Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van de Koningin

Inleiding

“Koninginnedag, lintjes knippen en glimlachend rondlopen,” zal de gemiddelde Nederlander antwoorden wanneer je vraagt waar de koningin zich voornamelijk mee bezig houdt. Een luxeleventje. Maar de Koningin heeft meer taken, zo helpt ze bijvoorbeeld bij het aanstellen van een nieuwe regering en legt ze verschillende staatsbezoeken af. Een best belangrijke functie dus. Maar wat wordt er nou precies van de Koningin verwacht? En kan Nederland ook overeind blijven zonder Koningin? 

Zwaarder dan het lijkt

Als koning of koningin heb je veel verplichtingen. Een van die verplichtingen is het helpen bij het samenstellen van de regering. De Koningin kiest namelijk de kabinets(in)formateur. Een kabinetsinformateur voert gesprekken met de verschillende politieke partijen om te kijken welke partijen met elkaar samen willen en kunnen werken. Vervolgens zorgt de kabinetsformateur ervoor dat er ook daadwerkelijk een regering komt.
Alsof dit nog niet genoeg is, helpt de Koningin nog een handje mee bij het vormen van de regering. Zij kiest namelijk (formeel) wie de ministers en staatssecretarissen worden.
Dit alles gebeurt wel onder ministeriële verantwoordelijkheid: de Koningin is zelf niet verantwoordelijk voor de keuzes die ze maakt, deze verantwoordelijkheid ligt bij een minister, vaak de minister-president.

Maar de Koningin heeft meer werk te doen. Zo tekent ze ieder jaar gemiddeld driehonderd wetten, zestig verdragen en ruim vijfduizend Koninklijke besluiten. Hard werken dus!

Symbool voor Nederland

Naast de hierboven genoemde formele taken, heeft de Koningin ook een andere, belangrijke rol. Veel mensen zijn van mening dat de Koningin zorgt voor verbintenis onder het Nederlandse volk, een symbool.

Maar de Koningin heeft ook een internationaal karakter: ze is het nationale symbool voor het buitenland. Als de Koningin op staatsbezoek gaat, wil ze ervoor zorgen dat Nederland op de kaart komt. Hiermee probeert ze de band tussen de landen te versterken. Ook probeert ze het voor elkaar te krijgen dat bedrijven uit het buitenland meer handel gaan drijven met Nederland. Dit is niet alleen van politiek, maar ook van economisch belang. Wanneer er meer handel plaatsvindt, zal er meer geld binnen komen.

Vrije tijd

Natuurlijk hoeft de Koningin niet alleen maar te werken, ze heeft ook tijd voor haar hobby's. Zo is de Koningin namelijk behoorlijk sportief. Ze rijdt paard, doet in de zomer aan tennis en ze houdt van skiën. Ook is Beatrix vaak te vinden op het water om te zeilen. Ze heeft een eigen zeilboot genaamd 'De Groene Draeck'. Deze heeft ze op haar 18e verjaardag van het Nederlandse volk gekregen en daar zeilt ze nu nog steeds mee. 

Een andere hobby van de Koningin is kunst. Beatrix houdt enorm van kunst. Ze weet er dan ook veel van. In haar vrije tijd gaat ze vaak naar toneel-, ballet- en muziekvoorstellingen. Ook in musea is ze vaak te vinden, ze vindt het geweldig om naar kunst te kijken. En als ze zelf kunst moet maken is dat ook geen probleem: de Koningin kan schilderen en beeldhouwen. 

Conclusie

Zo blijkt het maar weer dat het leven van de koningin niet alleen maar uit feestelijke en luxueuze dingen bestaat. Ze moet zeker hard werken en heeft vele, belangrijke verplichtingen.

Koningin Beatrix is een symbool voor ons land en probeert ervoor te zorgen dat het politieke en economische systeem stabiel en op orde blijft. Daarom is het jammer dat de koningin steeds minder taken krijgt en steeds meer een symbolische betekenis van ons land. Zo is vorig jaar bepaald dat de koningin eigenlijk niet meer mee mag helpen met de kabinetsformatie. Je kan dus eigenlijk stellen dat de Koningin steeds minder taken krijgt. Of we in Nederland helemaal zonder koningin kunnen, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar voor nu blijft de Koningin een belangrijk symbool voor Nederland.