Wie zijn de leden van het Koninklijk Huis en de Koninklijke Familie
Inleiding
Al zo’n 200 jaar is Nederland een monarchie, met als eerste vorst koning Willem I. Na hem volgden nog twee koningen en drie koninginnen. Tegenwoordig is Willem-Alexander de koning van Nederland. Sinds jaar en dag wordt de familie Van Oranje-Nassau overal gevolgd. Er zijn hele boeken en bladen over volgeschreven. Niet gek dat je dan soms het overzicht kwijtraakt van wie nou eigenlijk wie is. Het helpt ook niet echt mee dat er ook nog een verschil bestaat tussen de leden van het Koninklijk Huis en de Koninklijke Familie. Hieronder wordt het één en ander verduidelijkt.
Het Koninklijk Huis en de Koninklijke Familie
In Nederland is het via verschillende wetten geregeld wie wel en niet tot het Koningshuis en de Koninklijke Familie hoort. Volgens de gemaakte afspraken is er een verschil tussen het Huis en de Familie.
Het Koninklijk Huis en de leden
Volgens de huidige regels behoren tot het Koninklijk Huis de koning en zijn eerste- en tweedegraads familieleden. Ook hun echtgenoten behoren tot het Koninklijk Huis. De desbetreffende familieleden van de koning zijn de partner, ouders, kinderen (eerstegraads) en broers/zussen, kleinkinderen, grootouders (tweedegraads). Ook hun eventuele echtgenoten behoren tot het Koninklijk Huis. De leden van het Koninklijk Huis komen in aanmerking voor troonopvolging. Volgens de huidige regels behoren tot het Koninklijk Huis:
- Koning Willem-Alexander
- Máxima (echtgenote van de koning)
- Beatrix (moeder van de koning)
- Amalia, prinses van Oranje (dochter van de koning)
- Alexia (dochter van de koning)
- Ariane (dochter van de koning)
- Constantijn (broer van de koning)
- Laurentien (echtgenote van Constantijn)
Het is echter zo dat Margriet (zus van Beatrix) en haar man Pieter van Vollenhoven ook nog bij het Koninklijk Huis horen omdat zij nog meetellen bij de oude regels, waar ook derdegraads familie meegeteld werd.
De andere zussen van Beatrix, Irene en Christina, horen echter niet bij het Koninklijk Huis. Dit komt doordat zij zonder toestemming van de Tweede Kamer getrouwd zijn. Hetzelfde gold voor wijlen prins Friso. Het lidmaatschap voor het Koninklijk Huis kan je ook kwijtraken wanneer je de Nederlandse identiteit verliest, bij bijvoorbeeld een emigratie. Verder kan ook nog ‘’ontslag’’ gegeven worden. Kort samengevat is het Koninklijk Huis dus de groep van de meest naaste familieleden van de Koning.
De Koninklijke Familie en de leden
Tot de Koninklijke Familie behoren ook de andere familieleden van de Koning. Ook degenen van wie het lidmaatschap van het Koningshuis is ingetrokken, behoren wél tot de familie. Dit zijn bijvoorbeeld de prinsessen Irene en Christina. De andere leden van de Koninklijke Familie zijn:
- Mabel (weduwe van Friso)
- Maurits (zoon van Margriet)
- Marilène (echtgenote van Maurits)
- Bernhard (zoon van Margriet)
- Annette (echtgenote van Bernhard)
- Pieter-Christiaan (zoon van Margriet)
- Anita (echtgenote van Pieter-Christiaan)
- Floris (zoon van Margriet)
- Aimée (echtgenote van Floris)
Ook de eventuele kinderen en kleinkinderen van deze mensen behoren tot de Koninklijke Familie.
Conclusie
De ‘royals’ zijn in Nederland nog steeds ongekend populair. Er wordt nog vaak en veel over ze geschreven en gepraat. Het is handig om dan even op een rijtje te hebben wie ook alweer wie was. De leden van het Koninklijk Huis zijn de Koning en zijn volgens de huidige regels eerste- en tweedegraads familieleden en diens echtgenoten. Tot de Koninklijke Familie behoren het Koninklijk Huis en óók de andere, verdere familieleden van de Koning met bijbehorende echtgenoten en (klein)kinderen.
Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Fer-SAM