Wat zijn de verkeersregels voor een scootmobiel
Mensen met een beperkt zijn in hun mobiliteit kunnen aan een scootmobiel een fantastisch hulpmiddel hebben. Het is een wendbaar voertuig en je kunt er bijna overal mee komen. Je ziet steeds meer scootmobielen op straat. De meeste scootmobielberijders zijn senioren, maar er zijn ook jonge mensen met een mobiliteitsprobleem. Je ziet scootmobielen op de weg, maar ook op het trottoir en op het fietspad rijden. Welke verkeersregels gelden nou eigenlijk voor een scootmobiel?
Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig
Een scootmobiel heeft een electromotor die op een accu draait. Het voertuig is bestemd om er in de directe omgeving mee te rijden, want met een opgeladen accu kun je maximaal ongeveer 30 km rijden. Aan een scootmobiel kunnen zo nodig aanpassingen worden aangebracht. Bestuurders van een scootmobiel zijn weggebruikers met een gehandicaptenvoertuig. Je mag met een gehandicaptenvoertuig zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden.
Op welke plaatsen mag je met je scootmobiel rijden?
Je mag vrijwel overal rijden. Op het voetpad of trottoir, op het (brom)fietspad of het fietspad waar geen bromfietsen zijn toegestaan. Je mag ook op de rijbaan rijden, maar niet op (auto)snelwegen.
Welke verkeersregels moet je opvolgen met je scootmobiel?
Welke verkeersregels er voor je scootmobiel gelden hangt van de plaats af waar je rijdt.
- Op het trottoir of voetpad moet je de verkeersregels die voor voetgangers gelden volgen. Ter bescherming van de voetgangers mag je daar met je scootmobiel niet sneller dan 6 km per uur rijden. Op een zebrapad heb je voorrang net als een voetganger. Je scootmobiel mag je op het trottoir parkeren.
- Op het fietspad gedraag je je als een fietser of bromfietser. De maximum toegestane snelheid is 30 km per uur binnen de bebouwde kom en 40 km per uur er buiten.
- Op de rijbaan gedraag je je naar de verkeersregels voor voertuigen die maximaal 45 km per uur mogen rijden. Je mag daar niet met twee voertuigen naast elkaar rijden, ook niet als het andere voertuig een scootmobiel is.
Verlichting
Je voert verlichting op je scootmobiel net als de andere weggebruikers van de rijbaan of (fiets)pad. Dus voor- en achterlichten als het donker is en ook bij slecht zicht overdag.
Heb je voor je scootmobiel een kenteken nodig?
Een scootmobiel heeft geen kentekenplaat. Wel moet je een scootmobiel verzekeren. Er wordt een verzekeringsplaatje aan de achterkant van het voertuig bevestigd.
Scootmobiel en minimum leeftijd
Als je jonger dan 16 jaar bent, mag je alleen een scootmobiel berijden die niet sneller dan 10 km per uur kan.
Heb je voor een scootmobiel een rijbewijs nodig?
Berijders van een scootmobiel hebben geen rijbewijs nodig. Ook is het niet nodig een bromfietscertificaat te behalen. Als het de eerste keer is dat je met een scootmobiel gaat rijden is het aan te raden voldoende instructielessen te nemen. Er zijn verschillende scootmobielclubs en in Olst is er zelfs een oefentuin bij een verpleeg- en verzorgingstehuis. Ondanks deze initiatieven gebeuren er tamelijk veel ongelukken met scootmobielen.
Als niet-gehandicapten ook gebruik mogen maken van gehandicaptenvoertuigen, dan krijgen zij te maken met de regels voor bromfietsers.