Wat is een piramidespel
De piramide als belegging: de belegger bedrogen
Een piramidespel ontleent zijn naam aan de vorm van een piramide. Hoe steiler de piramide, hoe meer lagen en hoe langer het duurt voordat de oplichting wordt opgemerkt. Een piramidespel zien we regelmatig bij foute beleggingen. Kies dus voor een betrouwbare partner in beleggingen.
Piramidespel als verboden kansspel
Piramidespelen zijn zeker niet zo onschuldig als op het eerste gezicht lijkt. Er zijn namelijk altijd grote verliezers bij deze piramide constructies. Niet voor niets vallen piramidespelen sinds 1998 onder de verboden kansspelen van de Wet op de kansspelen. Er zijn vele voorbeelden te geven van piramide spellen en kettingbrieven, maar het systeem is altijd hetzelfde.
Het systeem van een piramidespel
In een piramidespel worden de rendementen betaald met de inleg van nieuwe spelers. Dat betekent dat de top van de piramide continue profiteert van de inleg van nieuwe spelers. Hoe hoger u in de piramide zit, hoe meer u verdient. Wie onderin de piramide zit, betaalt en moet afwachten of zich een nieuwe laag gaat vormen, waaruit zij weer hun rendement kunnen halen. Totdat de bom barst natuurlijk.
Madoff en René van den Berg
Zeer ernstig wordt het zodra het piramidesysteem wordt toegepast onder beleggers. Of het nu om vastgoedfondsen of andere beleggingen gaat, als de bom barst blijft er namelijk een groot slagveld over. Een goed voorbeeld is het piramidesysteem dat superbelegger Madoff jarenlang kon toepassen. Met de inleg van nieuwe beleggers kon hij bestaande beleggers enorme rendementen uitbetalen. De schade die hij heeft veroorzaakt wordt geraamd op 50 miljard dollar. Een ander voorbeeld is ook wonderbelegger René van den Berg. Ook hij betaalde de beloofde rendementen met het geld van de nieuwe beleggers.
Kenmerken en tips beleggingen
Het piramidespel is al zo oud als de weg naar Rome, maar toch tuinen er steeds weer mensen in, omdat er enorme rendementen worden voorgespiegeld die vaak voor een klein groepje mensen beschikbaar is. Daarom enkele tips:
- U moet niet geloven in een superbelegger die u super rendementen garandeert. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat helaas meestal ook het geval. Stap dan niet in.
- Wantrouw onevenredig hoge rendementen. Vraag altijd door hoe men die hoge rendementen denkt te kunnen gaan maken.
- Ga eerst het track record van het beleggingsfonds na voordat u banden aanknoopt en uw geld uitbesteedt.
- Zorg dat u begrijpt waarin wordt belegd, voordat u instapt. Als het ver weg is en niet eenvoudig is te controleren moet uw wantrouwen direct sterk toenemen.
- Ga altijd bij de toezichthouders na hoe betrouwbaar een beleggingsfonds is. Ga na of het beleggingsfonds in de registers van De Nederlandse Bank is opgenomen en of hij of zij een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële markten, AFM.
- Geheimzinnigheid is uit den boze: vele piramidespelen floreren bij geheimzinnigheid en geheimhouding.
- Bekijk de transparantie van een fonds.
- Zoek op internet de relevante reviews en meningen over een fonds. Als iemand voor u achter een raar fenomeen is gekomen, is dat regelmatig snel op internet terug te vinden.
- Laat u zich goed informeren en vertrouw niet zo maar op mooie folders of op mooie websites.