Het einde van de miskoop
Inleiding
Ruim 70% van alle Nederlandse vrouwen doet elke maand een miskoop. Het blijkt dat het vooral bij het kopen van kleding en schoenen lang niet altijd goed gaat. Bovendien worden veel miskopen nooit geruild. De redenen hiervoor zijn tijdsgebrek, gemakzucht, schaamte en soms ook het feit dat we blijven geloven dat we ooit in die strakke broek zullen passen. Al met al zou er veel geld bespaard kunnen worden als we ophouden met het doen van miskopen. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om miskopen in de toekomst te voorkomen.
Wat je voor het shoppen moet doen.
Laat een kleurenanalyse uitvoeren. Tijdens een kleurenanalyse wordt er naar de kleur van je huid, je haar en je ogen gekeken. Hierna krijg je uitgebreide informatie over welke kleuren je goed staan en welke kleuren je het beste niet moet dragen. Sommige kleuren kunnen je flets of soms zelfs oud laten lijken. Tijdens het winkelen heb je niet altijd goed zicht op welke kleuren je goed staan.
Zorg dat je je lichaamstype kent. Je kunt bijvoorbeeld een peervormig lichaam of een zandloperfiguur hebben. Bij elke lichaamstype passen andere kleren. Op internet zijn talloze sites te vinden waarop verschillende lichaamstypen worden besproken en welke kleding je dan het beste kunt dragen. Bedenk zelf ook wat je sterke en je zwakke punten zijn. Met andere woorden, waar wil je de nadruk op leggen?
Wat je tijdens het shoppen moet doen.
Pas al je aankopen. Het ligt misschien voor de hand maar pas altijd alles wat je wilt kopen. Soms kun je je vergissen in een maat of valt een shirtje groter of kleiner dan verwacht. Vele miskopen worden gedaan doordat kledingstukken van tevoren niet zijn gepast. Heb je geen zin om te passen? Ga dan een keer terug als daar wat meer voor voelt.
Neem iemand mee. Vooral bij duurdere aankopen is het fijn om iemand mee te nemen die je een eerlijke mening kan geven. Verkoopsters zijn heel behulpzaam maar niet altijd te vertrouwen. Twijfel je over een kledingstuk en heb je niemand bij je? Vraag in de winkel of ze het even voor je weghangen en kom later terug met iemand die je een eerlijke mening kan geven.
Voel je goed. Het is belangrijk dat je je goed voelt in wat je draagt. Durf je het pashokje niet echt uit? Niet kopen! Ook niet denken dat je dat vetrolletje er speciaal voor deze jurk wel aftraint. Dat gebeurt hoogst waarschijnlijk toch niet.
Weersta verleidelijke aabiedingen. Kom niet in verleiding door de uitverkoop of andere lage prijzen. Als je iets niet zal dragen, is het alsnog weggegooid geld. Iets kopen omdat het weinig kost, is een slechte reden. Geef je geld liever uit aan iets wat meer kost maar wat je wel erg leuk vindt.
Kies kritisch. Bedenk of je het kledingstuk ergens mee kunt combineren. Past het bij de rest van je kleding of moet je een compleet nieuwe garderobe aanschaffen om je ermee te kunnen vertonen (een tweede garderobe is nooit erg natuurlijk, maar kan aardig wat kosten).
Wat je na het shoppen moet doen.
Pas al je aankopen. Pas thuis nogmaals alles wat je gekocht hebt voordat je het kaartje eraf haalt. Hoe staat het bij daglicht en voor je eigen spiegel? Valt het tegen? Dan heb je helaas toch een miskoop gedaan. In ieder geval kun je het nog ruilen als je tijd en zin hebt.
Conclusie
Miskopen zijn wel degelijk te voorkomen. Met wat goede voorbereidingen en wat simpele aandachtspunten kun je jezelf veel tijd, geld en moeite besparen.