Het Android besturingssysteem eenvoudig uitgelegd

Android uitgelegd

Google heeft zijn eigen mobiele besturingssysteem Android ontwikkeld. Mobiel internetten wordt immers de toekomst. We gaan alles via ons mobieltje doen. De weg vragen, dingen bestellen, restaurant reserveren, fimpjes kijken, muziek downloaden, het weer raadplegen, en in de marge ook nog een SMSje versturen of eens bellen. Met Android heeft de grootste internetgigant nu haar eigen systeem om al die techniek te besturen. Aangepast aan de wensen van het Google imperium off course...

Wat is Android

  • Het is een besturingssysteem voor smartphones dat uiteraard verbonden is met internet en waardoor je alle moderne en handige applicaties die je maar wenst binnen bereik hebt: audio, video, gps, email, surfen, agenda enzovoort.

  • Android zorgt in dit verhaal niet alleen voor de software maar ook voor de gebruikersomgeving (platform) en de interface.

  • Op zich is dit niets nieuws want het platform als zodanig werd reeds in 2007 voorgesteld. Bijna alle GSM-fabrikanten werkten op vraag van en in samenwerking met Google mee aan de ontwikkeling.

 

Open Source Systeem

  • De basis wordt gevormd door Linux.

  • De open source betekent dan dat iedereen die de broncode van Android krijgt van Google, zelf eigen applicaties op het menu kan plaatsen. Op die manier blijft het platform up to date en past zich aan aan eventuele nieuwe ontwikkelingen in de markt.

Wat kun je zoal met Android?

Eerst en vooral heeft Google voor zichzelf gezorgd! De inmiddels bij iedereen bekende Google tools zoals Google Search (zoekmachine), Gmail (email), Google Talk (chatten), Google Maps (gps), Google Agenda en YouTube (video) mochten natuurlijk niet ontbreken!

Dan is het de beurt aan 'derden' om hun applicaties aan te bieden, één enkele keer gratis maar meestal tegen betaling. Om een dergelijke toepassing aan te schaffen, moet u letterlijk naar de markt: de 'Android Market'. Zeer populair zijn inmiddels de mobiele versies van de sociale netwerken als Facebook en MySpace, het beltooltje Skype (gratis), het PacMan game, Brain Genius, nieuws- en/of weeritems, Wikitude (sightseeing), PicSay (fotobewerking) en honderden andere.

Welke mobieltjes hebben Android?

  1. HTC met de G1 was de eerste speler op de markt, zo ongeveer september 2008.

  2. Dan is er de HTC Magic en binnenkort de Samsung met de i7500.

  3. Wordt verwacht: Sony, Ericsson, Motorola en LG.

Is Android beter dan...?

Voorlopig heeft Android bijna 1% van de markt in handen wat natuurlijk erg weinig is, zeker met Google op de achtergrond. Dat zal zo niet blijven! De voorspelling van specialisten is dat over 2 à 3 jaar Android één van de grootste spelers wordt in de smartphonemarkt. Google kennende ... is dat niet verwonderlijk! Andere concurrenten zijn:

  1. Symbian (Nokia) is marktleider en heeft 50% van de markt in handen,

  2. RIM (Blackberry): 15% marktaandeel,

  3. Windows Mobile (Microsoft): 13% en tenslotte

  4. iPhone OS (Apple): 9% die nog het meest op Android lijkt.