Wat gebeurt er als je je pincode achterstevoren intoetst

Inleiding

De afgelopen tijd gaat er een verhaal rond over pincodes. Wanneer je overvallen zou worden bij de pinautomaat, zou je je pincode achterstevoren in moeten voeren. Dan krijg je gewoon je geld, maar tegelijkertijd wordt er een seintje naar de dichtstbijzijnde politiecentrale gestuurd. Zij weten dan dat je wordt overvallen en sturen zo gauw mogelijk een auto naar jouw locatie toe. Maar is dit verhaal een feit of gewoon heel goed verzonnen?

Feit?

Dit klinkt als een heel mooi ingebouwd systeem. Je zou zo aan kunnen geven dat je wordt overvallen zonder dat de crimineel in kwestie het door heeft. Op verschillende grote landelijke fora zoals ‘’Fok!’’ heeft dit verhaal de ronde gedaan. Ook het consumentenprogramma Kassa van de publieke omroep heeft een aantal jaren geleden melding gedaan van dit verhaal. Het is dus niet gek wanneer je snel geneigd bent om het verhaal voor waar aan te nemen.

Verzinsel!

Als je echter even wat langer en dieper over dit bericht nadenkt en wellicht wat research doet, zal je al snel tot de conclusie komen dat er niet veel van kan kloppen. Wat moeten mensen met een symmetrische pincode bijvoorbeeld doen? Als je bijvoorbeeld de pincode 2552 achterstevoren intoetst, staat er precies hetzelfde! Dan weet de politie niet dat je wordt overvallen, of ze denken juist iedere keer als je pint dat je wordt overvallen.

Verschillende betrouwbare instanties, zoals de NVB (de Nederlandse Vereniging van Banken), hebben het verhaal ontkracht. Volgens hen kun je op geen andere manieren aangeven dat je wordt beroofd, dan het bellen van het alarmnummer 112. Maar wat gebeurt er dan wel wanneer je je pincode andersom intypt? Je krijgt de standaardfoutmelding. De automaat ‘’denkt’’ dat je je pincode gewoon fout hebt ingetypt en je krijgt dus ook geen geld. Bovendien zou dit verzonnen systeem waarschijnlijk maar weinig zin hebben. Overvallen bij pinautomaten duren vaak niet langer dan een minuut. Voordat de politie gearriveerd is, is de dader hoogstwaarschijnlijk al lang en breed vertrokken.

Het programma Kassa meldde in haar uitzending trouwens ook dat dit verhaal een verzinsel is. Neem dus geen genoegen met halve informatie.

Wat je wél moet doen tijdens een overval

De politie meldt op haar website dat je er verstandig aan doet om mee te werken met de overvaller. Vul je pincode goed in en geef je geld af aan de overvaller. Wanneer je niet meewerkt, is de kans altijd aanwezig dat de overvaller je verwondt.

Een ander advies van de politie heeft te maken met camera’s. In vrijwel iedere pinautomaat is een camera gebouwd. Je kunt tijdens een overval ervoor proberen te zorgen dat de overvaller recht voor die camera komt te staan zodat zijn of haar gezicht goed zichtbaar is. Dit maakt de opsporing voor de politie een stuk makkelijker. Verder is het heel erg handig om het kenteken van een eventuele vluchtauto of –scooter te onthouden evenals het gezicht van de overvaller. Bel gelijk na de overval 112.

Conclusie

Achterstevoren je pincode intoetsen tijdens een overval bij de pinautomaat heeft geen enkele zin. Je zal geen geld krijgen en ook de politie krijgt geen melding van de overval. Wat wordt aangeraden om wel te doen tijdens een overval: meewerken met de overvaller, belangrijke details van de overval onthouden en naderhand gelijk het alarmnummer bellen.

Bronnen: NVB, de Politie, Michiel1972 (afbeelding, van Wikimedia Commons)