Regel regelaars
Hoeveel regels
Regels
Ooit in een ver verleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van regels. De eerste regel was waarschijnlijk:
"Ik wil iedere dag eten."
Daarna zijn we helemaal losgegaan in het bedenken van regels en nu hebben we zoveel regels dat je het maken van regels kunt studeren aan bijna iedere universiteit en hogeschool in deze wereld.
Maar het doel van regels lijken we allang vergeten te zijn. Regels waren er om het leven iets aangenamer te maken. Zo kent ons lichaam bijvoorbeeld een aantal regels:
- Je moet ademhalen, om te leven.
- Je moet drinken en eten, om te leven.
- Je moet je ontlasten, om te leven.
Maar dan heb je het eigenlijk wel gehad met de regels die voor ons lichaam gelden. Alle overige regels die we kennen hebben we zelf bedacht. Regels als je moet je iedere dag wassen. Waarom moet je je iedere dag wassen? Omdat je anders andere mensen tot overlast bent. Maar iemand die schreeuwend over straat loopt, omdat hij dronken is, mag dat dus zolang hij of zij maar niet stinkt. Dat is natuurlijk niet logisch, als je vindt dat mensen elkaar niet tot last mogen zijn. Dat heet ook wel hypocriet . Toch gaan we door met het maken van regels, zelfs als ze hypocriet blijken te zijn.
Het gevolg van al dat regels maken is echter dat de hoeveelheid regels zo groot is dat zelfs de mensen die de regels bestuderen ze niet meer allemaal kunnen kennen . Met als gevolg dat er regelspecialisten zijn ontstaan, van de strafrecht advocaat tot de arbeidsrecht advocaat.
IndexRegelmakers
Nu is het wel logisch dat we zoveel regel makers hebben. Als je namelijk mensen aanstelt om regels te maken, dan krijg je vanzelf op een bepaald moment dat eigenlijk alles geregeld is. Maar wat moet je dan als regelmaker. Moet je dan maar stoppen met werken. Dat is natuurlijk niet logisch, de bakker stopt ook niet met werken omdat hij vandaag iedereen gevoed heeft. De huisarts gaat ook niet thuis zitten omdat hij vandaag iedereen behandeld heeft. Dus de regelmaker gaat gewoon opzoek naar nieuwe regels die hij kan maken. Misschien kan hij deze regel nog wat aanpassen of moet hij misschien een regel maken over het regel maken. Gelukkig voor de regelmaker bedenken mensen voortdurend nieuwe activiteiten, waar hij dan weer regels voor kan produceren. Dus regelmakers zullen altijd werk hebben. Het vervelende is alleen dat veel regels tegenstrijdig beginnen te worden. Iedereen kent wel dat voorbeeld van de arbeidsinspectie die eist dat de vloer van de restaurant keuken niet glad is. Je zou kunnen uitglijden en gewond raken. Terwijl de voedsel en warenauthoriteit eist dat de vloer glad is om te voorkomen dat er voedingsresten achter blijven van gemorst voedsel die ongedierte, schimmels of bacterieën kunnen aantrekken.
De tegenstrijdigheid tussen de regels van veiligheid en hygiëne maken duidelijk hoever we nu staan met de regelmakers. Ze praten allang niet meer met elkaar en werken lekker langs elkaar heen. En de gewone burger kan ondertussen helemaal niet meer weten welke regels hij allemaal kan overtreden.
Regel regelaars
De simpelste oplossing die een regelmaker nu zou bedenken is een toename van het aantal handhavers van regels. Het meer blauw op straat is niet alleen maar een gevolg van het feit dat mensen zich niets meer aantrekken van de regels, maar ook een gevolg van het feit dat er zoveel regels zijn om te handhaven.
Wat ik al die regelmakers ook nog zou willen meegeven is dat je ook nog wat regel regelaars kunt aanstellen. Dat zijn regelmakers die bijhouden en verantwoordelijk zijn voor een set regels. Daar kun je dan ook weer mooi regels voor maken, waar die regelaar aan moet voldoen. Maar tegelijkertijd zorgt de regelaar ervoor dat er geen botsende regels komen.
IndexAndere aanpak
Een andere optie voor al dat geregel is terug naar de basis. Welke regels heb je echt nodig om mensen zonder teveel problemen samen te laten leven? Dat zijn er eigenlijk niet zoveel. Robert Fulghum heeft het ooit mooi verwoord in de titel van zijn boek: “Alles wat ik beslist moet weten heb ik op de kleuterschool geleerd.” Waar komt dat op neer:
" Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden."
Het punt is alleen dat je mensen dan wel de kans moet geven om te ontdekken hoe ze behandeld willen worden. Tja, dat vraagt natuurlijk tijd en geduld, iets wat we niet meer hebben zins we zoveel regels moeten kennen.
Extra
Afbeeldingen
- Geregeld door Normyo
- Vrouwe Justitia staand door xenia
- Vrouwe Justitia zittend door ardelfin
- Beslissen door holder