Wat is het verschil tussen Intel en AMD
Wat is het verschil tussen Intel en AMD
Intel (voorheen bekend als Integrated Electronics Corporation) en AMD (Advanced Micro Devices) zijn de twee grote bedrijven op het moment in de computer industrie vandaag de dag. Hoewel hun producten dezelfde taken uitvoeren zijn zij toch erg verschillend op hun eigen manier.
Geschiedenis
De bedrijven zijn indertijd vlak na elkaar opgericht AMD in 1969 en Intel in 1968. AMD werd opgericht als producent van RAM-geheugen en logica chips en Intel als producent van RAM-modules. In 1971 introduceerde Intel de eerste microchip aan de wereld en zorgde voor een verandering in de computer wereld.
In 1975 hebben beide bedrijven samengewerkt voor de bouw van een Intel 8080 microprocessor voor IBM. Dit was echter van korte duur, na dat moment is de strijd om de beste microprocessor begonnen. Intel stond, in die tijd, als de onbetwiste leider als het ging om microprocessoren.
Eigen weg
Intel was gefocust op het bouwen van snellere en sterkere microprocessoren. Hun succes kwam met het uitbrengen van hun Pentium-serie, de verkoop schoot omhoog en de concurrent lieten ze ver achter zich. Dit bleef een tijd zo, totdat de vraag naar supersnelle microprocessors begon. Intel staat nog steeds bij veel mensen op nummer een, maar AMD heeft serieuze aanvallen gedaan op het grondgebied van Intel. Met AMD-processors die erg in de buurt komen van de Intel prestaties en sommige zijn zelfs beter.
AMD heeft misschien niet de snelste processors, maar ze zijn een stuk goedkoper dan Intel. Ze worden vaak gezien als de gedoodverfde verliezer van de computer industrie en de rechtszaken door Intel hielpen daar ook aan mee. In de beginjaren van de 21e eeuw begon AMD terrein te winnen op Intel. De computers werden goedkoper en door AMD waren ze toch nog snel. Om hun bedrijf te laten groeien hebben ze zich in 2006 gefuseerd met ATI (fabrikant van de Radeon grafische kaarten).
Intel heeft vanaf het begin een hogere prijs van de processors dan AMD, dit komt hoofdzakelijk door de omvang van de L2-cache geheugen. De meeste Intel processors hebben het dubbele van de L2-cache dan wat AMD gebruikt. Cache geheugen geeft de processor toestemming om gegevens in de processor op te slaan voor sneller gebruik. AMD maakt op een andere manier gebruik van de snelheid, zij doen dit door de integratie van de geheugencontroller in de processor en verkorten het pad naar de data. Deze manier van werken zorgt er voor dat het gat tussen de fabrikanten kleiner wordt.
2011
In 2011 hebben zowel Intel als AMD aangekondigd met een nieuwe processor te komen. Allebei hebben gekozen voor integratie van meerdere functie op de processor, dit levert hogere prestaties op.
Zo gaat het eigenlijk al jaren tussen deze 2 bedrijven. Dan is Intel sneller en dan komt AMD weer met iets nieuws en is daardoor weer sneller. Het is ook niet makkelijk om te zeggen of Intel beter is of AMD. Of je Intel kiest of AMD heeft meer de maken met persoonlijke keuzes.
Conclusie
- Intel is qua performance sneller maar duurder.
- AMD zit dicht tegen Intel aan qua performance en is nog altijd goedkoper.