Waar moeten we op letten bij aankoop dekstop

Inleiding

Gaat onze belangstelling vandaag steeds meer en meer uit naar laptop, notebook en tablet, dan blijft de dekstop toch nog altijd zijn plaats opeisen in computerland. Voor wie is nu zo een dekstop intressant, en waar moeten we op letten bij de aankoop ervan? Welk prijskaartje hangt er aan onze toekomstige dekstop?

Betrouwbare kameraad

Dekstops verloren de jongste jaren ongetwijfeld heel wat terrein op laptops, notebooks en tablets. Hun marktaandeel ging er de jongste jaren fors op achteruit, maar blijft nu weer een tijdje stabiel. Desondanks hebben deze dekstops ongetwijfeld nog altijd hun nut. Voor wie bijvoorbeeld geregeld zijn PC vernieuwd en aanpast aan de laatste nieuwe snufjes, is hij nog steeds een erg betrouwbare, krachtige én veelzijdige kameraad. De huidige dekstops kunnen immers de zwaarste toepassingen aan. Ondanks de groeiende concurrentie, onderging hij de jongste jaren een opmerkelijke evolutie. Op wat moeten we nu letten wanneer onze vertrouwde dekstop aan vervanging toe is.

Voldoende werkgeheugen

Kies alvast voor een dekstop met een voldoende werkgeheugen, uitgedrukt in RAM. Een onvoldoende geheugen, zorgt immers voor een té trage computer. Twee gigabyte is een strikt minimum, zéker bij PC's die uitgerust zijn met bijvoorbeeld windows of vista. Vier gigabyte is hier eigenlijk een aanrader. Extra werkgeheugen is nooit te versmaden en betekent een te verwaarlozen investering.

Storende geluiden voorkomen

De computerkast is van groot belang voor het voorkomen van storende geluiden. Kies dus zowel voor een geluiddempende kast, als een geruisarme voeding en ventilatie. Controleer ook of de voeding voldoende krachtig is om, eventueel later, een zwaardere grafische kaart te kunnen installeren. Kiezen we voor zo een zwaardere kaart, kies dan een met een capaciteit van minstens 500 watt.

Hart van onze computer

De processor is het hart van de computer. Hier gebeuren alle bewerkingen. De snelheid van onze processor, eveneens uitgedrukt in gigahertz, is dan ook van groot belang voor de goede, en snelle werking van onze computer. Hoe meer gigabytes ter beschikking, hoe krachtiger onze processor en dat komt de werking van onze PC ten goede. Twee tot vier processorkernen zijn vandaag de norm. De chips van Intel leveren hier ongetwijfeld de sterkste prestatie's. De tweede chipsfabricant, AMD, staat dan weer voor een betere prijs/kwaliteitsverhouding. Het aanbod aan processors is ronduit overweldigend. Voor de keuze ervan laat men zich best bijstaan door iemand die de techniciteit ervan volledig onder de knie heeft.

Harde schijf

De capaciteit van onze harde schijf wordt ook uitgedrukt in gigabyte. Voor een gemiddelde consument, varieert deze tussen de 320 en 500 gigabytes. Voor fanatieke gamers of voor het bewerken van video's of downloaden van films, kiest men bij voorkeur voor minstens duizend gigabyte of één terabyte.

Grafische beeldkaart

Heel wat computers zijn uitgerust met een grafische chip op hun moederbord. Deze chip dient voor de meeste toepassingen, gaande van surfen op het net, tot het bekijken van videofilms of foto's. Dit alles belast wél een belangrijk deel van onze processor én van het werkgeheugen van onze computer. Voor meer intensieve mediatoepassingen zoals gamen, blu-rayfilms en allerlei viedeobewerkingen, is een grafische kaart dus zeker geen overbodige luxe. Afkankelijk van onze eisen varieert, de prijs van zo een grafische kaart van vijftig tot enkele honderden euro's.

Prijskaartje

Een computer die uitsluitend moet dienen om te surfen op het net, te mailen en foto's te bekijken, heeft men al voor gemiddeld 350 euro. Voor een gemiddelde multi-media PC moet men van vandaag gemiddeld 600 euro neertellen. Zij die kiezen voor een alles-kunner, dus dé krachtpatser onder de PC's en geschikt voor gamen en het bekijken van video's, varieert de prijs van 1000 tot 1500 euro.

Nieuwste trends beeldschermen

Ook op het vlak van de beeldschermen is er een enorme evolutie merkbaar. Naast de technologie, onderging ook hun design een enorme gedaanteverwisseling. Wat zijn nu de belangrijkste aspecten waar we moeten op letten bij de aankoop van een nieuw beeldscherm? Schermgrootte:De standaardgroote van het doorsnee beeldscherm bedraagt vandaag 22 inch. De belangstelling voor de 24 inch-schermen neemt hals over kop toe. Schat hierbij de beschikbare werkruimte juist in, want bij een beperkte afstand wordt werken met een (té) groot beeldscherm oncomfortabel. Richtprijs: voor een standaardscherm mag men rekening houden met een uitgave van 200 euro. Voor een 24 inch-scherm moet men al vlug 300 euro neertellen. Beeldverhouding: de verhouding van ons beeld is belangrijk voor diegenen die op hun PC films willen bekijken. Een beeldschermverhouding van 16:9 is hierbij zeer handig. Schermresolutie: de schermresulutie wordt uitgedrukt in pixels of beeldschermpuntjes. Voor een standaardscherm van 22 inch volstaat een resolutie van 1920x1080 pixels, hetgeen overeenkomt met het aantal pixels voor het bekijken van een full HD-film. Beeldkwaliteit: Het contrast van ons beeldscherm is uiteraard erg belangrijk. Het statische contrast van 1000/1 is een minimum. Voor de helderheid volstaat meestal 300 cd/m2. De reactiesnelheid mag nooit méér bedragen dan vijf milliseconden/ms. Energieverbruik:Hou ook steeds rekening met het energieverbruik van ons toekomstig beeldscherm. Een standaardscherm verbruikt gemiddeld 35 watt. De fabricanten van beeldschermen brengen vandaag ook meer en meer "groene" beeldschermen op de markt. Het loont altijd de moeite hun verbruik en kostprijs te vergelijken met de traditionele beeldschermen.