GSM techniek voor de mobiele telefoon
Inleiding
Ruim 15 jaar geleden kon niemand zich voorstellen dat wij vandaag de dag niet meer zonder GSM konden. Het is de normaalste zaak van de wereld; je zoekt een naam in je adresboek of toetst een nummer in je GSM, drukt op het groene knopje en niet zo lang erna communiceer je met iemand. Deze persoon kan aan de andere kant van de wereld, gewoon in de straat wonen of naast je staan.
De werking van de achterliggende techniek, GSM, is zeer interessant. Waarvoor dienen de GSM masten? Maar waar staat (de afkorting) GSM toch voor? GSM staat voor Global Systems for Mobile Communications en voorheen stond het voor Groupe Spéciale Mobile. Deze vorm van telecommunicatie heeft door de tijd heen heel veel ontwikkelingen meegemaakt en beidt vandaag de dag diverse manieren van communiceren.
Hoe werkt de GSM techniek?
Voorheen had Nederland een ATF (analoog netwerk) welke werd opgevolgd door het digitale GSM netwerk. Dit digitale netwerk had vele voordelen boven het analoge. De digitale overdracht, de welbekende enen en nullen, hebben bijvoorbeeld als voordeel dat er op een willekeurig moment meerdere gesprekken op het netwerk mogelijk zijn.
Aanmelden op het netwerk
Zodra de GSM toestel is aangezet en via de SIM kaart na het intoetsen van de pincode bereik heeft gevonden dan geeft dit in principe al aan dat deze zich heeft aangemeld op het netwerk. Dit aanmelden gebeurt via een (of meerdere) GSM mast(en). Deze GSM masten zijn in in beheer en in de meeste gevallen ook in bezit van de mobiele telecomaanbieder. De telecomaanbieder kan bij de aanmelding altijd de IMEI (International Mobile Equipment Identity) zien en is een uniek nummer dat voor mobiele telefoon internationaal erkend wordt.
Indien er geen SIM kaart in een toestel zit dan herkent een willekeurig GSM netwerk wel dit toestel aan de hand van het IMEI en kan ten alle tijden het alarmnummer gebeld worden; 112.
Opbouwen van een gesprek
Na het intoetsen van een nummer wordt door middel van het groene knop een belverbinding opgezet met een ander abonnee van een willekeurig netwerk. De verbinding wordt uiteraard via de GSM mast opgebouwd. GSM masten zijn verbonden met een centrale. Zodoende weet het netwerk, indien je via je SIM kaart aangemeld bent, via welke GSM mast de andere abonnee bereikbaar is. Hierdoor wordt er een communicatie lijn opgezet met degene die jij wilt spreken.
Achtergronden van de communicatielijn
De GSM telefoon zorgt ervoor dat je stem wordt omgezet in elektromagnetische golven. Deze elektromagnetisch golven worden verzonden naar de GSM mast. De GSM mast heeft antennes die dit oppikt. Vervolgens wordt dit signaal overgezonden naar de centrale en de centrale zorgt ervoor dat dit signaal naar de GSM mast gaat waar de abonnee mee in verbinding staat;
Data verbindings mogelijkheden
Daarnaast zijn er diverse andere mogelijkheden die GSM biedt. Hiermee zijn umts en gprs bekende vormen waarmee data overdracht mogelijk is. Hierbij kun je denken aan internetten via je mobiele telefoon, maar ook beeldbellen waarvoor geen internetverbinding noodzakelijk is. Ook deze technieken maken een ontwikkeling (H, G, 3G, 3G+) mee waarbij het mogelijk is om nóg sneller te kunnen internetten.