Wat is een smartcard
De smartcard en wat ermee doen
We kennen de smartcard als het intelligente, stevige en kleurrijke kaartje. Het is onmisbaar: of om in te loggen of om te betalen. Denk maar aan geld pinnen met je gewone bankkaart of creditcard of digitale TV kijken. Dan kan allemaal omdat er op elke smartcard een computerchip met pincode zit. Aanmelden met een smartcard is veiliger dan inloggen met een wachtwoord.
Smartcardlezer
Er moet natuurlijk ergens een lezer zijn die de cardgegevens kan inlezen. Die lezer zit bijvoorbeeld in de geldautomaat bij pinpunten maar soms moet je zo’n kaartlezer zelf apart kopen. Als je geluk hebt, krijg je zo’n ding wel ergens cadeau.
Soorten
Afhankelijk van het doel zijn er verschillende smartcards. Ze worden ook wel chipkaarten genoemd trouwens. Het specifieke, streng beveiligde identificatiedeel van zo’n kaart is uitwendig zichtbaar: het ‘goudkleurige’ blokje op de kaart.
In België kennen we de elektronische identiteitskaart, het e-paspoort, het e-rijbewijs en de SIS-kaart. Uiteraard zijn al deze kaarten streng beveiligd.
Dan zijn er smartcards voor financiële instellingen en betaalautomaten zoals bankkaarten en creditcards.
Waar je ook aan moet denken, zijn de commerciële kaarten zoals klantenkaarten (supermarkt), lidkaarten (bibliotheek, sportclub, fitnessabonnement). Alhoewel deze kaarten niet aan een code zijn gekoppeld, worden ze toch ‘smart’ genoemd omdat ze in hun geheugen alsnog toch je aankopen, bezoekdatum, vervaldatum enz… onthouden. Ze hebben echter niet zo’n ‘gouden’ plakje.
Tenslotte is er nog de smartcard op basis van RFID.
Bekende Nederlandse toepassingen zijn: bankpasjes, chip-knip, OV-pas, SIM kaarten voor de GSM en creditkaarten.
Smartcard en digitale TV
Bij het TV kijken, dient de smartcard om de signalen van de satellietontvanger om te omzetten in bruikbare signalen. Je moet dan je smartcard in de decoder steken. Een set-top box (of decoder) vertaalt het digitale signaal naar analoog. Dit is noodzakelijk omdat een standaard televisie geen digitale signalen begrijpt en analoge signalen nodig heeft om beeld en geluid te tonen.
De decoder is een kastje dat bij de televisie komt te staan. Het kaartje ‘weet’ welke zenders je wel en niet mag zien omdat het ‘weet’ welk abonnement je hebt. Het zijn de providers die uiteindelijk bepalen welke zenders bij welk abonnement kunnen worden ontvangen.
Zonder Smartcard heb je alleen toegang tot Nederland 1, 2, 3 en de regionale zender. Wil je in Nederland dus naar de commerciële omroepen kijken dan moet je een smartcard (en decoder) in huis halen en een abonnement afsluiten. In de regel krijg je de kaart (gratis?) bij een abonnement.
In België is het standaard pakket veel uitgebreider: VRT, Canvas, regionale zender, VT4, Vitaya, K2, BBC 1 en 2, Eurosport, National Geographic, Arte, RTL, France2 en de 3 Duitse zenders.
Windows?
Ook Windows voorziet om je 'beveiligd' aan te melden. De software die Windows hiertoe aanbiedt, vind je op: http://eid.belgium.be/nl/Hoe_installeer_je_de_eID/Windows/index.jsp. Je moet ook de meest recente driver(s) installeren.
Aanmelden bij Windows met een smartcard: sluit de smartcardlezer aan op de computer. Steek de smartcard in de lezer. Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Delete. Je krijgt nu het aanmeldingsscherm te zien. Klik op ‘andere gebruiker’. Klik op het smartcardpictogram. Typ uw pincode in. Druk op ENTER.
Conclusie
Het doel van dit artikel was om in eenvoudige woorden uit te leggen wat een smartcart is en waarvoor ze kan dienen. Heel opvallend bij het uitzoeken van het wat en hoe was dat er zeer weinig informatie in gewone mensentaal op internet te vinden is. Bijna alle sites en links willen je direct een abonnement van een of andere digitale TV aanbieder aansmeren. De informatie had vollediger kunnen/moeten zijn maar daar zijn we, ook naar ons eigen gevoel, niet helemaal in geslaagd. Jammer...
Shopping smartcard: