Hoe werkt een dect-telefoon

Inleiding

Tegenwoordig zijn bijna alle vaste telefoons DECT, maar wat is nou DECT en hoe werkt het?

Wat is DECT

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications, vrij vertaald naar het Nederlands is dit: Digitaal versterkt draadloze telecommunicatie. Het is voor digitale draadloze telefoons een standaard, vastgelegd door ETSI ( Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut) in Maart 1992 en bedoeld voor thuis- of kantoorgebruik, het kan ook gebruikt worden voor data-overdracht.

Geschiedenis

De eerste DECT apparaten waren in 1993 klaar voor gebruik. Het was in eerste instantie alleen bedoeld voor Europa en DECT stond toen ook voor Digital European Cordless Telecommunications. De DECT standaard was een groot succes waardoor ook niet Europese landen het overnamen, zoals Amerika, Azië en Australië. Zo werd toen ook de naam aangepast van European naar Enhanced.

Voorafgaand aan DECT

Voordat de DECT telefoon ontstond, waren er analoge draadloze telefoons, deze waren erg makkelijk af te luisteren, daarna kwam er draadloze telefonie via CT1(Cordless Telephone) toestellen, die kan je herkennen aan de antenne op zowel het basisstation als op de handset, deze toestellen hadden maar een kleine bandbreedte en waren ook vrij gemakkelijk af te luisteren, ik vergelijk het altijd met dit voorbeeld: De buurvrouw heeft een CT1 telefoon, en ikzelf een vaste niet draadloze telefoon, als de buurvrouw aan het bellen is, en ik pak de telefoon op, kan ik bijna letterlijk het gesprek verstaan. Eigenlijk het idee dat je bij wijze van door de muur heen luistervinkje aan het spelen bent. Deze toestellen waren zeer storingsgevoelig en hadden vaak ruis op de lijn, waarmee bedoeld word, dat je dus andere gesprekken door het eigen gevoerde gesprek hoort.

Doel van DECT

DECT telefoons DECT telefoons hebben geen antenne, wat verschillende voordelen geeft:

  • Betere kwaliteit van spraak
  • Beveiligd tegen afluisteren
  • Geen storing of ruis op de lijn.

Een DECT telefoon bestond in eerste instantie uit een basisstation en een handset. Later kon door middel van GAP compatabiliteit (Generic Access Profile) ook meerdere handsets aangesloten worden op 1 basisstation, dit hoeven geen handsets te zijn van hetzelfde merk als het basisstation. GAP is universeel, het is alleen wel belangrijk dat zowel het basisstation als de handsets GAP ondersteunen anders werkt het namelijk niet.

Hoe kan het dat DECT niet stoort

DECT werkt op een hele wijde bandbreedte, en elk basisstation bijt zich als het ware vast op een van de frequenties op de bandbreedte, doordat er continue een signaal uitgezonden word, men noemt het ook wel scannen van de lijn, dit gebeurt om de 30 seconden. Het basisstation fungeert in deze als het ware als een baken voor de handsets. De handsets controleren hun ' baken' steeds of het mogelijk is om een uitgaande verbinding te maken, zodat er een uitgaand gesprek gevoerd kan worden.

Maar hoe weet een handset nou bij welk basisstation hij hoort

Door het aanmelden van een handset op een basisstation, word er als het ware een versleutelde code doorgestuurd, de handset ontvangt het signaal wat uitgezonden word en door ingeven van een pin code worden het basisstation en de handset met elkaar verbonden, dit is maar eenmalig. Tijdens dit aanmelden word er ook een authenticatie sleutel berekend die er elke keer weer voor zorgt dat alleen de aangemelde handsets gebruik kunnen maken van het basisstation. De uitgaande gesprekken worden vervolgens encrypted oftewel versleuteld verstuurd en bij ontvangst weer ontsleuteld.

Voordelen en nadelen DECT telefonie

  • Beschikbaarheid: Beperkt bereik tot maximaal 300 meter. Meerdere basisstations met onderlinge roaming functionaliteit kunnen het netwerk uitbreiden. De plaats waar de persoon zich op dat moment bevindt binnen het netwerk is dan ook niet van belang.
  • Extra handsets zijn eenvoudig in het netwerk toe te voegen.
  • Draadloze handsets werken op (verwisselbare) batterijen en dienen regelmatig heropgeladen te worden.
  • De hoge capaciteit van 100.000 gebruikers per vierkante kilometer.
  • De DECT standaard gebruikt subscriptie-, authenticatie- en encryptietechnieken voor het beveiligen van het verkeer zodat afluisteren bijna onmogelijk wordt.
  • Kleine gevoeligheid tegenover ruis en storingen van bijvoorbeeld WiFi.
  • Onmerkbare handover van gesprekken: De gebruiker kan tijdens een gesprek van de ene naar de andere pico-cel (basisstation) bewegen. Het toestel en de basisstations zorgen voor een naadloze handover.
  • De DECT standaard kan zowel data- als spraakverkeer aan.
  • DECT apparatuur (handset of basisstation) dat voldoet aan GAP (Generic Access Profile) is uitwisselbaar met apparatuur van andere merken. GAP is sinds oktober 1997 een minimum vereiste voor alle DECT producten.

DECT wordt tegenwoordig ook veel gebruikt bij babyfoons, omdat het wel prettig is om je eigen kind te horen door de babyfoon in plaats van het kind van een ander.