Hoe en wanneer moet je een advocaat inschakelen
Inleiding
Iedereen te maken krijgen met een juridisch probleem:
- een echtscheiding
- een ontslag
- een conflict over de huur van een woning
Hoe en wanneer moet u de advocaat inschakelen?
Stappen
Moeilijkere zaken
Eenvoudige problemen zijn vaak op te lossen met hulp van collega's, familie of vrienden. Soms liggen de zaken moeilijker en is een deskundig advies nodig. Op zo’n moment kunt u het beste terecht bij een advocaat. Die kent de wet en weet wat uw rechten zijn. Met zijn kennis en ervaring helpt hij u een goede oplossing te vinden.
Voorkomen is beter dan genezen
Als u rondloopt met een juridische vraag of met een probleem dat te maken heeft met de wet- en regelgeving in ons land, kan een advocaat u daarbij helpen. Wacht niet te lang voordat u een advocaat inschakelt. Voorkomen is beter dan genezen. Soms is één brief of gesprek voor een advocaat genoeg om een vervelende situatie op te lossen.
Kosten beperking
Alleen doortobben maakt de kwestie vaak ingewikkelder dan nodig. Dat kan tot nare situaties leiden. Bovendien kost het uw advocaat waarschijnlijk meer tijd om tot een oplossing te komen. Uw kosten lopen daardoor hoger op dan wanneer u tijdig aan de bel trekt.
Soms is een advocaat verplicht
U bent wettelijk verplicht een advocaat in te schakelen als u voor een civiele procedure moet verschijnen bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad.
Soms mag je mag je alleen verschijnen
- Bij de kantonrechter mag u wél verschijnen zonder advocaat.
- Bij strafzaken, bijvoorbeeld als u een bekeuring heeft gekregen omdat u door het rode verkeerslicht reed.
- Officieel mag u ook uzelf verdedigen in strafzaken bij de rechtbank en het Gerechtshof, bijvoorbeeld als u reed onder invloed of wanneer u bent beschuldigd van mishandeling.
- Voor bepaalde procedures tegen de overheid, bijvoorbeeld over een vergunning of een wijziging van een bestemmingsplan, geldt hetzelfde.
Tips
Wanneer u niet verplicht bent een advocaat in te schakelen, moet u wel begrijpen dat zaken juridisch ingewikkeld kunnen zijn. Deskundige hulp komt dus vaak goed van pas. Een advocaat kan de omstandigheden en achtergronden vaak beter aan de rechter uitleggen dan uzelf. En de consequenties van sommige zaken (misdrijven) kunnen veel ingrijpender zijn dan bij simpele overtredingen. Daarom is het vaak toch verstandig een advocaat in te schakelen.
Handige links
http://www.advocatenorde.nl/algemeen/wat_doet_een_advocaat.asp