Wat moet je doen als je het niet eens bent met je bekeuring
Inleiding
Helaas krijgt bijna iedereen in z'n leven wel één of meerdere bekeuringen. Automobilisten krijgen de meeste bekeuringen, denk maar aan snelheidsovertredingen of bellen. De meeste mensen balen van hun bekeuring, maar ze betalen hem wel gewoon. Maar sommige mensen zijn het echt niet eens met hun bekeuring en ze vinden dat ze hem ten onrechte hebben gekregen. Wat moet je doen als je het niet eens bent met je bekeuring?
Wat moet je doen als je het niet eens bent met je bekeuring?
De meeste mensen voelen al nattigheid als ze de gevreesde envelop van het CJIB binnenkrijgen. In de brief staat beschreven voor welk vergrijp je de bekeuring hebt gekregen, wanneer en waar dit gebeurd is en de hoogte van de bekeuring. Wanneer je het niet eens bent met je bekeuring, dan kun je hier bezwaar tegen maken. Dit is alleen mogelijk als het een lichte overtreding is. De naam hiervoor is een Mulderovertreding. Op de brief van het CJIB staat rechtsbovenin een grote M als het een Mulderovertreding betreft. Wanneer dit het geval is en je wilt bezwaar maken, dan kun je een aantal dingen doen.
Beroepschrift naar de officier van justitie sturen
Allereerst kun je schriftelijk bezwaar maken tegen je bekeuring. Op de achterkant van je bekeuring staat precies wat je moet opsturen en naar wie. Zo moet je bijvoorbeeld altijd een kopie van je bekeuring meesturen en een brief (beroepschrift) waarom je het hier niet mee eens bent. Je moet namelijk wel kunnen onderbouwen waarom je vindt dat je de bekeuring ten onrechte hebt gekregen. Ook zet je je persoonlijke gegevens in deze brief zoals je naam, adres, geboortedatum en geboorteplaats. Verder moet je de brief voorzien van een datum en je handtekening. Je moet binnen zes weken bezwaar maken als je het niet eens bent met je bekeuring. Als je bezwaar maakt, dan hoef je de bekeuring nog niet te betalen.
De officier van justitie zal zich over je zaak buigen om te bekijken of de bekeuring inderdaad ten onrechte is opgelegd. Binnen enkele weken zal je hier een reactie op krijgen. Is de officier het met je eens, dan hoef je de bekeuring niet te betalen.
Naar de kantonrechter
Het kan zijn dat de officier van justitie vindt dat je de bekeuring terecht hebt gekregen, maar dat je hier echt niet mee eens bent. In dat geval kun je naar de kantonrechter stappen. Dit moet binnen zes weken gebeuren na de beslissing van de officier van justitie. Ook nu moet je weer een beroepschrift opstellen met je gegevens en de reden waarom je het niet eens bent met de officier van justitie. Het klinkt misschien krom, maar je moet nu wel de bekeuring betalen. Doe je dit niet, dan zal de kantonrechter je zaak niet behandelen. Stelt de kantonrechter je in het gelijk, dan krijg je je geld terug gestort.
Het gerechtshof
De meeste mensen gaan niet zo ver, maar mocht de kantonrechter in je nadeel beslissen, dan kun je in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Dit moet binnen zes weken gebeuren na de uitspraak van de kantonrechter. Ook moet de bekeuring hoger zijn dan zeventig euro. Het hoger beroep is echt de laatste mogelijkheid als je het niet eens bent met je bekeuring.
Tips
Bij de meeste bekeuringen heeft het geen nut om hier bezwaar tegen te maken. Het kost je dan alleen een hoop tijd en moeite. Wanneer je echt naar de rechter stapt, dan komen hier ook nog kosten bij. Maak dus alleen bezwaar als je het echt niet eens bent met je bekeuring. Met de bezwaartest kun je zien hoe groot de kans is dat je in het gelijk wordt gesteld.
Conclusie
Het kan gebeuren dat je een bekeuring krijgt waar je het echt niet mee eens bent. In dat geval kun je er bezwaar tegen maken. Dit doe je met een beroepschrift met daarin een kopie van je bekeuring, je gegevens en de reden waarom je het niet eens bent met je bekeuring. Een officier van justitie zal zich over je zaak buigen. Beslist hij in je nadeel en ben je het hier nog steeds niet mee eens, dan kun je naar de kantonrechter en het gerechtshof stappen.