Wat betekent een straatverbod
Het straatverbod aanvragen
Een straatverbod kan worden opgelegd aan een natuurlijke persoon. Bij het opleggen van een straatverbod wordt er door het slachtoffer een verbod geëist waardoor de verdachte zich niet langer in een bepaalde straat of in een bepaald gebied mag ophouden. Reden om een straatverbod aan te vragen kan zijn dat je je, ondanks bijvoorbeeld een aangifte tegen de verdachte, toch bedreigd voelt. Een straatverbod dient aangevraagd te worden bij de rechter.
Een straatverbod kan op twee manieren worden aangevraagd:
Via het strafrecht
Een verzoek voor een straatverbod kan kenbaar gemaakt worden bij het doen van aangifte. De officier van justitie kan bij de rechter een verzoek indienen om de rechten van de verdachte te beperken.De voordelen bij het aanvragen via het strafrecht:
- Je hoeft zelf geen procedure te beginnen (gaat immers via de aangifte)
- Er zijn geen kosten aanverbonden
De nadelen bij het aanvragen via het strafrecht:
- De rechter is een druk mens, het duurt vaak langere tijd voordat je zaak in behandeling wordt genomen
- Er worden meer eisen gesteld aan het bewijs dat aangedragen wordt dan via de civiele procedure
- De proeftijd is beperkt tot maximaal 3 jaar
Via de civiele rechter
Door middel van een civiele procedure kun je de civiele rechter verzoeken om een straatverbod. Hiervoor heb je wel een advocaat nodig.
De voordelen bij het aanvragen via het civiele rechtssysteem:
- Er hoeft geen aangifte te worden gedaan
- De procedure is veel overzichtelijker dan een strafrechtelijke procedure
- Er worden minder strenge eisen gesteld aan de bewijsvoering
De nadelen bij het aanvragen via het civiele rechtssysteem:
- Een civiele procedure kost geld
- Je moet de zaak zelf aannemelijk maken, normaal gesproken wordt dit door politie / justitie gedaan
Uitvoering straatverbod
Het door de rechter opleggen van een straatverbod tegen verdachte garandeert uiteraard nog niet dat de verdachte ook daadwerkelijk niet meer in de buurt komt. Afhankelijk van de manier waarop het straatverbod is aangevraagd kan er actie ondernomen worden op het moment dat het verbod geschonden wordt door verdachte.
Als het straatverbod is opgelegd door een strafrechter dan is de beste optie om de politie te bellen bij schending van het verbod. De politie kan dan, in overleg met de officier van justitie en met toestemming van de rechter, maatregelen nemen tegen verdachte.
Als het straatverbod is aangevraagd via de civiele procedure dan wordt hierbij vaak ook een dwangsom vastgesteld. Deze dwangsom kan worden opgeëist op het moment dat het verbod geschonden wordt. Via je advocaat en een deurwaarder kan de dwangsom worden geind. Om de deurwaarder aan het werk te zetten zijn minimaal 2 getuigen nodig die ook hebben geconstateerd dat de verdachte zich heeft opgehouden binnen het middels het straatverbod afgebakende gebied. Deze getuigen worden niet door de politie gezocht, hiervoor dient zelf zorggedragen te worden.
"Straatverbod" voor goederen
Behalve voor mensen kan ook voor goederen, bij wet, een straatverbod worden opgelegd. Een recent voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het dragen van een Ipod (of andere MP3 speler) in het verkeer. Het dragen van een Ipod in verkeer lijkt voornamelijk een probleem te vormen bij voetgangers en fietsers.