Volle stranden in Nederland: veiligheidsregels

Inleiding

Nederland beleeft een week met hoge temperaturen. Alhoewel er op de Bilt officieel nog geen tropische dag is geregisteerd (30 graden of hoger), zijn de stranden aan de Nederlandse kust overvol. Verwacht wordt dat donderdag 19 augustus de eerste tropische dag van de zomer van 2009 kan worden bijgetekend, met in het zuiden temperaturen boven de 35 graden Celsius.

Veel landgenoten zullen daarom de verkoeling van de zee opzoeken. Op overvolle stranden bestaat extra kans op ongelukken. Veiligheid is van levensbelang: in dit artikel staat uitgelegd wat de betekenis van de verschillende kleuren vlaggen is, met betrekking tot de veiligheid op de Nederlandse stranden. Ook volgen een aantal extra veiligheidstips voor de strandbezoeker. 

Betekenis van de verschillende kleuren vlaggen op de Nederlandse stranden

Rode vlag

Verboden te zwemmen, gevaar! Ga NIET zwemmen

 

Gele vlag

Gevaarlijke zee. Vlag wodt vaak gehesen bij een aflandige wind*.

 

Zwart-wit geblokte vlag

Watersporten zijn toegestaan. Als zwemmer/badgast kun je hier tijdens het zwemmen recreatieve watersport tegenkomen. Opgelet dus!

 

Rood-geel gestreepte vlag

Zone voor zwemmers / bewaakte zone. Alleen zwemmen dus!! Overige watersporten niet toegestaan.

 

Vlag met drijvend voorwerp

“Gevaar”, luchtbedden, opblaasboten,“vlindertjes” en dergelijke mogen niet het water op of in. Deze vlag geeft aan dat het te gevaarlijk is om met opblaasmiddelen te water te gaan. Veelal wordt dit veroorzaakt door een sterke aflandige wind*, stroming of scheepvaart.

 

De Vraagtekenvlag (?)

Vondeling c.q. kind gevonden. Deze vondeling is inmiddels ondergebracht bij de reddingsbrigade of de politiepost en de ouders kunnen hun kind hier ophalen.

De Groene vlag

Er zijn stranden waar nog een groene vlag in gebruik is. Reddingsbrigade Nederland is van mening dat de groene vlag een signaal van veiligheid afgeeft. Maar zwemwater en zeker de zee is nooit veilig en men moet altijd beducht zijn op gevaar. Baden is ook altijd op eigen risico! Betekenis van deze vlag is/was ook niet op elk strand hetzelfde!

 

Wat is een aflandige wind en wat is het gevaar daarvan?

Een aflandige wind is een windstroming die vanuit het land komt en zeewaarts gericht is.Het gevaar van een aflandige wind is dat deze wind de bovenlaag van het zeewater vanaf het strand de zee in blaast. Deze bovenlaag noemt men de bovenstroom. De kracht van de bovenstroom hangt af van de kracht van de wind.Door de kracht van de bovenstroom kan een zwemmer of iemand die gebruik maakt van een luchtbed of opblaasbootje gemakkelijk afdrijven de zee in. Het achterna zwemmen van een afgedreven drijfmiddel zoals een opblaasbal, krokodil of luchtbed enz. kan dan heel gevaarlijk worden. Het terugzwemmen naar het strand zal moeilijker zijn dan de zee in, of soms onmogelijk zijn als men zelf niet goed kan zwemmen of een slechte conditie heeft.Omdat de natuur geneigd is om alles in evenwicht te houden zal er weer water terugstromen naar de kust. Dit gaat dan via de zeebodem en deze stroming heet de onderstroom. Van deze onderstroom merkt men eigenlijk niets en deze is niet gevaarlijk. Zelfs bij een zwakke aflandige wind zal de gele vlag worden gehesen!

 

Overige veiligheidstips voor de standbezoeker:

Lees altijd wat er op de informatieborden staat
Let op het nummer van de strandafgang
Onthoudt de naam van het strandpaviljoen en de afbeelding op de verdwijnpaal
Vraag om informatie over de zee en de eventuele gevaren
Ga niet verder in zee dan strikt noodzakelijk is
Wees altijd op je hoede en let op waarschuwingen en vlagge
Ga liever niet alleen zwemmen
Meld je af bij jouw familie of bekenden
Zwem nooit achter afdrijvende voorwerpen aan
Ga niet met een volle maag of oververhit het water in
Blijf niet te lang in het water en voorkom daardoor onderkoeling
Breng anderen door jouw toedoen niet in gevaar
Neem evt zelf pleisters en aspirine mee
Bij warm weer: neem genoeg drinkwater mee

 

Nuttige links: