jaar maakte de partij een slechte beurt door het gedoe rondom de lijsttrekkersverkiezing tussen Sap en kamerlid Tofik Dibi. Al deze zaken hebben ervoor gezorgd dat GroenLinks in de peilingen op een historisch dieptepunt staat. Met een nieuwe kandidatenlijst hopen ze de volgende regeerperiode hun glans weer terug te krijgen!

De lijst

Op zaterdag 30 juni hield GroenLinks net als vier andere politieke partijen zijn partijcongres. Op deze dag werd het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst gekozen. 42 mensen kregen een plek op de lijst.

1. Jolande Sap

Op 17 december maakte Femke Halsema bekend dat zij per direct haar functie als fractievoorzitter van de partij naast zich neer zou leggen. Ze werd gelijk door Jolande Sap opgevolgd. Voordat ze fractievoorzitter werd, was ze een ‘’gewoon’’ lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2008 zit ze in de Kamer. Daarvoor heeft ze onder andere gewerkt bij de Universiteit van Amsterdam en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sap deed toen onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen op economisch gebied.

Jolande Sap werd geboren op 22 mei 1963. Twaalf jaar later ging ze naar het Collegium Marianum in Venlo. Hier behaalde ze na zes jaar haar gymnasiumdiploma. Daarna studeerde ze economie op de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg (tegenwoordig: Tilburg University). Over deze studie heeft ze acht jaar gedaan. Tegenwoordig woont Sap in Amsterdam, woont samen en heeft een dochter en een zoon.

Meteen toen Sap de Kamer betrad, kreeg ze een moeilijke kwestie voor haar kiezen. Haar partij had de beslissende stem in de kwestie of er een Nederlandse politiemissie naar Afghanistan moest komen. Uiteindelijk stemde iedereen in haar partij vóór de missie, op Ineke van Gent na. Dit bleek voor Sap zelf geen wijze beslissing. Tientallen mensen vertrokken bij de partij en in februari 2011 werd er een motie van afkeuring tegen haar ingediend. Deze motie haalde het echter niet.

Later heeft ze haar imago weer kunnen oppoetsen. Op 6 juni 2012 werd Sap door de leden van GroenLinks namelijk tot lijsttrekker voor de verkiezingen van 2012 verkozen. Ze kreeg 84% van de stemmen. Haar enige tegenstander, Tofik Dibi, kreeg dus 16%.

2. Bram van Ojik

Op de tweede plek van de lijst staat Bram van Ojik, geboren in het Utrechtse Veenendaal. In 1988 zat hij voor het eerst in de Tweede Kamer. Sinds 1994 is hij echter nooit meer in de Tweede Kamer gekomen.

Voordat hij de Tweede Kamer in kwam studeerde hij economie, net als partijleider Sap. Hij deed dit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook hij deed acht jaar over deze studie. Daarna heeft hij veel verschillende functies gehad bij de Politieke Partij Radikalen (PPK), een voormalige politieke partij.

In 1989 werd Van Ojik lid van het bestuur van GroenLinks. In 1990 stapte hij weer even over naar de PPK om daar partijvoorzitter te worden. Na dit jaar verdween hij voor een tijdje uit de politiek. In 1993 en 1994 kwam hij weer terug in de politiek, als kamerlid namens GroenLinks.

3. Liesbeth van Tongeren

Liesbeth van Tongeren is geboren in 1958 in Vlaardingen. In 1978 haalde ze haar kandidaatsexamen rechten aan de Vrije Universiteit. Daarna studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam: Internationaal recht. In 1983 haalde ze daarin haar doctoraal. Vanaf 1984 werkte ze in Australië. Ze ging zich daar inzetten voor daklozen en vluchtelingen. In de jaren ’90 heeft ze onder andere gewerkt voor de gemeente Amsterdam en Purmerend. In 2003 werd ze directeur van milieuorganisatie Greenpeace. Met deze baan is zo inmiddels gestopt.

Sinds 2010 is van Tongeren kamerlid namens GroenLinks. Dat jaar stond ze op de 6e plek van de kandidatenlijst. In de partij is ze woordvoerder van energie, klimaat, milieu, natuur en verkeer.

4. Jesse Klaver

Jesse Feras Klaver is met zijn leeftijd van 26 jaar (in 2012) één van de jongste Kamerleden in Nederland ooit. Voordat Klaver in de Kamer zat, was hij lid van de Sociaal Economische Raad (SER), een economisch adviesorgaan. Klaver was het jongste SER-lid ooit. Nog eerder was hij voorzitter van DWARS, een politieke jongerenorganisatie die sterke banden onderhoudt met GroenLinks. Ook was hij voorzitter van CNV Jongeren, de jongerenorganisatie van de Christelijke vakbond CNV.

In 2010, dus na de vorige verkiezingen, kwam Jesse Klaver voor het eerst in de Tweede Kamer. Zijn eerste speech, de zogeheten maidenspeech, ging over het Hoger Onderwijs. In 2010 kreeg Klaver een nominatie voor de ‘’politiek talent van het jaar-verkiezing’’.

5. Linda Voortman

De top vijf wordt compleet gemaakt door Linda Voortman uit Enschede. Ook zij zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Naast kamerlid is ze ook woordvoerder van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, volksgezondheid en welzijn.

Voortman heeft een VWO-opleiding afgerond. Daarna studeerde ze Engels en literatuurwetenschap door elkaar heen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna is ze werkzaam geweest bij verschillende studenten(vak)bonden, alvorens ze lid werd van de gemeenteraad van Groningen in 2002. Hier bleef ze werkzaam tot 2008. Daarna werkte ze tot haar kamerintrede bij FNV Bondgenoten.

6. Rik Grashoff

7. Arjan el Fassed

8. Niels van den Berge

9. Corinne Ellemeet

10. Tofik Dibi

11. Paulus de Wilt

12. Hayat Barrahmun

13. Kees Diepeveen

14. Anne Scheltema Beduin

15. Dirk van den Bosch

16. Huri Sahin

17. Lisa Weste

18. Inge Vianen

19. Marry Mos

20. Miguel Heilbron

21. Volkert Vintges

22. Christiaan Kwint

23. Jan van de Venis

24. Bert Jongert

25. Carel Bruring

26. Irona Groeneveld

27. Karin Dekker

28. Gea Smith

29. Henk Nijhof

30. Sebastiaan van ’t Erve

31. Ruud Pet

32. Pascale Georgopoulou

33. Ahmed Harika

34. Thijs de la Court

35. Bart Eigeman

36. Gerdo van Grootheest

37. Judith Sargentini

38. Bas Eickhout

39. Marije Cornelissen

40. Kathalijne Buitenweg

41. Pascal ten Have

42. Andrée van Es

Veranderingen met de vorige verkiezingen

Er is veel veranderd aan de volgorde van de kandidatenlijst sinds de vorige verkiezingen. Jolande Sap is van de tweede naar de eerste plek gegaan wegens het vertrek van Femke Halsema. Tofik Dibi is zeven plaatsen gezakt en staat dit jaar op de tiende plaats. Bram van Ojik staat dit jaar voor het eerst op de lijst, meteen op de tweede plek. Mariko Peters en Ineke van Gent verdwijnen uit de top 10 en uit de gehele lijst omdat ook zij de politiek verlaten.

 De officiële website van Groenlinks

De kandidatenlijst van het CDA

De kandidatenlijst van de PvdA

De kandidatenlijst van de SP

De kandidatenlijst van de VVD

Conclusie

De kandidatenlijst van GroenLinks van 2012 is veel veranderd wanneer je kijkt naar de lijst van 2010. Wellicht komt dat omdat GroenLinks een nieuwe koers in wil slaan om nieuwe kiezers aan te trekken. Het gaat namelijk niet goed met GroenLinks in de peilingen. Op 12 september zijn de verkiezingen en zullen we weten of de nieuwe tactiek heeft gewerkt.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Luijt