Hoe werkt een flitspaal

Flits!

Je rijdt nét even iets te hard of het oranje verkeerslicht springt nét op rood en.. flits! Een paar weken later valt er een envelop van het CJIB op de deurmat. Zonde van het geld natuurlijk, maar dat had je kunnen verwachten als je te hard langs een flitspaal rijdt. Maar wat is een flitspaal nou precies en hoe werkt hij?

Geschiedenis van de flitspaal

Automatische snelheidsmetingen hebben hun oorsprong in de autoraces. Daar was het immers belangrijk om te bepalen wat de snelheid van een raceauto was. Oud-coureur Maurits Gatsonides (1911-1998) ontwikkelde een apparaat waarmee hij tijdens een race de snelheid van een raceauto kon bepalen. De eerste versie van deze 'Gatso' was redelijk basic, hij bestond uit twee over de weg liggende slangen en een mechanische stopwatch. De stopwatch begon te tellen als de eerste slang werd geraakt en stopte als over de tweede slang werd gereden. Omdat de afstand tussen de slangen bekend was kon met de tijd van de stopwatch de snelheid van de raceauto berekend worden.

De huidige flitspaal

Na de uitvinding van Gatsonides werd de snelheidsmeter door het Nedelandse bedrijf Gatsometer verder ontwikkeld tot de huidige flitspaal. Niet alleen in Nederland werd de flitsende paal ingezet, ook andere landen volgden snel. Een flits komt er niet altijd meer aan te pas, de nieuwste flitspalen maken gebruik van infrarood licht.

De flitspaal met lussen

Het principe waarmee Maurits Gatsonides zijn eerste snelheidsmetingen verrichtte wordt nog steeds toegepast in veel flitspalen. Voor deze flitspalen worden onder het wegdek twee lussen aangebracht, die detecteren wanneer er een voertuig overheen rijdt. Er wordt gemeten hoeveel tijd er tussen het passeren van de eerste en de twee lus zit en op basis daarvan wordt de snelheid berekend. Is de snelheid te hoog, dan wordt er een foto van het voertuig gemaakt met alle gevolgen van dien. Dit type flitspaal zie je vaak bij verkeerslichten en flitst dan ook als je door rood rijdt. De flitspaal weet wanneer het rood is en flitst er op los als je dan over een lus rijdt. Vaak maakt hij dan twee foto's om later te controleren of je écht door rood licht reed of per ongeluk net over de stopstreep tot stilstand bent gekomen.

De radar flitspaal

De radar flitspaal is de meest bekende flitspaal van Nederland. Hij werkt door het uitzenden van radargolven. Wanneer er een auto in de richting van de flitspaal rijdt kaatsen de radargolven terug. Uit de teruggekaatste golven kan door middel van het Doppler effect worden berekend wat de snelheid van het voertuig is. En ook hier geldt, rijd je te snel dan sta je op de foto. Een variant van de radarflitspaal wordt ook gebruikt voor mobiele controles, bijvoorbeeld langs snelwegen.

Ontkomen aan een flitpaal

Aan een flitspaal ontkomen is niet zo makkelijk. In het verleden was het nog zo dat een flitspaal vaak 'uit' stond op het moment dat het rolletje vol was. De huidige flitspalen zijn echter digitaal, het rolletje raakt nooit op en ze flitsen vrolijk door.

Sinds het verbod op de radardetector is ook het scannen op (mobiele) radarcontroles verboden. Apparaten als de Stinger, die radarstralen detecteert en je tijdig waarschuwt, mogen dus niet meer in je auto voorkomen. Wat nog wél mag is een GPS systeem met daarin de locaties van (mobiele) flitspalen. Op deze manier kun je via je GPS gewaarschuwd worden voor een bekende flitslocatie.

Rijd je op een motor, dan heb je kans om soms te ontkomen aan een flitspaal. Allereerst omdat sommige detectielussen niet goed werken op een motor, ten tweede omdat als je vanaf de voorkant wordt geflitst, er geen kenteken op de foto staat.

Meer informatie

Flitsservice.nl

Flitspaal.nl