Jeugdcriminelen, geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken -of juist wel-
Vlaamse jongeren op het slechte pad, het verbaast niemand meer… de toekomstige dragers van onze samenleving zijn niet goed bezig. Alle waarden en normen die onze maatschappij probeert na te streven worden aan de kant geschoven en wat wordt er aan gedaan? Er is duidelijk nood aan maatregelen want met de huidige structuur zal de losbandige jeugd nog verder ontsporen. In Vlaanderen is er amper één gesloten jeugdinstelling, deze zit overvol waardoor sommige jongeren hun verdiende straf kunnen ontlopen. Dit is uiteraard onaanvaardbaar aangezien het zeer waarschijnlijk is dat de “vrijgelaten” jongeren zullen hervallen. Het is tevens markant dat maarliefst 70% van de jongeren die wel in een jeugdinstelling gezeten hebben opnieuw in de criminaliteit verzeilen… Zijn deze instellingen dan wel de juiste methode om de criminele jongeren te bekeren of moeten er andere oplossingen worden gezocht? Volgens mijn bescheiden mening wel, en liefst zo snel mogelijk!
Everberg
Everberg is de naam van het enige Vlaamse dorp dat een jeugdinstelling herbergt. Gemiddeld 22 dagen in de instelling en daarna nog wat professionele begeleiding. Hiermee is de kous af… de jongeren kunnen hun oude leventje terug oppikken. Zoals reeds gezegd zal 70% van deze jongeren dit dus letterlijk ook doen en opnieuw criminele daden plegen. Wat er nu precies schort aan deze jeugdinstellingen is niet helemaal duidelijk. Het zou best kunnen dat men te zacht omgaat met de jongeren en ze daardoor niet goed beseffen dat ze in de fout zijn gegaan. We kunnen dus niet om het feit heen dat er andere oplossingen moeten gezocht worden. Misschien vinden we deze wel in Amerika…
Boot camps
In de Verenigde Staten zijn er namelijk sinds enkele jaren ‘boot camps’, ook wel heropvoedingskampen genoemd. Maar of dit de juiste manier is op jongeren te helpen is ook niet zeker. In deze kampen worden de jongeren letterlijk heropgevoed via een ongelofelijk strenge militaire dril. Ze verblijven er verschillende maanden en tot zelfs enkele jaren. Maar hardnekkige verhalen over kindermishandeling en getraumatiseerde jongeren blijven de ronde doen. Door de jaren heen is het zelfs al enkele keren zo ver gekomen dat er jongeren het kamp niet overleefden. Zo is er het voorbeeld van Martin Anderson, een 14-jarige jongen die naar een ‘boot camp’ in Panama was gestuurd en het niet heeft overleefd. Op 6 januari 2006, toen de jongen nog maar enkele dagen in het kamp was aangekomen, vroeg hij tijdens een loopoefening om een pauze omdat hij pijn had. Maar de instructeurs verplichtten hem door te gaan…dit betekende zijn dood. Ook de efficiëntie van deze ‘boot camps’ laat de wensen over, het aantal jongeren die hervallen in hun oude zonden is namelijk evenveel als bij jeugdinstellingen: 70%. Een te strenge aanpak is waarschijnlijk ook niet de beste manier en zeker niet als sommige jongeren sterven.
Gulden middenweg
Als zowel een te zachte als een te harde aanpak niet efficiënt blijken is er nog maar één oplossing: de middenweg nemen. Natuurlijk rijst onmiddellijk de vraag wat de gulden middenweg is en die vraag is dan ook zeer moeilijk te beantwoorden… Een combinatie van een Amerikaans boot camp en een Vlaamse jeugdinstelling misschien? Daar zit wel wat in: jongeren duidelijk maken dat ze fouten hebben begaan maar wel op een menselijke manier. Persoonlijk zou ik eerder neigen naar de vorm van de boot camps: een soort kamp waar de jongeren weggerukt worden uit het alledaagse. Ook psychologische bijstand, volgens mij een belangrijk aspect in het bekeren van de jongeren, moet verleend worden. Indien dit niet gedaan wordt zullen de meeste jongeren verkeerde signalen krijgen en nooit een permanente integratie in de maatschappij kennen.
Of dit alles te verwezenlijken is, is moeilijk te zeggen aangezien er in de Verenigde Staten zoveel protest is tegen deze boot camps. Ook al zou het bij ons helemaal niet hetzelfde zijn zouden toch veel mensen sceptisch staan tegenover het concept. Sowieso moet er iets gebeuren want met onze huidige structuur zal onze maatschappij verder verpauperen. Red onze toekomst nu het nog kan… of is het al te laat?