Geschiedenis van de mobiele telefoon: van autotelefoon tot iPhone

Inleiding

Een mobieltje oftewel een mobiele telefoon is in onze huidige samenleving niet meer weg te denken. Iedereen heeft er één; van je neefje van 12 tot je oma van 80. De ontwikkeling van de mobiele telefonie is razendsnel gegaan. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Geschiedenis

ATF-1 ATF-2 ATF-3

Het autotelefoonnetwerk (ATF-1) werd in Nederland in 1980 in gebruik genomen. Het waren overwegend zakenmensen die hier gebruik van maakten. Zij hadden de keuze tussen twee toestellen: de Pollux en de Castor. Doordat de belangstelling zo groot was, werd er in 1985 een tweede ATF-netwerk ingevoerd: ATF-2. Tegelijk met de ATF-2 werd ook de Carvox 2453 geïntroduceerd. Dit was de allereerste autotelefoon die je ook buiten de auto kon gebruiken. Dit was een enorm toestel omdat je de grote accu ook mee moest nemen. Zaktoestellen verschenen pas een paar jaar later.

Het derde autotelefoonnetwerk (ATF-3) werd in 1989 in gebruik genomen. PTT Telecom wilde eigenlijk wachten op de GSM-technologie, maar door de groter dan verwachtte groei in de autotelefonie werd ATF-3 als zogenaamd interim-netwerk gebruikt. ATF-3 werd in 1997 opgeheven.

GSM

PTT Telecom introduceerde in 1994 dan eindelijk het eerste gsm-netwerk. De KPN gebruikte de Siemens P1 voor de eerste proeven. Dit was nog een enorm toestel van ruim 3 kilo.

Na een paar jaar ontwikkelt de technologie zich steeds meer en komen er andere, meer aantrekkelijkere toestellen op de markt. Overigens kwam de mobiele telefonie maar langzaam op gang. Zo ging Vodafone (Libertel) pas eind 1995 van start en andere operators volgden pas na 1997. In 1998 verdubbelt het aantal GSM-gebruikers in Nederland van 11% naar 22% van de bevolking. En vanaf dan gaat het heel snel; steeds meer mensen willen en hebben een mobieltje en het mobiel bellen wordt een niet meer weg te denken activiteit in het moderne leven.

GSM toestellen

De toestellen worden steeds compacter en aantrekkelijker. In 2009 weegt een mobieltje gemiddeld minder dan 100 gram. Een heel verschil met de eerste zaktelefoon van ruim 3 kilo! Ook de mogelijkheden nemen toe. Kon je eerst alleen maar bellen met een mobiele telefoon, tegenwoordig zijn daar allemaal functies aan toegevoegd zoals sms, bluetooth, trilfunctie, mobiel internet, fotografie, video-opname en FM-ontvangst.

Moderne tijden

Smartphones

Tegenwoordig hebben we ook de beschikking over zogenaamde smartphones. De meest bekende smartphone is de Apple iPhone, die sinds 2007 op de Europese markt is verschenen.

Met een smartphone heb je oneindig veel mogelijkheden. Je kunt je adressen opslaan, je afspraken bijhouden, mobiel internetten en dus e-mails versturen en ontvangen, muziek beluisteren of filmpjes kijken. Maar ook op zakelijk gebied heb je veel mogelijkheden: verbinding maken met jouw bedrijfsnetwerk of synchroniseren met je e-mailprogramma op het werk. De meeste smartphones hebben een touchscreen. Het gemiddelde gewicht van een smartphone is meestal iets meer dan de 'normale' mobiele telefoon: tussen de 100 en 200 gram. Er worden verschillende besturingssystemen voor de smartphone gebruikt. Microsoft Windows Mobile, Google Android en PalmOS zijn besturingssystemen die veel gebruikt worden. Voor de Apple iPhone wordt een aangepaste versie van Mac OS X gebruikt; Apples eigen besturingssysteem. De smartphone is sterk in opmars en erg populair. Bekende smartphones zijn de Sony Ericsson M600i / P990i, de Nokia E- en N-serie, de Blackberry, de Apple iPhone, en de Samsung Omnia I900.