Bezwaarschrift

Inleiding

Indien een burger het niet eens is met een beslissing van de overheid. Dit kan een besluit zijn van de gemeente, het rijk (belastingdienst) of een andere overheidsinstelling. In dit geval zal de burger een voorprocedure moeten volgen tegen het besluit dat het bestuursorgaan heeft genomen. Een overheidsinstelling wordt ook wel ‘bestuursorgaan’ genoemd. Een bezwaarschrift is een voorprocedure. Een bezwaarschrift is een geschreven stuk waarmee een besluit wordt aangevochten. De bestuursrechtelijke procedure begint, zodra het bezwaarschrift is ingediend. Het bestuursorgaan dat het aangevochten besluit heeft genomen, moet het besluit heroverwegen op basis van relevante feiten en belangen. Het bezwaarschrift moet ingediend worden binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt. De termijn waarbinnen u bezwaar kunt maken, begint op de dag nadat het besluit is verzonden en duurt zes weken.

Vereiste bezwaarschrift

Het bezwaarschrift moet aan een aantaal eisen voldoen. In artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn de eisen waaraan een bezwaarschrift moet voldoen geregeld. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en dient naam en adres van de indiener te bevatten, er moet worden omschreven waartegen bezwaar wordt gemaakt, waarom er bezwaar wordt gemaakt en het moet gedateerd zijn. De wet stelt niet de eis dat het bezwaarschrift in het Nederlands (of Fries) moet zijn gesteld. Wel wordt geëist dat, indien het bezwaar in een vreemde taal is gesteld een vertaling voor een goede behandeling van het bezwaar nodig is. De indiener moet ervoor zorgen dat er een vertaling is bijgevoegd.

Procedure

Als het bewaarschrift ontvankelijk is moet het bestuursorgaan het in behandeling nemen en daarmee begint de procedure. Het bezwaarschrift is ontvankelijk indien aan de eisen van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht is voldaan en binnen zes weken nadat het bestreden besluit is genomen, is ingediend. Een bezwaarschrift kan ook niet ontvankelijk worden verklaard indien het niet voldoet aan artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht. Dat betekent dat het bezwaarschrift niet inhoudelijk wordt behandeld.

Hieronder vindt u een voorbeeldbrief die u helpt zelf een goede brief te schrijven. Denk eraan bij het schrijven van uw brief dat het belangrijker is dat de andere partij weet waar het over gaat en wat u wilt, dan dat u foutloos Nederlands schrijft!

Voorbeeld brief

[Naam bestuursorgaan] (voorbeeld Sociale Dienst)

[T.a.v. (indien van toepassing)]

[Adres]

[Postcode en woonplaats]

[Plaats, datum]( voorbeeld Den Haag, 18 januari 2010)

Betreft: bezwaarschrift

Geachte heer/mevrouw[naam],

Ondergetekende, [achternaam en voornaam voluit], geboren op [geboortedatum], wonende [adres, postcode en woonplaats], maakt hierbij bezwaar tegen het besluit van [datum] betreffende [besluit omschrijving].

Een kopie van het besluit voeg ik bij dit bezwaarschrift.

Ik kan mij niet verenigen met dit besluit, omdat zo zakelijk mogelijk invullen waarom men het niet eens is met het genomen besluit.

Daarom ben ik van mening dat het besluit niet in stand kan blijven. Ik verzoeken u te beslissing dat [invullen wat volgens betrokkene beslist moet worden]

Uw verder berichtgeving wacht ik af.

Hoogachtend,

[Uw handtekening]

[Uw naam]

[Adres]

[Postcode + Woonplaats]

Bijlage (1): kopie van het besluit

(In het besluit staat vermeld bij wie u bezwaar kunt indienen en binnen welke termijn)

Brief versturen

Als u uw brief verstuurt, bewaar dan zelf ook altijd een kopie van uw brief. Dit is belangrijk, zodat u achteraf kunt laten zien wat u heeft gestuurd. Wilt u er zeker van zijn dat u brief is ontvangen, dan kunt u ook overwegen uw brief ‘aangetekend met ontvangstbevestiging’ te versturen. De ontvanger moet dan bij ontvangst van de brief zijn handtekening zetten. Vervolgens krijgt u van het postbedrijf het bewijs dat uw brief werkelijk is ontvangen. Het is van belang dat u deze ontvangstbevestiging goed bewaart, zodat u later altijd kunt aantonen dat u de brief ook echt hebt verstuurt.