Sociale kaarten vergeleken

Een sociale kaart

Een sociale kaart verzamelt informatie over maatschappelijke organisaties en initiatieven. Dan kun je denken aan informatie over werk, opvoeding, administratie, wonen, zorg en welzijn. De naam sociale kaart doet vermoeden dat het om een daadwerkelijke kaart gaat, maar vaak is het een lijst, website of boekje. De sociale kaart wordt vaak gemaakt door een gemeente of door organisaties die werken in een buurt of wijk. Het is een digitale wegwijzer die antwoord geeft op vragen als ‘hoe vind ik passend werk’, ‘wie kan me helpen bij administratie’, of ‘wat is er te doen in mijn wijk?’.  Lees hier ‘hoe maak je een sociale kaart?

Als je ambassadeurs hebt gevonden en een gezamenlijk doel bepaald, kun je een sociale kaart kiezen die bij je past. Er zijn verschillende aanbieders van sociale kaarten in Nederland. Ze verschillen met name in beheer, content, ontwikkelmodel en interactie.

Beheer

Je kunt kiezen voor een redactiemodel of een voor-en door de wijk model.

Bij een redactiemodel zit in de prijs vaak onderhoud inbegrepen. De leverancier of aanbieder van de Sociale Kaart zorgt ervoor dat een groot deel van de informatie al wordt aangeleverd. Zelf kun je vaak ook informatie toevoegen. Het voordeel is dat je snel kan starten, veel informatie is immers al aangeleverd. Het nadeel is dat het eigenaarschap van deze informatie niet in de wijk ligt maar bij de redacteur.

Bij een voor-en door de wijk model is elke organisatie of initiatiefnemer zelf eigenaar van de informatie die hij of zij plaatst. Dit betekent dat er een grote menselijke factor van belang is; je hebt namelijk veel deelnemers nodig om tot een goed gevulde Sociale Kaart te komen. Het voordeel is dat mensen zich betrokken voelen. Het nadeel is dat informatie achterhaald of incompleet kan zijn. Er zijn sociale kaarten die herinneringen ingebouwd hebben; zodat je meer garantie hebt op actuele content.

Content

Je doel en doelgroep bepaald ook het type content dat je wilt weergeven. Kies je alleen voor organisaties? Of ga je ook bewonersinitiatieven opnemen in je Sociale Kaart? Houd je de focus op maatschappelijke initiatieven? Of kunnen ondernemers in de buurt of wijk ook hun sociale diensten en activiteiten delen? Bij een redactiemodel wordt de inhoud vaak bepaald door de leverancier. Bij een voor-en door de wijk model heb je hier zelf meer vrijheid in.

Ontwikkelmodel

In het artikel ‘hoe maak je een sociale kaart’ kun je lezen hoe belangrijk het is om te blijven ontwikkelen. De digitale wereld verandert snel. Wensen van mensen ook. Bespreek goed met je leverancier van de Sociale Kaart welke mate van invloed jij, maar ook je ambassadeurs op de ontwikkeling hebben. Er zijn Sociale Kaarten die de ontwikkeling uitbesteden aan een ontwikkelbureau en voor doorontwikkeling dit bureau moeten inschakelen. Andere Sociale Kaarten doen de ontwikkeling in eigen huis en kunnen jou als gebruiker meer betrekken in de doorontwikkeling.

Interactie

Dit is een hele belangrijke. In een digitale wereld zijn mensen gewend aan snel contact leggen. Via social media, sms of app staan we de hele dag in contact met elkaar. Bepaald met je ambassadeurs of je een portal-model of een community-model wilt. Een portal-model is gericht op éénrichtingsverkeer; je biedt informatie maar faciliteert geen contact tussen mensen. Een community-model is tweerichtingsverkeer; contact tussen organisaties, initiatiefnemers en bewoners staat centraal en informatie is een middel daarvoor.

4 Sociale kaarten vergeleken

Zelf met een Sociale Kaart aan de slag? Benieuwd naar de verschillen tussen verschillende leveranciers? Onderstaand vind je 4 grote leveranciers van Sociale Kaarten vergeleken op de bovengenoemde 4 criteria.

 

G!ds

Jekuntmeer

WijkConnect

Sociale Kaart Nederland

Beheer

       

Beheer

Redactie

Wijk zelf

Wijk zelf

Redactie

Gebruikers

Organisaties sociaal / cultureel

Organisaties maatschappelijk

Bewoners en Organisaties

Organisaties maatschappelijk

Ingekocht door

Gemeente

Gemeente

Wijkorganisaties

Gemeente

Ontwikkelmodel

Top-down

Top-down

Bottom-up

Top-down

Content

       

Mensen

   

x

 

Activiteiten

   

x

 

Organisaties

x

x

x

x

Projecten

 

x

   

Bewonersinitiatieven

   

x

 

Anonieme content toegestaan

 

x

 

x

Stadsniveau

x

x

x

 

Wijkniveau(s)

x

x

x

 

Ontwikkelmodel

       

Ontwikkelmodel

Uitbesteed

Uitbesteed

In eigen huis met gebruikers

Uitbesteed

Kaartweergave

x

x

x

x

Tegelweergave

   

x

 

Lijstweergave

x

x

x

x

Print mogelijkheid

   

x

 

Interactie

       

Eigen communitypagina organisaties

   

x

 

Interactieniveau

Geen: zelf contact opnemen

Geen: zelf contact opnemen

Communitymodel

Geen: zelf contact opnemen

Herinneringen voor goede content

   

x