Belspelletjes zijn bedrog
Inleiding
De Vlaamse Media Maatschappij haalt met onmiddellijke ingang de belspelletjes van het scherm bij de Vlaamse zenders VTM en 2BE. Als reden geeft men op dat er geen maatschappelijk draagvlak meer is voor de spelletjes. De echte reden ligt natuurlijk bij een uitzending van een programma op de nationale zender 'EEN'. Het programma 'basta' had gezorgd dat een medewerker als mol actief was op de redactie van de belspelletjes. Meer nog, hij presenteerde zelfs 6 maanden lang elke dag het belspel. De uitzending bracht het bedrog aan het licht.
Boerenbedrog
Het meest in het oog springend was het spelletje met de 'eenvoudige rekensom'. De oplossing voor deze opgave werd nooit geraden en had vaak een hoofdprijs van 5000 euro. De redactie van 'basta' huurde Gaëtan De Weert in , hij is een rekenwonder die al anderhalf jaar bezig was om de rekensleutel te kraken. Met die sleutel kan elke oplossing van het spelletje gevonden worden. Nu heeft hij die dus gevonden, en hij toonde meteen het bedrog aan van het spelletje. Bij de vraag om een som te maken van alle getallen op het scherm moest men ook verborgen cijfers bijtellen. Zo is de letter D bv. 500 bij de Romeinse cijfers. Maar die letter verbergt ook nog eens een I, welke je ook weer moest meetellen. Zulke verborgen opgaves telt natuurlijk niemand mee. Een analyse van alle spelletjes bracht hem uiteindelijk de juiste oplossing, maar toonde ook aan dat 1 op 6 opgaves in de uitzending zelf fout werden opgelost.
Miljoenenbusiness
De belspelletjes worden stopgezet maar hebben intussen een hoop geld opgebracht. Uit korte berekening van het gemiddeld aantal bellers en het aantal spelletjes maakte men een schatting van ruim 2 miljoen euro winst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men frauduleuze praktijken zou toepassen om het systeem draaiende te houden. Ook de Vlaamse regering gaat via een kansspelcommissie optreden tegen de belspelletjes. De regels worden verstrengd. De regering graait natuurlijk via de belastingen ook mee in de winst maar is nu verplicht op actie te ondernemen. In het Waalse landsgedeelte worden de spelletjes voorlopig nog altijd uitgezonden. Misschien moet de 'basta' uitzending maar eens ondertiteld worden en er ook op het scherm komen.
Andere gevallen
Niet alleen de belspelletjes zijn een miljoenenbusiness, ook de talrijke chatprogramma's leveren hopen geld op en zijn soms bedrog. In het Belgische Tongeren won een kijker in 2009 een sms-wedstrijd. Met een berichtje van 2 euro nam hij deel aan een wedstrijd om een wagen te winnen. Kort daarna kreeg hij te horen dat hij een exclusieve racewagen uit de film 'Fast & Furious' gewonnen had. Na talrijke mailtjes en telefoontjes werd hij telkens afgescheept en moest hij een advocaat onder de arm nemen. Een persbericht bracht in 2011 schot in de zaak, de wagen kon niet geleverd worden maar de winnaar kreeg een compensatie van de TV-zender.
Ook zelf heb ik een persoonlijke ervaring met de redactie van de belspelletjes. Bij een weliswaar simpel spelletje, waar de oplossing zelfs op het scherm verscheen, nam ik mijn kans en won 600 euro. Ik bleef aan de lijn en men beloofde mij binnen het uur terug te bellen om mijn gegevens te noteren. Natuurlijk kwam er geen telefoontje. De persoon die ik nadien aan de lijn had was ineens onvindbaar. Na een korte speurtocht online vond ik een e-mail adres van de redactie van het spelletje. Na tal van boze mails en een aangetekende brief verstuurd te hebben kreeg ik dan na enkele weken toch mijn prijs.
Conclusie
Iedereen wist natuurlijk al langer dat de spelletjes een vorm van bedrog zijn. Bij het raden van soms onbekende voorwerpen of dieren werden meermaals de wenkbrauwen gefronst bij het zien van de oplossingen. Maar ach, 1 keertje bellen kan geen kwaad, je weet maar nooit... Maar sommige mensen houden het niet bij één keertje en moeten beschermd worden tegen dit soort praktijken. Gelukkig komt er nu wat zendtijd vrij voor echte programma's. Ook al is het de zoveelste herhaling van 'cheers' of 'the simpsons', het zal beter zijn dan die irritante belspelletjes.
Links
Interview met de 'belspel mol'