Wat is het verschil tussen personenschade letselschade en overlijdensschade

Wat is Personenschade?

Wat is het verschil tussen personenschade letselschade en overlijdensschade-IntroPlaatje.jpg|148px]] Iedereen kan het zich goed voorstellen, een simpele val van de trap, betrokken raken bij een kop-staart botsing, een chemisch middel tijdens het werk in je ogen krijgen of zinloos mishandeld worden op straat... Het kan zo gebeuren, maar kan wel ernstige gevolgen met zich meebrengen. Het normale leven is ontwricht en de toekomstdromen vallen in duigen. Bij zo'n ongeval, misdrijf of medische fout loop je letsel op of kun je zelfs overlijden. Deze opgelopen schade noemen we personenschade. Deze personenschade is vervolgens weer te onderscheiden in:

  • letselschade
  • overlijdensschade

Letselschade

Indien iemand (blijvend) letsel heeft opgelopen naar aanleiding van een ongeval noemen we dit letselschade. Voorbeelden zijn rugklachten, whiplash, verslechterd zichtvermogen of het moeten missen van een lichaamsdeel.

Overlijdensschade

Onder overlijdensschade wordt de schade verstaan, die nabestaanden door het overlijden van de partner of ouder lijden. Hierbij kunt u denken aan gederfd levensonderhoud of de begrafeniskosten.

Gevolgen van personen-, letsel en overlijdensschade

Bij elk misdrijf, medische fout of ongeval lijdt u er persoonlijk enorm onder. U heeft rugklachten, hoofdpijn, of andere vormen van letsel. Het kan zelfs voorkomen dat de gevolgen blijvend zijn. Dit soort schade is lastig in geld uit te drukken. Hoe bepaal je de vergoeding voor het feit dat u (een bepaalde tijd van) uw leven niet meer kunt werken? Makkelijker in geld uit te drukken is de materiele schade. Voor beide soorten schade geldt wel dat het lastig blijft om de schade te verhalen. Erkent de tegenpartij bijvoorbeeld zijn/haar aansprakelijkheid?

Verhalen van letselschade

Het bepalen en uiteindelijk verhalen van de letselschade is een langslepend proces. Tijdens dit traject krijgt u vaak te maken met (onverwachte) medische en juridische regeltjes en hobbels op de weg naar schadevergoeding. Een gemiddelde letselschadezaak loopt vaak meerdere jaren door. Hierom helpt het om goede begeleiding te zoeken die dit proces efficiënt en effectief kunnen aanpakken.

Meer informatie over het bepalen van letselschade kunt u ook vinden bij het artikel: http://www.leerwiki.nl/Letselschade_bepalen_als_gevolg_van_een_ongeval@@Bepalen van letselschade.

Begeleiding letselschadezaken

Omdat een letselschadezaak gemiddeld meerdere jaren duurt, helpt het om goede begeleiding te zoeken. Zo'n begeleider zal zo'n proces efficiënt en effectief kunnen aanpakken. Een letselschadejurist of http://www.advocaatvoorletselschade.nl@@letselschadeadvocaat biedt begeleiding in letselschade zaken aan, en zo zijn er ook vele instanties om de letselschade na een ongeval te bepalen. Zo zijn er:

  • Bedrijfsartsen
  • Medische adviseurs
  • Reïntegratiespecialisten
  • Letselschadespecialisten
  • Andere specialisten

Second Opinion

Alle bovenstaande specialisten kunnen helpen bij het beoordelen van de personenschade. Het kan hierbij vaak handig te zijn om een oordeel van een specialist voor te leggen aan een andere kundige, oftewel een second opinion aan te vragen. Dit kan u meer zekerheid geven bij het bepalen van de uiteindelijke schadevergoeding of smartegeld.