Wat te doen als je laptop steeds uitvalt

 Laptop valt steeds uit

Het is een veelvoorkomende klacht: na een paar jaar probleemloos te hebben gewerkt met je laptop, valt ineens je laptop steeds uit! In het begin valt de laptop om de paar uur uit, maar na een tijdje wordt het zelfs bijna onmogelijk om de laptop fatsoenlijk op te starten. Bovendien gaat dit vaak gepaard met een luidruchtig blazende ventilator. Hoe komt het dat je laptop steeds uitvalt en is er iets aan te doen?

Oververhitting van de laptop

Wanneer de laptop al enkele jaren oud is, of erg intensief wordt gebruikt, komt het vaak voor dat die spontaan uitvalt. De oorzaak hiervan is vrijwel altijd oververhitting. Een laptop beschikt over een ingebouwde ventilator. Deze ventilator zorgt ervoor dat de laptop gekoeld blijft. Maar omdat laptops compact zijn, zitten de onderdelen dicht op elkaar. Dit zorgt ervoor dat het koelproces moeilijker is dan bijvoorbeeld bij een desktop computer. Bovendien is de ventilator klein en niet erg krachtig, omdat de laptop anders groter zou zijn. Vanwege deze combinatie van factoren is het voor de ventilator dus een hele klus om de laptop te koelen. Na verloopt van tijd wordt de ventilator steeds minder effectief, en komt het steeds vaker voor dat de laptop plotseling uitvalt. De laptop geeft hiervoor geen waarschuwingssignaal aan en hierdoor kan het voorkomen dat je je laatste werkzaamheden niet hebt kunnen opslaan. Deze kun je ook niet meer terug vinden wanneer je de laptop opnieuw hebt opgestart. Bovendien hoor je de ventilator constant blazen en dit geluid kan je afleiden wanneer je rustig probeert te werken.

Wat kan je doen tegen verhitting van de laptop?

Ruimte

Zorg er in de eerste plaats voor dat er rondom de laptop voldoende ruimte is wanneer deze aanstaat. Als je laptop op een rommelig bureau staat, kan de warmte niet goed weg en dan zal de ventilator voortdurend aanstaan. Vaak is dit slechts een tijdelijke oplossing omdat de laptop na verloop van tijd waarschijnlijk weer uit zal vallen.

Laptop coolingpad

Een laptop coolingpad is een dun blad die je op je bureau plaatst en daar zet je de laptop op. Deze heeft een ingebouwde ventilator. Wanneer je je laptop op het coolingpad plaatst, zal de ventilator ervoor zorgen dat er voldoende koele lucht wordt geblazen onder de laptop. Het coolingpad wordt via een kabeltje aangesloten op de laptop en haalt zijn benodigde energie via de aansluiting van de laptop. Het energieverbruik van een laptop coolingpad is gering.

Laptop laten schoonmaken

Soms werkt de ventilator van de laptop niet meer omdat deze vervuild is. Stof is meestal hiervan de oorzaak. Je kunt je laptop laten schoonmaken bij een computerwinkel. Daar zijn ze gespecialiseerd in het schoonmaken en open maken van laptops. Doe dit nooit thuis als je niet weet hoe je exact een laptop van binnen schoonmaakt. De kans is groot dat je de laptop onbedoeld beschadigd. Dit zal resulteren in hoge kosten, dit nooit onder garantie valt.

Tip

Laat de laptop even met rust nadat hij is uitgevallen. Als je aan de laptop voelt, zul je merken dat hij heel warm is. Vaak zelfs zo warm, dat je bijvoorbeeld niet met je laptop op schoot kunt werken. Ga even iets anders doen en laat hem zeker een uurtje afkoelen. Je zult merken dat hij zelfs na een uur nog niet helemaal is afgekoeld, maar je kunt in ieder geval weer even vooruit.

Bron

Infonu.nl Voorkom oververhitting van je laptop