Waar let je op bij het kopen van een kruimeldief
Inleiding
Een kruimeldief is een soort kleine stofzuiger. Het voordeel van een kruimeldief is dat je hem heel gemakkelijk met de hand kan bedienen. Bij een normale stofzuiger heb je al snel een heel apparaat dat je moet pakken en aan moet sluiten op stroom. Het gebruik van een kruimeldief is een stuk eenvoudiger. Een kruimeldief is ideaal om kleine oppervlaktes mee te stofzuigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broodkruimels of haren! Een kruimeldief is in ieder gezin praktisch, maar vooral met kleine kinderen en huisdieren! Waar let je op bij het kopen van een kruimeldief?
Tips voor het kopen van een kruimeldief
Een kruimeldief lijkt in veel opzichten op een normale stofzuiger. Maar toch zijn er een aantal verschillen. Een kruimeldief is een stuk kleiner en je bedient hem met de hand. Er zit bijvoorbeeld geen slang aan waardoor je zal moeten bukken om rommel op te zuigen. Verder is een kruimeldief eigenlijk altijd draadloos. Je laadt hem op in een oplader, zodat je hem gemakkelijk kan gebruiken wanneer je hem nodig hebt. Een ander verschil is de zuigkracht en de inhoud van de kruimeldief. Deze zijn een stuk kleiner dan bij een gewone stofzuiger. Een kruimeldief kan een gewone stofzuiger dus niet vervangen, maar is wel reuze handig bij het schoonmaken van kleine oppervlakes.
Zuigkracht
Een kruimeldief heeft een stuk minder zuigkracht dan een stofzuiger. De meeste kruimeldieven hebben twee standen, namelijk hard en zacht. Op die manier kun je de zuigkracht zelf instellen. Verder hangt de zuigkracht samen met het voltage van de accu. Des te hoger het voltage, des te harder zal de zuigkracht zijn.
Opvangen van de rommel
De rommel die je met een kruimeldief opzuigt kan op verschillende manieren worden opgevangen. De meeste kruimeldieven hebben een opvangreservoir. De kruimels en stof worden daarin opgevangen en je zult deze eens in de zoveel tijd moeten legen. Hoe voller het opvangreservoir, des te minder zuigkracht zul je hebben. Het is dus aan te raden om deze regelmatig te legen. De inhoud van het opvangreservoir wordt aangegeven in mililiter, gemiddeld is de inhoud tussen de 400 en 600 ml. Een andere mogelijkheid om stof op te vangen is door middel van een stofzak. In principe werkt dit hetzelfde als bij een gewone stofzuiger, alleen de stofzak is een stuk kleiner!
Opladen van de kruimeldief
De meeste kruimeldieven worden opgeladen aan de hand van een houder. Deze houder kan in de meeste gevallen aan de muur worden opgehangen. Zodra je de kruimeldief in de houder plaatst zal deze beginnen met opladen. Omdat een kruimeldief op een accu werkt kan je niet onbeperkt blijven zuigen. De accu van de kruimeldief is namelijk best snel leeg. Gemiddeld kun je tussen de 10 en 20 minuten achter elkaar zuigen met een kruimeldief. Daarna zal hij weer opnieuw opgeladen moeten worden.
Waar let je nog meer op?
- Sommige kruimeldieven hebben ook de mogelijkheid om vocht op te zuigen
- Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar zoals een spleetzuigmond (voor spleten en kieren) en een borstelzuigmond (voor bijvoorbeeld meubels)
- Luxere kruimeldieven hebben wieltjes. Dit is beter voor je vloer plus het zuigt makkelijker.
- Een kruimeldief weegt gemiddeld tussen de 0,75 en 1,5 kilo
Prijs van een kruimeldief
Je hebt kruimeldieven in allerlei prijsklasses. De goedkoopste kruimeldief kost rond de 25 euro, terwijl er ook kruimeldieven van over de 200 euro zijn. De prijs wordt bepaald door de zuigkracht, de inhoud van het opvangreservoir, de tijd dat je achter elkaar kan zuigen en de accessoires. Gemiddeld kost een redelijke kruimeldief tussen de 60 en 100 euro.
Conclusie
Er zit aardig wat prijsverschil tussen de verschillende kruimeldieven. Wanneer je een kruimeldief wilt aanschaffen moet je bij jezelf nagaan hoe vaak je gebruik denkt te maken van de kruimeldief. Wil je je kruimeldief regelmatig gebruiken, dan zul je veel plezier hebben van een luxere versie. Deze zal meer zuigkracht hebben, meer rommel kunnen opvangen en je kan er langer achter elkaar mee zuigen.