Wie zijn de gasten tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander
Inleiding
De abdicatie van koningin Beatrix houdt Nederland al maandenlang in haar greep. Sinds ze in januari 2013 aangaf op de aankomende Koninginnedag haar taken als koningin neer te leggen, zijn de voorbereidingen voor de troonswisseling begonnen. De inhuldiging van prins Willem-Alexander (een kroning bestaat niet in Nederland) tot nieuwe koning der Nederlanden zal plaatsvinden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In die kerk is plaats voor maar liefst 2000 mensen. Dat zijn er 1000 minder dan tijdens de inhuldiging van Beatrix in 1980. Maar wie zullen al deze plaatsen op 30 april 2013 gaan vullen?
Vanuit het Koninklijk huis
Een groot deel van de 2000 gasten wordt door de Koninklijke familie zelf uitgenodigd. Om precies te zijn, zijn er 500 plekken gereserveerd voor vrienden, kennissen en andere relaties van de Koninklijke familie. Andere staatshoofden mogen niet uitgenodigd worden om bij de inhuldiging aanwezig te zijn. Dat staat beschreven in de wet. Zo zal koningin Elizabeth II dus niet aanwezig zijn bij de inhuldiging. Zij mag echter wel bij andere plechtigheden aanwezig zijn op die dag. Alleen staatshoofden zijn niet toegestaan bij de inhuldiging. Kinderen van staatshoofden en andere leden van bevriende koningshuizen mogen wel gewoon de Nieuwe Kerk binnen. Denk dan bijvoorbeeld aan prins Charles, de zoon van koningin Elizabeth.
Politiek
Ook alle 150 leden van de Tweede Kamer zijn uitgenodigd om bij de inhuldiging aanwezig te zijn. De 75 leden van de Eerste Kamer zijn natuurlijk ook welkom. Al deze 225 mogen eventueel hun partner meenemen. De ministers en staatssecretarissen mogen ook komen. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat naast Nederland ook nog uit de landen Sint Maarten, Curaçao en Aruba. Verschillende politici uit deze landen zullen op 30 april ook in de Kerk aanwezig zijn. Nederland heeft in ruim 140 landen een ambassade. Ook politici van buiten het Koninkrijk worden verwacht. Omdat staatshoofden niet welkom zijn, worden een aantal vicepresidenten uitgenodigd. Alle ambassadeurs worden ook uitgenodigd. Verder zijn de leden van de Nationale Ombudsman uitgenodigd, net als de leden van de Raad van State en de directie van de Algemene Rekenkamer. Ten slotte mogen de 12 Commissarissen van de Koningin en de president van de Hoge Raad komen.
Overig
Ook ‘’gewone’’ mensen mogen aanwezig zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Uit alle delen van het land zullen in totaal 500 mensen naar de inhuldiging komen. Tot een bepaalde datum kon iedereen zich inschrijven en een reden opgeven van waarom zij aanwezig zouden moeten zijn bij het historische evenement. Gemeentes en provincies kiezen uiteindelijk wie ook daadwerkelijk worden uitgenodigd om in de Nieuwe Kerk aanwezig te zijn. Deze 500 mensen moeten een VOG (Verklaring omtrent het Gedrag) tekenen. Hiermee beloven ze zich degelijk te gedragen tijdens de inhuldiging.
De ouders van aankomend koningin Máxima zullen niet aanwezig zijn bij de inhuldiging van haar man. Dat komt doordat Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, meewerkte aan het regime van de voormalige Argentijnse dictator Videla. Ten slotte zijn er een aantal regels omtrent de kleding die gedragen moet worden tijdens de inhuldiging. De dames uit de Eerste en Tweede Kamer mogen geen hoed dragen omdat ze dan koning Willem-Alexander niet in de ogen zouden kunnen kijken wanneer ze de eed aan hem afleggen. Ze moeten een middagtoilet dragen. Van mannen wordt geacht dat ze een donker pak of jacquet dragen.
Conclusie
Op 30 april vindt de inhuldiging van prins Willem-Alexander plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hierbij zullen maximaal 2000 mensen aanwezig zijn. Het Koninklijk Huis zelf mag 500 gasten uitnodigen. Verder zullen er veel nationale en buitenlandse politici aanwezig zijn bij de gebeurtenis. Deze groep mensen wordt verder aangevuld met het ‘’gewone’’ volk. De ouders van Máxima zullen niet aanwezig zijn bij de inhuldiging.
Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Fnorp