Opgelicht door webwinkel
Bestellen via internet lijkt gemakkelijk en is erg handig, vooral als je in het dagelijkse leven erg druk bent om even zelf een winkel te bezoeken.
Maar hoe weet je of een webwinkel betrouwbaar is en dat je niet opgelicht wordt? Helaas komt oplichting op grote schaal voor en is het mij jammer genoeg ook overkomen. Na onderzoek kwam ik erachter dat ik niet de enige was die het slachtoffer geworden was van oplichting.
Waar kun je het beste op letten voordat je iets op internet besteld?
Als je iets gaat bestellen op internet bij een onbekende winkel, dan kun je het beste eerst de naam van de winkel in een zoekmachine typen (bijv. google) om hier informatie over te vinden. Als de winkel onbetrouwbaar is, is de kans groot dat dit gemeld wordt op een forum door eerdere slachtoffers.
Zoek zoveel mogelijk tips bij elkaar om te voorkomen dat je opgelicht wordt. Enkele tips zijn:
- Haal de goederen zelf op.
- Maak alleen geld over via vertrouwde veilige systemen.
- Stel voor om eerst een 50% aanbetaling te doen en pas na levering de andere 50% te voldoen.
Centred text
En wat kun je doen als je toch bent opgelicht door een webwinkel?
- Bewaar alle (e-mail) correspondentie met de verkoper.
- Als laatste optie: stuur een aangetekende brief waarin je verzoekt alsnog de bestelde producten te leveren. Mocht het adres niet bekend zijn, stuur deze brief dan per e-mail. Vermeld hierin ook de uiterste leveringstermijn.
- Verzamel alle mogelijke informatie in alle correspondentie, denk aan IP-addressen, tijdstippen, datums, etc.
- Waarschuw andere mensen door een bericht te plaatsen op een forum, dit om te voorkomen dat andere mensen in de val lopen.
- Doe aangifte bij de politie.(1)
- Neem contact op met de bank (2)
1) Doe aangifte bij de politie.
Zoek ook hierover informatie op hoe je dit het beste kan doen. Het is belangrijk om alle informatie aan de politie te overhandigen, zoals correspondentie, kopie orderbevestiging, bankafschrift, kopie advertentie en vergeet nooit je legitimatiebewijs mee te nemen. Het schijnt regelmatig voor te komen dat een politiemedewerker weigert de aangifte op te nemen. Volgens de politie hoeft het niet om oplichting te gaan. Als een verkoper de goederen niet levert, dan is dat juridisch gezien "wanprestatie". Veel slachtoffers krijgen vaak eerst te horen, dat het om een conflict tussen burgers onderling gaat, een civielrechtelijke kwestie. Wanprestatie wordt gezien als 'niet strafbaar', dus de politie geeft er dan ook geen aandacht aan. Het wordt pas oplichting als de malafide handelaar 'het oogmerk had om zichzelf wederrechtelijk te bevoordelen', zoals het Wetboek van Strafrecht vereist. Als je toch aangifte doet bij de politie, zorg er dan voor dat de politie dit echt als een aangifte gaat behandelen, en niet als een 'melding'. Het is erg belangrijk om aangifte te doen en dat de politie de aangifte in een proces- verbaal opneemt. Als je enige schade hebt geleden door de oplichting, zal dit toch via civielrechtelijke weg verhaald moeten worden op de verkoper. Al sluit dit niet uit dat de oplichter ook via de strafrechtelijke weg aangepakt kan worden. Als de oplichter al strafrechtelijk is veroordeeld, brengt dit meer voordeel op voor de civiele zaak.
2) Neem contact op met de bank
Neem contact op met je eigen bank en de bank van de oplichter. Je zou je bank kunnen vragen om de betaling terug te boeken. Helaas is dit niet altijd meer mogelijk, bijvoorbeeld doordat je het niet op tijd hebt aangegeven. Laat je bank weten dat het om fraude gaat en laat een kopie van het door de politie opgemaakt proces-verbaal zien. Neem ook contact op met de bank van de oplichter en informeer ze dat een bepaald rekeningnummer misbruikt wordt voor fraude.
Slot
Helaas komt oplichting maar al te vaak voor. Mocht je zaken willen doen met een onbekende webwinkel, zoek dan eerst goed uit met wie je te maken hebt. Ben je toch opgelicht, maak er dan werk van om een einde te maken aan de oplichtingspraktijk, en zorg ervoor dat je je geld terug krijgt waar je recht op hebt.